Film / seriál

Z temnoty do neznáma

Z temnoty do neznáma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Obnovená série Star Treku se vrací s třetím pokračováním, ve kterém opět září ústřední dvojice Chris Pine a Zachary Quinto v rolích kapitána Jamese T. Kirka a komandéra Spocka. Druhá část sci-fi ságy měla přídomek Do temnoty, tentokrát se loď Enterprise se svou posádkou vydává Do neznáma.

Kultovní Star Trek byl obnoven v roce 2009, když se ho chopil režisér J. J. Abrams, jenž se do té doby proslavil hlavně seriálem Ztraceni a u fanoušků sci-fi, kteří jsou často velmi bigotní a nekompromisní, když jde o jejich milované dílo, si po rozpačitém konci Ztracených rozhodně napravil reputaci. Star Trek slavil obrovský úspěch a bylo jasné, že vzniknou další pokračování.

V roce 2013 tak světlo světa spatřil druhý díl a o dva roky později zatím poslední třetí, Star Trek: Do neznáma. U něj se na režisérském křesle poprvé místo Abramse objevuje Justin Lin – Abrams se na filmu podílel pouze jako producent, protože si odskočil režírovat novou epizodu konkurenční sci-fi ságy Star Wars.

Film během prvního víkendu po uvedení do amerických kin vydělal 59 milionů dolarů a okamžitě se vyhoupl na první příčku v návštěvnosti v kinech po celém světě. Byl uveden při příležitosti padesátého výročí původní série, a ačkoliv z něj fanoušci (tzv. trekkies) byli vesměs nadšeni, vyčítali Abramsovi a všem tvůrcům, že se odchýlili od původního poselství Star Treku, jeho politického přesahu a jakési pacifistické filosofie. Akce prostě přemohla původní duši série, čímž se tvůrci snažili přiblížit mladým divákům, kteří chtějí v kině vidět nářez. Aby zkrotili režiséra Justina Lina a aby se z nového Star Treku nestala bláznivá jízda úplně bez poselství, angažovali producenti mezi scenáristy Simona Pegga, který v sérii hraje postavu Scottyho. Podařilo se tak přece jen zčásti zachovat onen „nerd efekt“, který je pro startrekovské filmy typický.

Děj filmu není nijak složitý – posádka je zhruba za polovinou své pětileté mise a tentokrát už ve filmu tolik nevidíme konfrontaci mezi jejími jednotlivými členy, protože přece jen se za takovou dobu na jedné lodi sžili. Neužijeme si ani hádky Kirka a Spocka, jelikož se z nich stali partneři, kteří se vzájemně respektují. Co se týče vnitřního života postav, řeší spíše to, že jsou odtržení od civilizace někde v hlubokém vesmíru a čeká je ještě dlouhá cesta. Jinak všechny akce vycházejí hlavně z toho, co se okolo nich v onom hlubokém vesmíru děje a jak se s tím jednotliví hrdinové vyrovnávají.

Premiéru snímku ovlivnila tragická událost, která se odehrála jen pár týdnů před uvedením do kin. Jeden z představitelů posádky tragicky zahynul. Jmenoval se Anton Yelchin a ve filmu ztvárnil navigátora Pavla Čechova. Jeho smrt je o to tragičtější, že byla naprosto zbytečná – nejdříve se sice uvádělo, že zahynul při dopravní nehodě, ale nakonec se ukázalo, že ho jeho vlastní špatně zabrzděný džíp přirazil ke zdi na prudké příjezdové cestě u jeho domu v Los Angeles, když nedopatřením sjel. Abrams po premiéře filmu prohlásil, že za Yelchina nebude hledat náhradu a s jeho smrtí, potažmo smrtí Pavla Čechova, se scenáristicky vyrovná v další plánované epizodě Star Treku jinak.

Star Trek: Do neznáma

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Roberto Orci, Justin Lin

Scénář Simon Pegg, Doug Jung, Roberto Orci, Patrick McKay, John D. Payne

Obsazení Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, Anton Yelchin, John Cho

Délka 122 min.

Rok 2016

HBO středa 29. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC