Film / seriál

V hlavní roli mafie

V hlavní roli mafie

Staří dobří mafiáni, ti vždycky uměli rozvířit poklidný život pánů policistů. Dostat se jim na kobylku však bývá nebezpečné.

Seriál Komisař Maltese: Hon na mafii se vrací do 70. let minulého století. Hlavní hrdina Dario Maltese (Kim Rossi Stuart) se po dvaceti letech vrací zpět do svého rodného města Trapani na Sicílii, aby se zúčastnil svatby nejlepšího kamaráda, Gianniho Peralty (Claudio Castrogiovanni), rovněž policejního komisaře. Itálie je divoká a Sicílie obzvlášť, ale takovouto svatbu Maltese rozhodně nečekal. Jeho kamarád a budoucí manželka jsou zavražděni Maltesovi přímo před očima.

Tohle by nenechalo v klidu žádného policistu, a tak Maltese požádá o převedení do Trapani, aby mohl vyšetřovat smrt svého přítele. Od samého počátku je přesvědčen, že za vším je místní mafie, jenže to spíš tuší, než že by měl jakýkoli přímý důkaz. V místních novinách však objeví článek s fotografií, které naznačují další stopu: zločin z vášně…

Maltese je osamělý, inteligentní, jedinečný hrdina

Není snadné zvládnout žánr policejního krimi seriálu, kterým je televize doslova zahlcená, tak, aby zaujal a něčím se vymykal. Tvůrci Komisaře Maltese Leonardo Fasoli a Maddalena Ravagli to ale dokázali. Místo klasického velkoměsta se rozhodli děj zasadit do pomyslné „mafiánské kolébky“, na rozpálenou Sicílii. Navíc ještě do sedmdesátých let, kdy nejen v jižní Itálii odmítaly úřady i média jakkoli akceptovat fakt, že mafie existuje, a hlavně je dost čilá. Takže proč by měl někdo věřit teorii o spiknutí komisaři, který byl navíc dlouhá léta mimo město. Přesto Maltese své snažení nevzdává a je rozhodnutý, že vrahy svého přítele a jeho ženy dopadne. Jenže vyšetřování mu komplikuje i sám prokurátor, který by chtěl případ uzavřít jako zločin z vášně, u kterého nejsou zločinci, podezřelí ani svědkové. Ti ostatně opravdu téměř neexistují, všichni odmítají mluvit a raději se tváří, že se nic nestalo. Komisař Dario Maltese je prototypem nezlomného hrdiny, který když se pro něco rozhodne, tak si za tím jde, i kdyby ho to mělo stát krk. Má k sobě tým vyšetřovatelů, jenže může tady někomu věřit? Maltese sice nemá parťáka, zato má dost podezřelých: krásnou fotografku (Rike Schmid), která mu rozhodně není lhostejná, novináře (Francesco Scianna) a státní zástupkyni (Michela Cescon). Kdo je, či není mafián vás možná překvapí.

Každopádně seriál Komisař Maltese: Hon na mafii představuje poctivou televizní práci, i samotný příběh je velmi dobře vystavěný. K tomu si přidejte kulisy nádherné Sicílie a sedmdesátkovou atmošku. Občas budete mít pocit, že si Bodie s Doylem udělali menší dovolenou, ale srovnání se slavným britským seriálem není žádná ironie, naopak. I Maltese si drží trochu potemnělou atmosféru a rozhodně nejde o nějaký nostalgický projekt, který má jen vrátit do módy široké kravaty, bundičky do pasu, zvonové kalhoty a kníry. Seriál byl navíc inspirován úspěchem svého předchůdce – Gomorou – pod nímž jsou rovněž podepsaní Leonardo Fasoli a Maddalena Ravagli.

Klasická kriminálka tentokrát o sicilské mafii nadchne všechny příznivce tohoto žánru. Navíc se můžete těšit na specifickou italskou filmařinu, v níž se snoubí chladný odstup a typicky italské emoce.

Kim Rossi Stuart

Jméno italského herce Kima Rossi Stuarta vám asi mnoho neřekne, ale snímky, v nichž hrál, určitě znáte. Narodil se do herecké rodiny, a tak před kamerou poprvé stál už v pěti letech. K jeho nejznámějším filmům patří série o Princezně Fantaghiro (1991–1994). Ještě před tím si jako sedmnáctiletý zahrál po boku Seana Conneryho v kultovním snímku Jméno růže (1986). Věnuje se i divadlu a v Itálii je velmi populární.

Zajímavost

Věděli jste, že označení „Cosa nostra“ neznamená obecně mafii, jak je toto sousloví používáno v USA? Ale označuje největší a nejsilnější mafiánský klan pocházející přímo ze Sicílie.

Koukněte i na

Suburra

Jak se zdá Italové na vlně mafie jedou. Další ze seriálů, který odhaluje zločinecké podsvětí v Itálii je zasazen do současnosti. Děj se odehrává v menším městě poblíž Říma, kde trojici naprosto rozdílných mladíků spojí jeden kšeft. Jenže velké peníze vždycky tak trochu „smrdí“.

Gomora

Tentokrát mafie řádí v Neapoli, na první pohled nádherné město je doslova prolezlé zločinem. Boje mezi místní mafií začnou eskalovat ve chvíli, kdy je největší z neapolských bossů zatčen a uvězněn. Pozice „vládce“ se uvolnila a teď jen záleží na tom, kdo víc vydrží, ale také kdo je ochoten víc obětovat.

Komisař Maltese: Hon na mafii

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Gianluca Maria Tavarelli

Scénář Gianluca Maria Tavarelli

Obsazení Kim Rossi Stuart, Antonio Milo, Francesco Scianna, Valeria Solarino, Marco Leonardi, Rike Schmid, Enrico Lo Verso…

Délka 8 × 55 min.

Epic Drama HD sobota 2. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC