Film / seriál

Ten chlapec je nějaký divný ...

Ten chlapec je nějaký divný ...

Louis Drax je osmiletý chlapec, na kterém není na první pohled nic nenormálního. Až na to, že se mu povedlo přežít otravu, těžkou zlomeninu, zásah elektrickým proudem, topení v řece... Za každý rok života má na kontě jednu téměř fatální nehodu, jako zázrakem ale zatím vždy vyvázl živý. A za chvíli sfoukne na narozeninovém dortu svíček devět.

Hádáte správně, opět se mu něco stane. A co je to tentokrát? Během výletu s rodiči spadne z vysokého útesu do ledového moře a během převozu do nemocnice umírá. Jenže to by nebyl Louis, aby nakonec zase neobživl. Po dvou hodinách začíná k naprostému šoku všech přítomných lékařů opět dýchat, ovšem něco je přeci jenom jinak – zůstává v bezvědomí.

Jeho případ logicky začne přitahovat pozornost veškerého osazenstva špitálu a na zoubek se tomuto nesmrtelnému chlapci rozhodne podívat místní kapacita, slavný dětský neurolog Allan Pascal. Nedá mu spát Louisova schopnost přežít a chce blíže prozkoumat jeho „smrtelnou“ nehodu a bizarní život.

Na diváky čeká plíživě tajemná atmosféra a hororové prvky. Aby taky ne, když se režie ujal král hororu z Francie Alexandre Aja (Hory mají oči, Zrcadla, Noc s nabroušenou břitvou), i když se chvíli spekulovalo, že by na režisérskou židli usedl Anthony Minghella, tvůrce Anglického pacienta. Námětem mysteriózního thrilleru je stejnojmenná kniha britské spisovatelky Liz Jensen, která se ihned po vydání stala bestsellerem. Aja dal dohromady skvělé obsazení, hlavní hvězdou snímku je bezesporu Jamie Dornan jako neurolog Pascal, který dokazuje, že zvládá i jiné úlohy než sexu-chtivé milionáře. V rolích Louisových rodičů mu zdatně sekunduje kanadsko-americká formace Sarah Gadon (seriál 11.22.63) a Aaron Paul, známý z Perníkového táty.

I přes zvučná herecká jména stojí film přeci jenom na představiteli Louise, což si uvědomoval i režisér Aja: „Vždycky jsem věděl, že v centru příběhu je Louis a že najít jeho správného představitele je klíčové. Viděli jsme spoustu devítiletých chlapců a pak přišel Aiden Longworth. Aiden je Louisovi velmi podobný. Ne co se týče dramatické minulosti, ale svým selským rozumem a vnímáním dospěláckého světa. Mezi ním a jeho charakterem rezonovala spousta věcí. Byla to správná volba.“ Louis je klíčem k rozluštění celé té podivné hádanky o (ne)umírání, a tak Pascal pomocí moderní technologie proniká do tajemných zákoutí chlapcovy mysli, o mnoho moudřejší ale není, spíš naopak. Prohlídky Louisova mozku otevírají Pandořinu skříňku a v neurologově životě se začínají dít divné věci. Navíc se zamiluje do Natalie, chlapcovy matky a do třetice všeho dobrého i zlého se začne pohřešovat Louisův otec. Hranice mezi realitou a fantazií se ztenčuje, jenže klíč k rozluštění všeho je ukryt hluboko v Louisově mysli. Jakým způsobem se do skutečného života promítají naše touhy, obavy či lidské fantazie? Opravdu existují věci mezi nebem a zemí, které můžou naše životy změnit k nepoznání? Na všechny tyhle otázky se snaží snímek odpovědět.

3x Jamie Dornan

Byla by chyba pamatovat si tohoto talentovaného irského herce jen jako miliardáře libujícího si v sado-maso praktikách z Padesáti odstínů šedi. Na svém kontě má totiž mnohem zajímavější projekty. 

Anthropoid

V roce 1942 provedli dva čeští parašutisté v rámci operace Anthropoid atentát na Reinharda Heydricha, třetího nejvýznamnějšího muže Říše. Film sleduje osudy obou vojáků po seskoku, jejich snahy kontaktovat český odboj, samotný atentát i dojemný a nervy drásající boj v kostele v Resslově ulici. Jamie Dornan si zahrál Jana Kubiše, Jozefa Gabčíka pak ztvárnil Cillian Murphy. 

The Fall

Dramatický seriál ze Severního Irska. Policejní komisařka Stella Gibson (Gillian Anderson) je převelena do Belfastu, aby zde pomohla dopadnout sériového vraha, který má spadeno na mladé ženy. Na rozdíl od policie ale diváci už od začátku vědí, kdo to je – Paul Spector (Jamie Dornan), spořádaný otec dvou dětí a milující manžel.

The Siege of Jadotville

V dramatu podle skutečných událostí z produkce Netflixu si Jamie Dornan zahrál Pata Quinlana, velitele irských vojáků, kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky. Jejich úkolem je udržovat po místním vojenském převratu mír v Jadotville, zdánlivě jednoduchá operace se ale stane bojem o holý život. 

Devátý život Louise Draxe

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,3 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Alexandre Aja

Scénář Max Minghella

Obsazení Jamie Dornan, Sarah Gadon, Aaron Paul, Aiden Longworth, Molly Parker, Barbara Hershey, Oliver Platt

Délka 108 min.

Rok 2016

Cinemax neděle 23. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC