Film / seriál

Vzestup Skywalkera

Sci-fi film Star Wars: Vzestup Skywalkera
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nejdřív natočili díl číslo čtyři, pak pět a šest, o spoustu let později jedničku, dvojku a trojku. Pak sedm, osm, pak ještě dva filmy, které očíslované nejsou, no a teď devítku. Asi nejsme sami, kdo to přestal počítat, prostě když něco vyjde, koukneme na to. Je to sice komplikované, ale špičkové. Něco jako sushi.

Nebo lasagne. Laikovi taky není úplně jasné, jak se dělají. Ale stačí sousto a rozplýváte se. A Star Wars patří k jedněm z mála nadmíru kvalitních filmových světů, propracovaných lépe než v kdejakém seriálu. Vesmír se svojí funkční politikou, ekonomikou a sociálním systémem. Jeden z těch projektů, kde se můžete naprosto uvolnit, roztéct se v křesle kina a neřešit nic, protože víte, že o vás bude umělecky a řemeslně postaráno. Že to bude fungovat, že budete jako v plenkách, v mateřském objetí u plného prsu George Lucase a J. J. Abramse, kteří vás nasytí tím nejlepším.

Původní plán byl udělat devítidílné epično, jenže to se dnes nenosí, krávy se dojí, dokud z nich něco teče. Zabít Star Wars by bylo ekonomicky nesmyslné. Už Rogue One a Solo, ty dva zmíněné neočíslované filmy, daly všem jasně na vědomí, že se bude stavět i mimo předem vyznačené pole. „Poslední“ Vzestup Skywalkera tedy nemusí pro fanoušky být důvodem k slzám. Dvacet pět miliard korun to vydělalo. Dvacet pět. A s takovou se nekončí.

Jeden z nejdražších filmů na světě, který představuje epickou výpravu do předaleké galaxie

Tato vesmírná opera (opravdový název subžánru) se bude zabývat tím, jak Rey, Finn a Poe řeší poslední a snad úspěšný odboj proti imperátoru Palpatinovi. Který byl mrtev, ano, jenže už není. A je strašidelný, nadmíru, hraje ho tentýž herec, který Palpatina zpodobnil už v roce 1999, když to byl ještě pouhý senátor. Palpatine, ne ten herec – Ian McDiarmid do politiky nepáchl, divadlu a filmu se věnoval celý život, a to jak na pozicích hereckých, tak režijních. Jak to skončí vám neřekneme, vězte ale, že to bude napínavé do poslední vteřiny.

Mimochodem, jedná se o sedmý nejdražší film na světě – tedy neberouc v potaz inflaci – což jen dokazuje, jak mamutí projekt to je a jakou důvěru studio mělo ve fanouškovskou základnu, která takovou věc musí podpořit silnou návštěvností, jinak bude po srandě. Takže co vy teď s tím? Podpořte to. George Lucas stvořil svět podobně milovaný jako Tolkienova země, věnovat tolik péče detailům, to se často nedělá. Celý Marvel Cinematic Universe, který čítá dílů více než všechny Star Wars dohromady není takhle propracovaný. To proto, že to není ekonomicky motivované rozhodnutí – to by smysl nedávalo – motivací zde je čistá láska k vypravěčství, to je to, co dalo tomuhle vesmíru zrodit se.

Vidět všechny díly Hvězdných válek patří k základnímu vzdělání a navrhujeme petici usilující o zařazení tohoto předmětu do povinných osnov škol, třeba místo takového toho „ný natý itý ičitý“. Pokud jste Vzestup Skywalkera ještě neviděli, budiž vám odpuštěno, film je to relativně nový. Alespoň teď máte možnost to napravit. Takže s chutí do toho, upečte si k tomu bábovku a uvařte čaj, přizvěte k televizi celou vzdálenou rodinu, je to příležitost, která se od roku 1977 naskytla jen devětkrát. A to není mnoho.

George Lucas

Je to složité. Lucas se na tomhle díle nepodílel režijně či produkčně, ale je to jeho dítě. Je to americký režisér, producent a podnikatel, kterého znáte kvůli Hvězdným válkám, Indianu Jonesovi a snad i pro jeho společnosti Lucasfilm a ILM, které stojí za jedněmi z největších filmů dosud natočených.

Zajímavosti

Režisér J. J. Abrams nerad ztrácí čas. Kadeřnice ho musela stříhat přímo na place, nechtěl si totiž odskočit ani na pár hodin. Studio totiž přišlo o měsíce kvůli odchodu původního režiséra Riana Johnsona.

V dílně Babu Frika je na hromadě harampádí vyřazený bitevní droid z jednoho z předchozích dílů a maskot produkční firmy Bad Robot, patřící režisérovi.

Koukněte i na

Stopařův průvodce po Galaxii

Navrhnout vám jiné díly a válek by bylo očekávatelné. Tak tady máte jiný příběh, také vesmírný, také, díky spisovateli Adamsovi, propracovaný, který na vše nahlíží z té komediální roviny.

Pán Prstenů

Protože jak bylo zmíněno, světy, které někdo postavil s láskou a péčí, která se těžko hledá, jsou výjimečné. Pán Prstenů je jeden z nich, i když se od sebe s Hvězdnými válkami liší ve všem myslitelném, tohle mají společné.

Star Wars: Vzestup Skywalkera

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie J.J. Abrams

Scénář J. J. Abrams

Obsazení Mark Hamill, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac

Délka 155 min.

Rok 2019

HBO neděle 9. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC