Film / seriál

Tito jsou otcové naši

Tito jsou otcové naši
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

O tom, že je někdy sama cesta důležitější než cíl, má diváky přesvědčit nový dokument Dálava z dílny režiséra Martina Marečka, který je nyní ke zhlédnutí na stanici HBO.

Snímek, sice vycházející z osobního příběhu jednoho člověka, je vlastně obecnou výpovědí o současné střední generaci a světě, ve kterém žijeme. Dálava je dokumentární, místy až lehce detektivně laděné road movie, které odkrývá základní aspekty dnešních rozbitých rodin a analyzuje téma otcovství – vztah otce a syna. A právě pro tento účel posloužil režisérovi osobní příběh jedné konkrétní dvojice, Víta Kalvody a jeho syna Gríši.

Víta režisér se scenáristou Tomášem Bojarem sledovali dobrých pět let a přemýšleli, jak jeho životní příběh zpracovat. Prvním nápadem byl hraný film, dokonce vzniklo několik verzí scénáře, ve finále ale dílu vždy chyběla pestrost a věrohodnost předlohy. A tak se tvůrci nakonec rozhodli místo herců „obsadit“ přímo Víta s Gríšou a jako páteř filmu vybrat jejich cestu za hledáním zbytku jejich rodiny a vlastně i celého smyslu jejich života.

Hele, a to máš nějakej zvláštní důvod, že s jinejma lidma komunikuješ, a se mnou ne?

Pouta, která neslábnou

Vít se stal otcem v mladém věku. Mezi ním a Gríšovou matkou vzplála ohnivá a vášnivá láska, do jejíhož trvání se ale vkradly skutečnosti, které dvojici nedovolily strávit spolu zbytek života. Něco ale Vítovi po tomto osudovém setkání přeci jen zůstalo – malý Gríša a celý jejich společný život, co je teprve čekal. A jak šel čas, vyvíjel se postupně vztah i mezi otcem a synem. Vlivem okolností i vývoje osobností se tito dva muži postupem času určitým způsobem odcizili, nicméně nic není nenapravitelné. A možná, že právě těch dva tisíce osm set padesát dva kilometrů mezi Brnem a Divějevem, které je v cestě za setkáním s druhou polovinou rodiny čekají, bude i cestou zpět k sobě samým.

Dokument – ne, díky

Říkáte si, že popisek výše zní sice zajímavě, ale vy přeci jen tak na nějaké dokumenty úplně nejste? Tak pozor. Tohle totiž ani zdaleka nepřipomíná sáhodlouhé záběry kamery na krajinu a nezúčastněné vyprávění narátora. Naopak. Svěží režisérovo vedení a jiskra mezi dvěma hlavními „aktéry“ vás nechá velmi brzy zapomenout na to, že ten film, na který se díváte, vlastně není hraný. „Díky vybroušené režii nechává ústřední dvojice otce a syna diváka zapomenout, že se dívá na dokument. Film je zároveň humorný i napínavý a hluboce se nás dotýká v křehkých tématech rodinných pout,“ řekl za produkční společnost Negativ Petr Oukropec.

Martin Mareček

Martin Mareček je přední český dokumentarista, který se ve svých snímcích věnuje hlavně zásadním společenským tématům, jakými jsou například akce proti globalizaci (Hry prachu), témata týkající se neobnovitelných zdrojů (Zdroj), dopravní situace ve městech (Auto*Mat) nebo třeba rozvojové pomoci (Pod sluncem tma).

Dálava

Film / seriál
Hodnocení FDB 35 % Hodnocení redakce
Foto AČFK

Režie Martin Mareček

Scénář Martin Mareček, Tomáš Bojar

Obsazení

Vít a Grigorij Kalivodovi…

 

Délka 76 min.

Rok 2019

HBO čtvrtek 19. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC