Film / seriál

Velice nezvyklý ostrov

Dramatický seriál Třetí den
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když vám někdo řekne, že váš hotel bude mít vířivku a výhled na moře, chcete vůbec vědět víc? Podrobný popis velikosti postele, vany a materiál záclon? Ne. Nový seriál Třetí den má Juda Lawa a je od HBO. Tím bychom mohli skončit.

To je samozřejmě pokus o vtip, očekáváte obvyklou délku a nezklamu vás. Ale chápete mě, ne? Law a HBO jsou natolik solidní záruky, že by vám předchozí odstavec měl stačit jako jediný argument pro.

Na ostrově

Představte si, že po úzké silnici, na jejíž každé straně je moře, dojedete na ostrov. Chvilku se tam zdržíte i přes místní temnou atmosféru, ale když chcete odjet, zjistíte, že příjezdovou cestu moře zaplavilo. A vy nemůžete zpět. Což je ideální moment pro to, abyste se dozvěděli, že obyvatelé ostrova si velmi váží svých tradic, které přespolnímu mohou připadat temné a kruté. A že tyto tradice chtějí zachovat za každou cenu. Tvrzení, že „většina lidí se bolesti bojí, ale netuší, jak vřelá může být“ pronesené jednou z obyvatelek v takové situaci jednomu nepřidá. Proč prostě neuplave, říkáte si, zvláště když pevnina je na dohled? No, to se dozvíte.


Většina lidí se bolesti bojí, ale netuší, jak vřelá může být

Co čekat?

Podle trailerů vypadá projekt podobně jako mysteriózní drama Slunovrat. Tedy v tom smyslu, že jsme představeni jakési zvláštní, zpátečnické, tradiční, zásadové společnosti, kde se všichni usmívají a mají se rádi a jsou to právě tyhle úsměvy, které vám mrazí krev v žilách. To proto, že už od začátku tušíte, že je něco velmi špatně. Bude to horor, thriller, drama, velmi nepříjemná podívaná, od které nebudete moci odtrhnout oči, a budou se vám o tom zdát špatné sny. 

Hey Jude

Ale vraťme se zpět na začátek a vysvětleme své pohnutky těm, kteří třeba Lawa a HBO příliš neznají – Jude Law je překrásný, charismatický muž a k tomu dobrý herec. Sherlock Holmes, Nákaza, Vedlejší účinky, A.I., Slídil… všechno projekty, za kterými stojí tvůrci, kteří si své herce vybírají mimořádně přísně. Pak to HBO. Westworld, Hra o trůny, Rodina Sopránů, projekty, které na sobě učinily řadu diváků závislých. Jak říkám. Vířivka a výhled na moře.

Co dál?

Za tímto počinem stojí Dennis Kelly, který v šestnácti vypadl ze střední, aby šel pracovat do supermarketu. Vysokou dostudoval ve třiceti a pak se pustil do divadla. Film má za sebou jen jeden, zato je to výborné Černé moře. I Felix Barrett, jeho tvůrčí komplic, je kovaný hlavně divadelním světem. Ale to nemusí být na škodu, jedny z největších dnešních filmových talentů přišly ze světa jevišť a opon.

Takže?

Jestli se chcete hezky vyděsit (jasně, že chcete) a jestli tak chcete učinit kvalitně za účasti kvalitních tvůrců (samosebou, že ano), tak neváhejte. Seriálů je v dnešním světě sice mraky, ale ty dobré se neshánějí lehko – tak si toho važte!
 

Jude Law

Muž s medovým pohledem a ještě medovějšími rty, Brit, který ke slávě přišel zhruba okolo svých pětadvaceti let a od té doby se nezastavil. Je mu skoro padesát a je to jeden z těch příjemných případů, kdy herec nepotřebuje být nutně na první stránce bulváru, spíše se soustředí na to, aby za sebou nechával kvalitní díla.

Třetí den

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Philippa Lowthorpe, Marc Munden

Scénář Dennis Kelly

Obsazení Jude Law, Katherine Waterston, Paddy Considine, Naomie Harris, Mark Lewis Jones, Emily Watson…

Délka 114 min.

HBO úterý 15. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC