Film / seriál

Vzrušující dekadence

Kriminální drama Babylon Berlín

Možnost cestovat časem nemáme, ale zakusit minulost alespoň trochu přeci jen můžeme. Třeba prostřednictvím skvělých seriálů.

Výmarská republika fascinuje nejen historiky, ale také filmaře. Především období konce 20. let minulého století toho nabízí vskutku mnoho. V seriálu Babylon Berlín se ocitnete v Berlíně roku 1929, kdy městem hýbou politické i sociální nepokoje a vře to i na umělecké scéně, ale tady mnohem pozitivněji. I když vlastně můžeme říct, že tento seriál je charakteristický dekadentní náladou, je plný potemnělých uliček, barů plných opilců, o prostituci zde také není nouze a samozřejmě kvete pšenka kriminálníkům. Do této změti fascinujícího umění, zločinu a politiky je povolán inspektor Gereon Rath (Volker Bruch) z Kolína nad Rýnem, aby objasnil případ týkající se pornografie.

Opravdu vzrušující výlet do minulosti

Rath velmi rychle zjistí, že vyšetřování nebude nic jednoduchého, jelikož do všeho je zapojena nejen místní mafie, ale také vysoce postavení funkcionáři. Tato základní zápletka díky dobovému zasazení nabízí opravdu hodně. Samozřejmě že se zde objeví nacisté, kteří v té době byli na vzestupu. Objeví se tu ale také komunisté, kteří se snaží propašovat zboží do Istanbulu Trockému. Uvidíte vlastně snad všechny politické či ideologické směry, na něž si jen vzpomenete. Berlín byl ve své době opravdu jakýmsi Babylonem, kde to vřelo ve všech vrstvách.

Vítejte ve městě hříchu.

Takovýto seriál si proto žádá také detailně propracovanou výpravu a to se německé produkci povedlo opravdu skvěle. Seriál v sobě navíc spojuje několik žánrů a nezadá si ani s těmi nejlepšími kriminálkami. Je ovšem v ledasčem poměrně skandální, jelikož nahotou se zde rovněž nešetří. Ale o to přirozenější a realističtější vše je a nemáte jako diváci pocit, že vás někdo bere na líbivý a nostalgický výlet do minulosti. Naopak, Babylon Berlín nabízí velmi vzrušující, ale také znepokojující obraz Berlína na přelomu dvacátých a třicátých let.

Občas jsou některé scény zbytečně pompézní, jako kdyby se měl seriál vyrovnat pověstným večírkům z Velkého Gatsbyho. Nebo postava Ratha působí příliš „koženě“, i když k jeho povolání odměřenost i jistá absence emocí prostě patří. Na druhé straně vás jistě zaujme postava Charlotte Ritterové (Liv Lisa Fries), stenotypistky, která se pustí do vyšetřování na vlastní pěst. Charlotte je živelná, riskuje a díky ní má celý seriál tu správnou energii.

Kromě historických událostí, různých politických šarvátek a nezákonných machinací tak můžete sledovat také příběh několika postav, které jsou stavěny do mravně obtížně řešitelných pozic, přesto musí v tomto divokém světě nějak přežívat, a co víc, chtějí se i bavit a užívat si, dokud mohou. Všichni totiž tuší, že je nečeká nic dobrého.

Napínavý seriál perfektně balancuje mezi velkolepou historickou podívanou a temným kriminálním příběhem. Zřejmě takový byl tehdy i samotný Berlín – velkolepý i nelítostný.

Volker Bruch

Německý herec Volker Bruch patří na domácí scéně ke známým osobnostem. Herectví se věnuje od dob univerzitních studií. V začátcích se objevil například ve známém německém seriálu Kriminálka Kolín nebo Komisař Rex. Dokázal se však prosadit i na mezinárodní scéně, zahrál si ve filmu Předčítač (2008). Ocenění získal také za seriál Válečná generace (2013).

Zajímavost

Ještě nedávno patřil seriál k nejdražší neanglické produkci v kontextu světové televizní tvorby a byl nejdražší německou produkcí vůbec.

Koukněte na

Válečná generace (2013)

Vše začíná v Berlíně roku 1941. Spousta mladých Němců je odhodlaná bojovat za nové Německo, chtějí se stát hrdiny, ale nemají nejmenší tušení, co je čeká. Někteří odchází na východní frontu, jiní bojují doma v Německu. Hrdinou se však nestane nikdo z nich, nakonec jen doufají, že vše nějak přežijí.

Tančírna na hlavní třídě ’56, ’59 (2016, 2018) 

Německá minisérie sleduje životy tří sester a jejich matky, která vede taneční školu v Berlíně. Pomalu se vzpamatovávají z války a snaží se žít své životy, ale minulost je stále dohání. Výpravný seriál se závdavkem červené knihovny.

Babylon Berlín / 3. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 85,7 % Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Hendrik Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries

Scénář Tom Tykwer, Henk Handloegten…

Obsazení Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Leonie Benesch, Waléra Kanischtscheff, Dimitrij Alexandrov, Denis Burgazliev, Ivan Švedov

Délka 12 × 42–62 min.

Rok 2017

Epic Drama HD čtvrtek 28. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC