Film / seriál

Láska navzdory všem

Tanna – autralský romantický film

Podmanivý příběh o zakázané lásce svéhlavé Wawy a Daina, vnuka náčelníka, kteří se dokázali vzepřít osudu i rozhodnutí starších a jednou provždy změnili běh dějin pozemského ráje – tichomořského ostrůvku Tanna.

Film Tanna vznikl podle skutečné události z roku 1987. Je to vlastně taková exotická variace na téma Romeo a Julie. Celý děj se odehrává v odlehlé, velmi tradiční vesnici Yakel na malém ostrově Tanna v Oceánii.

Wawa a Dain se zamilují v podstatě na první pohled, přestože jsou ze stejného kmene, nemohou se vzít. Jejich kmen potřebuje urovnat starý spor se sousedními Imediny, a tak náčelník přislíbil provdat Wawu za syna náčelníka znepřáteleného kmene. Tím by se vše uzavřelo a oba kmeny by mohly žít v míru. Jenže zkuste poručit mladým milencům, aby vzali rozum do hrsti a zapomněli na své city. V takovém případě je lhostejné, jestli žijete ve Veroně nebo uprostřed tropického pralesa. Wawa s Dainem utečou, čímž ohrozí nejen sebe, ale hlavně můžou rozpoutat válku.

Film, nebo dokument?

Dokumentarista Bentley Dean na tento příběh narazil, když trávil sedm měsíců na Tanně se svou rodinou. Slyšel tam zpívat domorodce píseň o tom, jak náčelníci domluvili sňatek, ale milenci se rozhodli jít vlastní cestou. A tak Dean oslovil svého přítele, rovněž scenáristu a režiséra Martina Butlera, aby natočili film založený na tomto příběhu. Bylo to velké dobrodružství, jelikož domorodci nikdy předtím neviděli žádný film, a tak Dean s Butlerem vytáhli počítač a ukázali jim film Deset kánoí (2006). Očividně tohle malé kino zabralo a na Tanně se začala natáčet místní milostná legenda. Tvůrci do filmu navíc neobsadili profesionální herce, ale místní vesničany, takže snímek je opravdu autentický. 

Vůbec nevadí, že jde o poměrně punkový projekt. Naopak, obsazení domorodců dodalo filmu zvláštní kouzlo. Exotické prostředí, pro našince spíš jako z pohádky, dokresluje naprosto jedinečně celkovou atmosféru. Příběh milenců, kteří se vzepřou rodičům a společnosti, ve které žijí, je srozumitelný napříč generacemi i národy. Na místní vůbec není nutné se dívat skrze prsty jako na nějaké primitivy. Film Tanna vám dá jedinečnou možnost poznat vzdálenou kulturu. 

Jeden z náčelníků shrnul celý příběh takto: „Koloniálním mocnostem jsme odolali. Křesťanům jsme vzdorovali. Lákadlu peněz jsme také odolali. Ale síle lásky?”

Zajímavost

Do hlavní role Daina vybrali mladíka sami domorodci, protože ho považovali za nejhezčího muže ve vesnici.

Tanna

Film / seriál
Hodnocení FDB 30 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Martin Butler, Bentley Dean

Scénář Martin Butler, Bentley Dean

Obsazení Mungau Dain, Marie Wawa, Marceline Rofit, Charlie Kahla, Albi Nangia, Lingai Kowia, Linette Yowayin

Délka 104 min.

Rok 2015

Film Europe+ HD neděle 3. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC