Film / seriál

Zábava na druhou

Americká komedie Jay a mlčenlivý Bob vrací úder

Máte-li rádi parodie, pak si nenechte ujít „kompilát“ režiséra Kevina Smithe, který využil snad všech myslitelných hollywoodských trháků.

Filmovým fanouškům je duo věčně nadrženého Jaye a málomluvného Boba už známé. Tentokrát se hoši rozhodnou, že překazí natáčení filmu v Hollywoodu. Při své návštěvě filmové Mekky narazí na nespočet hvězd, které parodují sami sebe. A tak se v černohumorném hávu setkáte s Markem Hamillem i Carrie Fischer z Hvězdných válek nebo Mattem Damonem v narážce na rebela bez příčiny Willa Huntinga. Ušetřeny však nezůstanou ani další hvězdy filmů jako Matrix, Charlieho andílci, E. T. Mimozemšťan či Planeta opic. Žádná kultovka Smithovi prostě neunikla.  

Tohle je teda matroš

Jak popsat nepopsatelné? Jde to vážně velmi obtížně, stejně jako snaha alespoň trochu kriticky zhodnotit Smithův film Jay a mlčenlivý Bob vrací úder. Smith patří k filmařům, kteří kinematografii milují oním trochu zvráceným fanouškovským způsobem. Takže patří mezi znalce snad všeho, co se (zvláště v USA) dostalo na plátna kin. A tuto svou vášeň potom promítá i do snímků, které nejen režíruje, často píše i scénář, ale také si v nich s chutí zahraje (ano, připomíná vám to správně dalšího podobného blázna Quentina Tarantina). A pak se v tom má divák vyznat, kdo je kdo, která hláška je odkud, který nápis na co odkazuje… Je toho fůra i v tomto filmu a vyjmenovat všechny aluze by vystačilo na slušný seznam, takže se o to nemá cenu ani snažit. Ostatně tohle zvládají fanoušci na nejrůznějších webech…

Jay a mlčenlivý Bob jsou takovým Forestem Gumpem ve dvou osobách. Nikdy se o nic nijak zásadně nesnaží, všechno se jim děje náhodou, ale vždycky jsou u zásadních událostí. Tentokrát se setkávají s hvězdami stříbrného plátna a buď jsou u jejich úspěchů, nebo jsou svědky trapnějších chvilek, nebo jim sem tam s něčím pomůžou ke slávě. Hlavní je, že mají pořád s sebou oblíbený matroš a díky němu jsou v pohodě. Takže se jim nemůže nic stát, byť by je chtěla dostat celá CIA, vždycky jim zdrhnou. 

Tyto absurdní komedie jsou vždy lepší zábava, když je můžete sledovat s někým. Také to je důvod, proč jsou hlavní hrdinové dva. Určitě se vám vybaví nějaký kamarád či kamarádka z dětství, se kterými jste byli nerozlučná dvojka, i když jste byli každý úplně jiný. Takoví jsou i Jay s Bobem a dohromady tvoří skvělý pár huličů, kteří jen tak mimochodem dobývají svět a předčí i ty největší hollywoodské hvězdy. I když s rytíři Jedi mají namále, s mistrem by si nikdy neměl nikdo zahrávat! Pokud se rádi bavíte a smějete se od začátku filmu až do konce, a navíc patříte k milovníkům americké kinematografie, pak je tohle komedie právě pro vás. 

Zajímavost

Matt Damon a Ben Affleck role ve filmu přijali také jako poděkování Kevinu Smithovi, který donesl jejich scénář Dobrý Will Hunting do studia Miramax.

Jay a mlčenlivý Bob vrací úder

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Kevin Smith

Scénář Kevin Smith

Obsazení

 Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Jeff Anderson, Brian O'Halloran, Shannon Elizabeth, Eliza Dushku, Ali Lanter, Jennifer Schwalbach Smith, Will Ferrell, Jason Lee, Judd Nelson, George Carlin, Carrie Fisher, Seann William Scott, Jon Stewart, Jules Asner, Tracy Morgan, Gus Van Sant, Chris Rock, Jamie Kennedy, Wes Craven, Shannen Doherty, Mark Hamill, Marc Blucas, Diedrich Bader, James van der Beek, Matt Damon, Jason Biggs, David Mandel, Scott Mosier, Jerome Benton, Bryan Johnson, Reneé Humphrey, Joey Lauren Adams, Dwight Ewell, Alanis Morissette, Morris Day, Joseph D. Reitman, Jako Richardson, Ever Carradine, Mark Steven Johnson, Brian Linch, Zak Knutson, Susan Engel, Scott William Winters, Joe Quesada, Matthew James, Jonathan Gordon, Harley Quinn Smith, Walter Flanagan, Dan Etheridge, Paul Dini

Délka 105 min.

Rok 2019

Cinemax čtvrtek 11. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC