Film / seriál

Terapie 2

Terapie 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Stejný model, drsnější průběh: druhá řada seriálu Terapie opět sestává z rozhovorů, které vede psychoterapeut Pošta v podání Karla Rodena. Pacienti mu ale tentokrát „nakládají“ ještě více než v první sérii.

Zdá se, že léčba se začala vymykat z rukou a zasahuje terapeuta více, než by měla. Nejen, že se psycholog Marek Pošta odstěhoval od manželky a dvou dospívajících dětí a bydlí nyní sám. Ale dostihl ho i tragický osud jeho někdejšího pacienta, veterána z mise v Afghánistánu Igora. Vojákův otec Poštu obviní z podílu na smrti svého syna a vyhrožuje mu soudem a vězením…

Terapie uhrane diváky propracovaností postav, realistickým popisem léčby a skvělým výkonem Karla Rodena v hlavní roli psychologa

Tak začíná druhá řada populárního seriálu, kterým česká pobočka HBO vstoupila před lety po sérii úspěšných dokumentů na pole tuzemské hrané tvorby. První nálož Terapie v roce 2011 uhranula diváky propracovaností a psychologickou hloubkou postav, realistickým popisem prostředí a postupu léčby, stejně jako skvělým výkonem Karla Rodena v hlavní roli terapeuta. Úspěšný model se ve dvojce nemění, jen se na Markovi jeho práce i dramatické osobní osudy začínají viditelně podepisovat. Roden je v postavě psychologa opět zcela strhující – tím spíš, když si divák uvědomí, že většinu děje tráví v jednom křesle a má k dispozici jen mimiku, tón hlasu a gesta rukama. Nezaostávají ale ani jeho pečlivě vybraní protihráči, s nimiž se Marek Pošta setkává co týden v předem stanovený čas. Pondělky patří právničce a Markově někdejší pacientce Táně (Tereza Brodská), se kterou psycholog mimo jiné konzultuje svou pozici v kauze mrtvého vojáka. V úterý k Markovi docházejí Neumannovi: rodiče Nina a Teodor (Kateřina Winterová a David Švehlík) se rozvádějí a nedokážou komunikovat ani se sebou navzájem, ani s jedenáctiletým synem Viktorem. Nejdramatičtější jsou středy. To, že se křehká studentka architektury Viola (Tereza Voříšková) právě rozešla s přítelem a má problematický vztah s bratrem trpícím schizofrenií, by nebyl takový problém; Marek je ale první, komu dívka svěří, že v hrudi nese zhoubný nádor. Bývalý disident a nyní generální ředitel stavební firmy Charvát (Jiří Ornest) se ve čtvrtek svěřuje se srdečními slabostmi a potížemi s dcerou, starosti s úmrtím dvou lidí na „jeho“ stavbě však popírá. A o pátcích Pošta mluví se svou mentorkou Ditou, přičemž se řeč často stočí na jeho dávnou lásku Lenku i odloučenou manželku Alici.

Skvěle napsané dialogy s kaskádami překvapivých momentů a náhlých odhalení a silné herecké výkony (vedle Rodena září hlavně Voříšková) zaručují udržet diváckou pozornost až do posledního z pětatřiceti dílů. A komu by připadalo, že je finále slibně otevřené, má pravdu: třetí a údajně poslední série Terapie bude mít na HBO premiéru 7. ledna 2019.

Karel Roden

Jeden z nejobsazovanějších českých herců si role i přes jejich množství pečlivě vybírá. V posledních letech slavil úspěchy domácí i mezinárodní v hlavních rolích filmů Křižáček, Masaryk nebo Fotograf.

Zajímavosti

Formát Terapie je převzatý z izraelského originálu BeTipul (2005), ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči (2008), v němž roli terapeuta ztvárnil Gabriel Byrne.

Karel Roden v roli psychologa Pošty proseděl při natáčení každé z řad seriálu Terapie pět měsíců v jednom křesle. Polovinu času poslouchal pacienty, polovinu mluvil sám.

Terapie II.

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Petr Zelenka, Lenka Wimmerová…

Scénář Lenka Wimmerová, Iva Klestilová…

Obsazení Karel Roden, Tereza Brodská, Kateřina Winterová, David Švehlík, Tereza Voříšková, Jiří Ornest…

Délka 35 × 25 min.

HBO sobota 24. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC