Film / seriál

Temnou legendu táhne dál Jodie Foster

Temný případ – Noční krajina – čtvrtá řada seriálu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Seriálový fenomén Temný případ pokračuje čtvrtou řadou. Záhadami a mystikou obestřený případ z Aljašky zahalené do polární noci v něm vyšetřuje Jodie Foster.

Jsou seriály, u kterých jejich pokračování vzbuzují očekávání, jsou ovšem i takové, na jejichž další série se čeká jako na smilování. Temný případ je z těch druhých. Může za to především gloriola první řady z roku 2014 s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích, v níž se dvojice louisianských policistů vrátila k sérii nevyřešených rituálních vražd.
Druhá série po roce i třetí po pěti letech vyměnily hrdiny i prostředí a nenechaly nikoho na pochybách, že stanice HBO, která seriál produkuje, dbá na mimořádnou kvalitu. Ta se odrazila i ve zmíněném diváckém zájmu, a tak například první sérii zařadili fandové na ČSFD mezi dvacítku nejlepších seriálů všech dob.

Vyříznutý jazyk

Po další pětileté pauze přichází řada čtvrtá s podtitulem Noční krajina. Výstižný název pro období od 17. prosince, kdy nad (fiktivním) městečkem Ennis na severní Aljašce zajde slunce a následujících několik měsíců nevyjde – nastává polární noc. A ani druhá část titulu, Temný případ, na sebe nenechá dlouho čekat. Třetí den noci míří dodavatel proviantu do výzkumné stanice Tsalal za městem, zařízení však najde liduprázdné. Na stole popcorn, sendvič, zapnutá televize… ale nikde nikdo. Jen kousek masa na podlaze, ze kterého se vyklube lidský jazyk, naznačuje, že tady nebude něco v pořádku…

Svérázná Foster

Poprvé předává Temný případ naplno otěže ženám, vyšetřování se ujímá uštěpačná Elizabeth Danversová, šéfka místní policie, které, stejně jako celé sérii, dodává punc exkluzivity její herecká představitelka Jodie Foster, držitelka Oscarů za Znásilnění (1988) a Mlčení jehňátek (1991) – legendární kriminálku s Anthonym Hopkinsem, v níž ještě jako studentka akademie pomáhala s dopadením sériového vraha žen.

Tenhle případ bude průser na průser.
Elizabeth Danversová

To její Danversová po třiatřiceti letech je jiný svéráz. Těžko by se ve městě hledal někdo, kdo by ji měl v oblibě, o pozice válčí i se svojí sedmnáctiletou dcerou a k podřízeným se chová jako k majetku.

Její parťačkou, ač odmítanou, je bývalá vojačka Evangeline Navarrová, nyní sloužící u státní policie. Danversová ji od případu odhání, když se ale ukáže, že záhada ve výzkumné stanici zřejmě souvisí s jejich společným, dávným a nevyřešeným případem, přijde neodolatelná nabídka: „Chceš do toho jít, nebo si radši nasrat?“

Parťačka boxerka

Účast Jodie Foster byla překvapením, nehrála totiž v seriálu nebo televizním filmu od dvanácti let. „Je to vlastně ten nejdelší film, co jsem kdy natočila. Museli jsme všichni mít dost výdrž – snažit se udržet v hlavě všechno, co se má na obrazovce stát během sedmi hodin, je něco dost onačejšího než odehrát to v hodinu a půl nebo hodinu a tři čtvrtě dlouhém formátu. Ale všichni víme, že dnešní doba je zlatým věkem televize – to na obrazovce jsou skutečné příběhy, tam jsou dobří scenáristé,“ svěřila se v rozhovoru pro časopis Reflex během natáčení, které ji zavedlo na Island.

Její parťačku si v seriálu s rozpočtem přes 1,3 miliardy korun zahrála ve světě filmu zatím příliš neotrkaná sedmatřicetiletá Kali Reis, která se zatím po většinu života věnovala boxu, je mistryní světa ve dvou váhových kategoriích!

Jodie Foster (* 19. listopadu 1962)

Narodila se v metropoli filmu, kalifornském Los Angeles, otec, obchodník s realitami, od rodiny odešel, matka se živila jako filmová publicistka. Jodie byla nadané dítě. Od roku 1970, to jí bylo osm, sbírala zkušenosti v sitcomech a televizních filmech, ve 14 se stala senzací, když byla za roli ve filmu Martina Scorseseho Taxikář nominovaná na Oscara. Zlatou sošku získala v roce 1989 za drama Znásilnění a další přidala v roce 1992 za krimi Mlčení jehňátek. Dodnes patří mezi nejobsazovanější herečky, baví ji ale i režírovat, jejím posledním snímkem je Hra peněz s Georgem ClooneymJulií Roberts v hlavních rolích. 

Temný případ – Noční krajina

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto © Home Box Office. All rights reserved., Profimedia.cz

Režie Issa López

Obsazení Jodie Foster, Kali Reis, Fiona Shaw, John Hawkes, Christopher Eccleston, Anna Lambe, Isabella LaBlanc…

Délka 6 × 56–60 min.

HBO pondělí 5. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC