Hudba a lifestyle

Robbie Williams: Návrat roku

Robbie Williams

Dlouho jsme o něm neslyšeli, tento podzim ho ale bude všude plno: Robbie Williams oznámil vydání nové desky.

Nejen srdce fanoušků ostrovního barda, ale celý svět populární hudby se na chvíli zastaví, až se čtvrtého listopadu poprvé éterem rozezní pecky z Williamsova nového alba s názvem Heavy Entertainment Show. Bezpochyby půjde o těžce zábavnou show, jak zní překlad názvu nové desky. „Chci vytvořit zážitek společný pro miliony lidí,“ slibuje superhvězda devadesátých a nultých let bombastické uvedení nahrávky. Desku samotnou popisuje Williams následovně: „Bude to ‚lehká zábava‘… ale na steroidech.“

Zpěvák pochází z téměř půlmilionového Stoke-on-Trent ve střední Anglii, kde Williamsovi provozovali hospodu, než jeho otec koupil třetiligový klub Port Vale FC, jehož je Robbie dodnes skalním fanouškem a podporovatelem. Jak to občas bývá, na dráhu popové hvězdy jej vyslala čirá náhoda, když jeho máma v roce 1990 zavadila o inzerát, ve kterém hledali členy do chlapecké skupiny. Extrovertního Robbieho vybídla, aby se na konkurz zašel podívat, a on se v šestnácti letech stal nejmladším členem Take That.

Pro skupiny tohoto druhu bývá typické, že jednotliví členové zosobňují určité archetypy, se kterými se dospívající dívky mohou ztotožnit. Se svým šibalským úsměvem by Williams těžko prošel jako něžný romantik či hezoun od vedle, dostal tedy úlohu šprýmaře a rebela. Tím byl i ve skutečnosti, nikomu ale do smíchu nebylo. Williamsovi totiž nevyhovoval přísný režim manažera Nigela Martin-Smithe a štvalo ho, že frontman a skladatel většiny písní Gary Barlow odmítá jeho nápady. Robbie začal pít jak Dán a šňupat kokain, a to takovým stylem, že se v předvečer vystoupení na MTV Europe Music Awards 1994 málem předávkoval.

S partou se rozloučil v červenci 1995, smlouva mu však na dlouho zakazovala vydávat vlastní nahrávky a o právo na svou kariéru se Robbie musel soudit s Martin-Smithem i studiem BMG. V roce 2010 se přesto na chvíli dal dohromady s bývalými kolegy kvůli natočení alba Progress, které se na ostrovech stalo nejrychleji prodávaným albem všech dob. Druhý rozchod proběhl smířlivě s tím, že podle Garyho Barlowa není vyloučeno, že se Take That někdy v budoucnu opět dají na chvíli dohromady. Na sólové dráze se Williamsovi dařilo nadmíru dobře. Po celém světě zatím prodal na 75 milionů nahrávek a v roce 2006 se dostal do Guinessovy knihy rekordů za to, že se v jediný den rozebralo přes milion a půl lístků na jeho šňůru Close Encounters Tour. Doma na poličce má vyskládáno sedmnáct Brit Awards, osm německých cen ECHO a tři MTV European Music Awards.

V druhém desetiletí nového milénia na chvíli zmizel ze světla ramp, tento podzim ale budeme svědky velkolepého comebacku jednoho z největších showmenů.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Robbie Williams na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV Europe CZ sobota 1. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC