Film / seriál

Znovu a jinak

Rodinná komedie Addamsova rodina
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nene, nejde tu o reprízu projektu z roku 1991, byť i ta se občas vysílá – aby ne, ostatně jde o parádní film. Tentokrát ale dostane animovaný kabátek a o kapku modernější scénář. Ta kapka ale bude krvavá, tvůrci na strašidelné divnosti rozhodně neslevili.

Addamsovi se přestěhují do města a musí se tak spřátelit se sousedy, jak je v Americe zvykem. To ten nově příchozí musí obejít sousedy, představit se, přinést domácí marmeládu a uspořádat doma dýchánek, na kterém se ukáže v tom nejlepším světle. Což nebývá složité – pokud tedy nejste rodina čarodějů, kteří milují rakve a pavouky. Takové rodiny se na upravených amerických předměstích osídlených střední třídou „překvapivě“ netěší oblibě.

Dva světy

Kolidují zde tedy dva rozdílné přístupy k životu, jeden vyznávající zelené trávníky a slunečná odpoledne, druhý preferující mrazivý déšť a mlžná rána. Celý film je o tom, jak se tyto dva světy snaží najít symbiotický vztah bez toho, aby se jedna strana musela příliš přizpůsobovat druhé. To by taky mohlo vyústit v katastrofu. A byť mají i děti problém v nové škole zapadnout, protože místo pitvání žáby ji chtějí pomocí sil blesku oživit, oba tábory najdou společný jazyk. Kolem a kolem je to vlastně společensky odpovědné téma se sociopolitickým přesahem. Kdo by to byl do animáku řekl…

Žábu jsem už oživovala tisíckrát

Krásný tým

Oscar Isaacs, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Snoop Dogg, tihle všichni přispějí svými hlasy k oživení kreslených postav. S dabingem si je sice neužijete, ale jejich přítomnost v anglickém originále dává jasně najevo, že tvůrci to s kresleným remakem myslí vážně. Žádná bokovka, nýbrž chuť oživit pomalu uvadající legendu. Mimo výše zmíněných hvězd se na filmu podíleli tvůrci Shreka, Ledového království, Madagaskaru… mohl bych pokračovat. Sečteno podtrženo, máte se na co těšit, nešetřilo se.

Zlatá éra animace

Animace zažívá zvláštní dobu. Na jednu stranu jsme schopni vytvořit fotorealistické obrázky a nerozeznáme realitu od animace, na druhou stranu si uvědomujeme, že stylizace má svoje kouzlo. Megaúspěšné filmy Já, padouch, Madagaskar a koneckonců i VALL-I, jsou všechny v kategorii stylizovaných dílek, která mají vizuálně k realitě daleko. To jim ale rozhodně nestojí v cestě k srdcím diváků – zatímco hyperrealistický Lví král ostrouhá, protože se ve fotorealističnosti ztrácí emoce.

Líbí se vám?

Asi je na vás, abyste se rozhodli, na které straně stojíte. Noví Addamsovi jasně kopou za silnou stylizaci, a to i za cenu jisté zpátečnickosti. Ale už trailery dávají znát, že emoce fungují. Ať už jste tedy fanoušci devadesátkové předlohy, nebo jste se s Addamsovýma ještě nesetkali, nemůžeme jinak, než jejich oprášenou verzi doporučit. 

Kelly Asbury

Legenda, která stála za celou řadou animovaných megahitů. Původně se tenhle Američan měl režijně postavit i za nové Addamsovy, jenže koncem června 2020 zemřel. Film pokračuje i bez něj, ale rozhodně je dobré připomenout si člověka, který na různých tvůrčích pozicích pomáhal zrození Šmoulů, Raubíře Ralfa, Ledového království, Kung Fu Pandy, Shreka, Slepičího úletu, Noční můry před Vánocemi… No, jak říkám – legenda.

Addamsova rodina

Film / seriál
Hodnocení FDB 58,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Greg Tiernan, Conrad Vernon

Scénář Matt Lieberman

Obsazení Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll, Snoop Dogg…

Délka 90 min.

Rok 2019

HBO sobota 15. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC