Film / seriál

Spálené vzpomínky

Spálené vzpomínky

Láska je nesmrtelná. Dokáže přežít v našich vzpomínkách, i když se zdá, že jsou všechny ztraceny v propasti zapomnění.

Devíti Oscary oceněné milostné drama se odehrává na rozpálené Sahaře i ve válečné Evropě a vypráví komplikovaný příběh „anglického pacienta“, který si s pomocí ošetřovatelky Hany postupně vzpomíná na osudové události svého života. Během druhé světové války byl těžce raněn a stává se podivným duchem bez minulosti i budoucnosti. V jeho vzpomínkách se však ukrývá svědectví tolika dramatických událostí, že by vystačily na životy několika lidí. V hlavní roli exceluje Ralph Fiennes.

Poetické drama bylo natočeno podle románové předlohy Michaela Ondaatjeho a vlastně je tak trochu div, že se film víc než jen podařil. Spletitý příběh vyplňuje množství tajemství a hádanek a vy si až do samého konce nejste jisti, jestli už byly vyloženy všechny karty. Prostě ten druh filmu, který můžete vidět dvakrát – nejprve se soustředíte na otázky, podruhé zase na odpovědi.

Každou noc mi vyříznou srdce, ale ráno je mám zase zpět.

Zkoušet tu rozepsat dějovou linku by bylo malým heroickým výkonem, tak spletitý příběh s několika hlavními dějovými liniemi se do pár řádků zhustit prostě nedá. Důležité však je, že celý film propojují dvě postavy – umírající tajemný muž a zdravotní sestra, až magneticky přitahovaná válkou a raněnými. Postupně pochopíte, že v pomoci druhým, v tišení jejich bolesti hledá útěchu pro sebe a lék na své vlastní rány. Tito dva „průvodci“ vám pomohou vyřešit všechny hádanky a hlavně díky nim drží snímek pohromadě.

Kromě vynikající předlohy (kniha patřila svého času k bestsellerům) a výborného scénáře můžeme použít další superlativ u hereckého obsazení. Juliette Binoche hraje onu oddanou a starostlivou sestru, jež cizí bolestí léčí vlastní. Ralph Fiennes si v podstatě zahrál dvojroli, v obou případech však jeho postavy něco skrývají – zpočátku jeho tajemnost vychází jednoduše z povahových vlastností, později mu v otevřenosti brání těžké zranění. Kristin Scott Thomas působí oproti klidné sestřičce jako uragán, zahrála si totiž energickou britskou ženu, která vypadá dokonale i v písečné bouři (kdo ví, kde se inspirovaly slavné reklamy na jistý lak na vlasy...) a za žádných okolností nepropadá panice. Postava Willema Dafoea vypadá, že je z podobného ranku, jenže za uhlazeným zevnějškem se ukrývá doslova celý arzenál hněvu. A nakonec Naveen Andrews, který je jako časovaná bomba, pohybuje se neustále na hraně mezi životem a smrtí, a snad proto je také nejživější a nejvděčnější za život.

Režisér Anthony Minghella odvedl opravdu skvělou práci – výběrem herců počínaje a výběrem hudby konče. Je opravdu s podivem, že dokázal román převést na filmové plátno s takovou lehkostí a nenuceností. Anglický pacient totiž dokáže to, co dobrý román. Fiktivní příběh zhltnete jako malinu, abyste se pak zastavili a začali přemýšlet nejen o tom, co jste viděli, ale také o svém vlastním životě. Jednoduše tento film patří k zlatému hollywoodskému fondu.

Anglický pacient

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,1 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Anthony Minghella

Scénář Anthony Minghella

Obsazení Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott-Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth, Julian Wadham

Délka 144 min.

Rok 1996

Cinemax čtvrtek 15. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC