Pro děti

Americký ocásek

Animovaná pohádka Americký ocásek

Občas se každý z nás na chvíli ztratí. Ale je rozdíl, jestli se zaběhne malý prcek v obchoďáku, nebo se malý myšák ocitne sám v New Yorku.

Myšák Fievel z animáku Americký ocásek žije se svou rodinou v ruské vesnici. V jejich myším bytečku je jim docela dobře. Jediné, co je trápí, jsou kočky, které si na malé myší obyvatele neustále brousí zuby. Když jedné noci všechny myší rodiny přijdou o střechu nad hlavou, rozhodne se Fievelův táta, že všichni odejdou do Ameriky. Jak rád říká: „V Americe žádné kočky nejsou, na beton!“ A tak začíná dobrodružná i napínavá cesta za myším americkým snem.
Fievel s rodinou překoná všechny cestovní útrapy, včetně cesty lodí přes oceán, ale těsně před New Yorkem se jejich cesty rozdělí. A tak se v cizím velkoměstě ocitne myší kluk sám. Fievel se ale nikdy nevzdává a rozhodne se svou rodinu najít. Není to nic jednoduchého, město je plné podvodníků a taky koček! Naštěstí i v New Yorku žije pár dobráckých myšáků, kteří mu pomůžou najít mámu s tátou i sourozence. Ale chvíli to trvá a občas je Fievelův příběh pořádně napínavý.

Laskavý animák

Americký ocásek patří k pohádkovým klasikám konce 80. let, jak svou animací, tak příběhem protkaným písničkami a spoustou dobrodružství. Zároveň je to připomínka nespočtu cest přistěhovalců do Ameriky, kteří to tehdy neměli jednoduché. Trošku naivní, ale roztomilý Fievel nakonec samozřejmě všechno zvládne, ale občas je jeho příběh hodně napínavý a malí diváci mu budou muset držet palce, aby nepadl do drápů lstivým kocourům. 

Americký ocásek

Pro děti
Hodnocení FDB 69,3 %
Foto Cinemax

Režie Don Bluth

Délka 77 min.

Rok 1986

Cinemax sobota 29. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC