Film / seriál

Transformers – Zánik: Bumtarata na auta

Transformers: Zánik
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Dofoukněte kola a vyklepejte karosérie! Zdecimovaní Transformers počtvrté vyjeli do akce.

Země v ohrožení, roboti v přestrojení jako její jediní ochránci a režisér Michael Bay, který původně tvrdil, že si hodí zpátečku, zase za volantem. Epická filmová exploze Transformers: Zánik vypadá ve všech ohledech jako něco, co už jsme viděli ze všech úhlů. Možná to tak je, ale napočtvrté přichází s Transformers podstatná změna. Shia LaBeouf je fuč. Mark Wahlberg je v tom. Titulní hrdinové se po předchozí trilogii dočkali nového spojence, kterým je mechanik, nadšenec do robotiky a neúnavný kutil Cade. 
Když se rozstřílený a k nepoznání zaprášený vrak Optima Prima ocitne v zastrčené venkovské stodole, jeho objevitel Cade vzápětí na vlastní kůži pocítí návštěvu CIA. Vládní agentura se na přítomnost mimozemšťanů dívá skrz prsty. Následné trable ale ještě nejsou ničím ve srovnání s tím, kdy se do patálie vloží těžko zastavitelný mimozemský lovec-zabiják. 

Generálka vztahů 

S ochodem Shii LaBeoufa alias neustále vystrašeného Sama Witwickyho a příchodem Marka Wahlberga neboli Cada se změnila dynamika filmového dobrodružství. Transformers: Zánik je sice pořád o spoustě prchání, utíkání, ujíždění a drahých, špičkových digitálních efektech za statisíce dolarů. Jenže příběh „kluk dostane auto, pak dostane holku“, je fuč. Bay původně uvažoval, že zůstane mladému Samovi věrný, ale studio ho nakonec přesvědčilo, aby dal šanci novým hrdinům. 
V hledáčku se nejdřív ocitl Dwayne „The Rock“ Johnson. Protože nemohl, Bay vybral jeho kolegu Wahlberga. Oba si předtím zahráli kulturisty únosce v jeho černo humorné akční komedii Pot a krev.  
Ne, že by to bylo všechno. Jako top modelka stavěná Nicola Peltz, která jindy zdobí seriál Batesův motel, hraje Cadeovu dceru. Odvážně vzala nevděčný post – vystřídala holku, která po prvních dvou filmech nahradila Megan Fox. Jejím vyvoleným kaskadérem za volantem nabušeného sporťáku se stal Jack Reynor. Děj se odehrává tři roky po ničivých událostech ze třetího dílu Transformers. Po epické bitvě bylo zdemolováno celé Chicago a vztahy mezi lidmi a Trasnformers by potřebovaly generálku. 

Zatraceně super potvory

Novou posilou jsou Dinoboti. Dino vzhledem k tomu, že se transformují do podoby dinosaurů nebo jiných pravěkých zvířat. Miláčci fandů původních animovaných seriálů a komiksů vždycky platili za zvlášť silné Transformery s velkou palebnou silou. Ani ve filmu to není jinak. „Byla to velká technická výzva,“ říká Michael Bay. „Muselo se řešit měřítko, nasvícení a efekty. Ale nakonec je z toho něco – ty potvory jsou prostě zatraceně super. O tom se nedá debatovat.“
70 minut z filmu, který je se dvěma a tři čtvrtě hodinami zatím nejdelším přírůstkem do série, vyplnily akční scény. Od Baye a Transformers se prostě nedá čekat nějaké pomalé popojíždění po parkovišti hlubokých lidských nebo mimozemských vztahů. Studio ještě před premiérou Zániku oznámilo, že natočí páté Transformers a plánuje se i šestka. Zánik by ve skutečnosti měl být začátkem (vznikem?) celé nové trilogie. Jedno je jisté. Michael Bay a Mark Wahlberg zase budou u toho. 

Transformers: Zánik

Film / seriál
Hodnocení FDB 76 %
Foto HBO

Režie Michael Bay

Obsazení Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Nicola Peltz, Jack Reynor, Sophia Myles, T. J. Miller

Délka 165 min.

HBO středa 13. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC