Film / seriál

Všechny se máme skvěle. Opravdu!

Všechny se máme skvěle. Opravdu!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Sedmilhářky z kalifornského města Monterey opět dávají nahlédnout do životů, které působí navenek idylicky, ale přitom není proč závidět. Druhou řadu seriálu HBO režíruje Andrea Arnold.

Druhá série Sedmilhářek vlastně neměla vzniknout. Ostatně neměla vzniknout ani ta první: když herečky Reese Witherspoon a Nicole Kidman společnými silami získaly práva na zfilmování stejnojmenného bestselleru australské spisovatelky Liane Moriarty, chtěly podle něj původně z pozice producentek natočit celovečerní snímek. Nakonec román vydal na sedmidílnou minisérii, která měla v roce 2017 velký divácký ohlas i úspěch u kritiky a získala osm prestižních cen Emmy.

Perry je sice mrtvý, ale do Monterey nyní přijíždí jeho matka Louise a chce vědět, kdo za synovou smrtí stojí a proč

Nebyla to jen televize HBO, která chtěla na úspěch navázat a pokračovat ve vytěžování ženské části diváckého spektra, jež Sedmilhářky vyhledávalo především. Před kameru se spolu chtěly vrátit i hlavní představitelky – vedle Reese Witherspoon a Nicole Kidman i Laura Dern, Shailene Woodley a další. Přestože tedy tvůrci v čele s režisérem Jeanem-Marcem Valléem (Klub poslední naděje, seriál Ostré předměty) původně tvrdili, že šlo o jednorázovou záležitost, HBO už v prosinci 2017 oznámilo pokračování. Autorka knižní předlohy další osudy postav z městečka Monterey nastínila v novele, která však nebyla určená k vydání, a do dalšího sedmidílného cyklu je opět rozpracoval scenárista původní řady David E. Kelley.

Monterey je idylické jen navenek. Za fasádou města usazeného na čarokrásném kalifornském pobřeží dvě hodiny cesty autem na jih od San Franciska a za usměvavými tvářemi jejich obyvatelek se často ukrývají faleš, přetvářka i strach odhalit temná dění, která se pod načančaným povrchem skrývají. Přátelské, partnerské i příbuzenské vztahy postav procházejí zkouškami, jež s sebou nesou duševní a někdy i fyzické újmy. Sedmilhářky tak pokračují v linii seriálů demaskujících životy zaopatřených a zdánlivě spokojených Američanek, kterou nastavily více než deset let před nimi například Zoufalé manželky. Hlavními „sedmilhářkami“ jsou živelná Madeline (Witherspoon) a právnička Celeste (Kidman), silné ženy, manželky a matky, jejichž děti na začátku první série nastoupily společně do první třídy místní školy. Obě přítelkyně tehdy vzaly pod ochranná křídla svobodnou matku Jane, která se se svým synem Ziggym do Monterey nedávno přistěhovala. První sérii spojovalo téma domácího násilí, jež se promítlo do vyšetřování smrti Celestina manžela Perryho i incidentu, který proběhl na školní půdě.

Perry je sice mrtvý, ale do Monterey nyní přijíždí jeho matka Louise (tříoscarová Meryl Streep) a chce vědět, kdo za synovou smrtí stojí a proč. Jean-Marc Vallée se stáhl do pozice jednoho z producentů a na režisérské židli ho v druhé řadě střídá Andrea Arnold. Jde o volbu, která dává perfektní smysl: anglická filmařka se postavám silných a emancipovaných dívek a žen v náročných situacích věnovala už ve svém oscarovém krátkém filmu Vosa i ve snímcích jako Fish Tank a American Honey. Její autentický přístup rezonuje s emoční náročností látky, která si přinejmenším při natáčení první řady na herečkách vybírala svou daň: Nicole Kidman si z placu odnášela skutečné modřiny, Witherspoon zase utrpěla nervové zhroucení. Do skutečného života si však s sebou vzaly i přátelství svých postav.

David E. Kelley

V amerických televizích působí jako producent, scenárista a takzvaný showrunner, tedy člověk zodpovědný za výrobu. Je podepsaný pod seriály Nemocnice Chicago Hope, Ally McBealová, Kauzy z Bostonu a dalšími. Sedmilhářky jsou jeho první spoluprací se společností HBO.

Zajímavosti

Představitelky nejhlavnějších rolí Reese Witherspoon a Nicole Kidman si ve druhé řadě značně finančně polepšily. Nyní berou milion dolarů za epizodu, zatímco v první sérii to bylo mezi čtvrt milionem až 350 000 dolary za díl.

Autorka námětu Liane Moriarty si při psaní postavy Celestiny tchýně myslela na Meryl Streep. Dala jí dokonce hereččina reálná křestní jména: Mary Louise. Meryl Streep se role skutečně ujala.

Koukněte i na

Zoufalé manželky

Krásný dům na předměstí, šikovné děti, perfektní manžel a kamarádky co by kamenem dohodil. Co asi tak mohlo Mary Alice Young trápit, když měla vše, čeho chtěla v životě dosáhnout? Pravděpodobně něco hodně temného, když se rozhodla vzít si svůj vlastní život…

Sedmilhářky 2

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Andrea Arnold

Scénář David E. Kelley

Obsazení Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz, Meryl Streep...

Délka 7 × 52 min.

HBO pondělí 10. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC