Film / seriál

V hlavě

Emoce v hlavě
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co se nám děje v hlavě? Co spouští emoce, jak vznikají sny, kde se uchovávají vzpomínky?

Tvůrci zábavného animovaného filmu se vydali na dobrodružnou cestu mozkem jedenáctileté dívky a výsledkem je strhující, veselý i dojemný příběh, který jen tak z hlavy nevyženete.Režiséři Pete Docter (získal Oscara za animák Vzhůru do oblak) a Ronaldo Del Carmen (podílel se na snímcích Hledá se Nemo, Ratatouille a Vzhůru do oblak) tímto filmem dokázali, že filmovému studiu Pixar právem náleží pověst průkopníků v oblasti filmů animovaných ve 3D.

Hlavní hrdinkou filmu je dívka Riley, která se s rodiči právě přestěhovala z trochu ospalého minnesotského venkova do San Franciska, kde její otec našel novou práci. Ať se snaží, jak chce, vůbec se jí tu nedaří zabydlet. Stýská se jí po starém domově, po spolužácích, po malém městě plném zeleně, po hokejovém týmu, v němž tak ráda hrála. A tak se Riley rozhodne, že tato situace má jediné řešení – útěk. My mezitím sledujeme, jak se s její situací potýká Radost, Vztek, Strach, Nechuť a Smutek – emoce, které sídlí v takzvaném Řídícím centru. Jak už je u Pixaru zvykem, jsou tyto „postavy“ originálně a nápaditě stylizované. 

V souvislosti s duševními pochody dívky pochopitelně ve „velíně“ propuká zmatek. Staré jistoty se hroutí, vznikají zcela nové emoce jako třeba vzdor. Odráží se tu zkrátka stav dívčiny mysli a pozorný divák v jejích duševních pochodech vypozoruje pozvolný příchod puberty. 

Sledujeme tedy duševní krizi, která vypukne ve chvíli, kdy se v hlavě hlavní hrdinky začne dít něco zvláštního. Radost je odsunuta až kamsi dozadu a prim začínají hrát Vztek, Nechuť a Strach. Jak to dopadne? Vrátí se zase Radost na výsluní dívčiny mysli? Bude Riley stejná jako dřív?

Film potěší všechny generace diváků. Ti malí se budou smát legračním akčním scénám, velcí ocení inteligentní humor a ti citlivější si taky pořádně popláčou (koho nedojme scéna s růžovým slonem neboli Rileyniným imaginárním kamarádem, má srdce z kamene!). Film má svižné tempo a neztrácí dech. Tvůrcům – od scenáristů po animátory – patří za takový ohňostroj nápadů a úžasné výtvarné stylizace hluboká poklona. Tolik hravosti i pravdivých životních mouder pohromadě se opravdu jen tak nevidí.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

V hlavě

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,3 %
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Pete Docter, Ronnie Del Carmen

Scénář Pete Docter, Ronaldo Del Carmen

Obsazení Diane Lane, Amy Poehler, Mindy Kaling, Bill Hader, Kyle MacLachlan, Phyllis Smith, Lewis Black, Richard Kind, Jess Harnell

Délka 95 min.

HBO neděle 18. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC