Film / seriál

Žena, která se stala ikonou

Sisi – německo-rakouská historická minisérie

O císařovně Sisi se říká, že byla první skutečnou evropskou superstar. Proč právě ona? Také o tom je nový německo-rakouský seriál, který nese její jméno.

Patříte-li mezi miliony diváků, které v nedávných letech nadchly seriály o Marii Terezii nebo Boženě Němcové, je Sisi jasnou volbou. I když tvůrci předesílají, že nejde o historický kostýmní epos, ale univerzální a nadčasový příběh o lásce, svobodě a rodině, vyhnout se půvabu dvorské módy 19. století jednoduše nemohli. Ten totiž k Sisi neodmyslitelně patří.

Zrozená ve šťastném znamení

Jako by její osud předznamenal mimořádný den, v němž přišla na svět – narodila se na Ježíška roku 1837. Bezstarostné dětství prožila v Mnichově a na rodinném venkovském sídle. Byla sice potomkem dcery bavorského krále a bavorského vévody, ale spíše než dvorní etiketě se věnovala jízdě na koni nebo plavání. Ostatně pověst nejlepší ženské jezdkyně Evropy ji provázela celý život. Vedena svým volnomyšlenkářským otcem si vštípila nejen cit pro přírodu a umění, ale i touhu po svobodě a volnosti. Pak, ve svých šestnácti, potkala svého budoucího manžela. Císařovi Františkovi Josefovi I. bylo třiadvacet a jeho matka se tehdy začala poohlížet po potenciálních nevěstách. Nějaký čas neúspěšně, jenže potom pozvala rodinu Alžběty Bavorské – tak zní pravé jméno Sisi – a byla z toho láska na první pohled. 

O císařovně Sisi se říká, že byla první skutečnou evropskou superstar.

Legendou už za živa

A právě tento šťastný okamžik využili tvůrci seriálu Sisi jako výchozí bod pro své vyprávění. V šesti dílech budeme sledovat fascinující příběh krásné, inteligentní a sebevědomé ženy, která se i za cenu četných konfliktů odmítla podřídit dobovým představám o své roli na císařském dvoře. Tato žena se nestala legendou jen pro svou mimořádnou krásu, ale především proto, že přes všechny intriky, překážky i tragické okolnosti, které ji potkaly, si dokázala uhájit vlastní důstojnost a vyvzdorovat místo v ryze mužském světě. Vlastně před sebou vidíme zcela emancipovanou ženu 21. století, ať už jde o její přístup k sexu, politice, životosprávě i rodině. 

Univerzální příběh

Sisi, jejíž život v roce 1898 předčasně ukončil italský anarchista Luigi Lucheni, výrazně předběhla svou dobu. Snad i proto nepřestává fascinovat dodnes. Její příběh byl zpracován už mnohokrát, dosud nejznámější podobu propůjčila Sisi Romy Schneider ve filmové trilogii, jež měla premiéru v roce 1955. Nový seriál se, až na některé shodné životní milníky a celkovou výpravnost, od zmíněného klasického díla liší. Císařovnin ikonický příběh je vyprávěn pro současného diváka a ryze moderním filmařským jazykem. Ostatně jak přiznal jeden z tvůrců seriálu – představitelka hlavní role Dominique Devenport ani předchozí zpracování neviděla. Tato americko-švýcarská herečka, kterou jsme mohli vidět už ve filmu Noční vlak do Lisabonu, chápe postavu Sisi po svém, když podotýká, že jedinou povinností Sisi bylo rodit děti a reprezentovat. Její lidská stránka a to, co cítí, nebyly důležité. Přesto si našla způsob, jak si vydobýt respekt a své vlastní místo k životu. A to je univerzálně srozumitelné poselství. 

Dominique Devenport

Sisi je pro půvabnou Dominique první velkou rolí, která ji velmi pravděpodobně vystřelí mezi hereckou elitu minimálně v německy mluvících zemích. Narodila se ve švýcarském Lucernu a od šestnácti let už sbírala televizní zkušenosti v seriálech. Po herecké škole v Berlíně se přestěhovala do Mnichova, kde pětadvacetiletá herečka letos svá studia herectví završila.

Sisi 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Sven Bohse

Scénář Robert Krause, Andreas Gutzeit, Elena Hell

Obsazení Dominique Devenport, Jannik Schümann, Désirée Nosbusch, Julia Stemberger, Tanja Schleiff…

Délka 6 × 45 min.

Epic Drama HD pondělí 27. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC