Film / seriál

Svérázný veterinář

Anglický seriál Všechny velké a malé bytosti

Léčit nemocné není jen tak, natož pak léčit nemocná zvířata. Ale ve svérázném kraji se svéráznými lidmi jde nakonec všechno.

V Británii je postava Jamese Herriota velmi dobře známá. V sedmdesátých letech patřil k oblíbencům čtenářů a následně také televizních diváků. Seriál Všechny velké a malé bytosti se tak dočkal remakeu, který alespoň dle ostrovních kritik a diváckých reakcí vypadá víc než slibně.

Nikdy jsem neviděl místo, jako je tohle

Oč tu běží? Mladý James Herriot (Nicholas Ralph) sní o kariéře veterináře, ale jeho matka si pro syna představuje nějaké lepší povolání, pěkně v teple, v kanceláři, ve městě. James se však nehodlá svého snu vzdát, a tak ihned po škole přijme místo asistenta veterináře v Yorkshire Dales. Malebný kraj je nahony vzdálený ruchu velkoměsta a lidé žijící tady jsou pro Jamese také velkou neznámou. Mladý doktor se tak musí seznamovat nejen s úskalími náročného povolání venkovského veterináře, ale musí si najít také cestu k místním lidem. Jeho pacienty jsou totiž mnohem častěji majitelé zvířat.

James se postupně sžívá se svou „novou rodinou“, především se svým trochu chaotickým, ale jinak neuvěřitelně dobráckým šéfem, veterinářem Siegfriedem Farnonem, jeho umíněným bratrem Tristanem a mazanou asistentkou paní Hallovou, která chce neustále vše řídit. Chvílemi to vypadá, že James v Dales nevydrží, ale jakmile pozná Helen Alderson, má pořádný důvod v Dales zůstat. 

Zábavný výlet do minulosti

Seriál Všechny velké a malé bytosti je v nejlepším slova smyslu milým televizním překvapením. Děj se odehrává ve 30. letech minulého století, a tak pro mnohé anglické diváky představuje nostalgický výlet do minulosti. Pro našince nostalgické tóny prim hrát nebudou, ale určitě se divákům zalíbí jemný humor a nadsázka, s níž jsou veterinární peripetie popisovány. Seriál představuje život na venkově spíše idylicky. Jistě, najdou se tu i záporné postavy, občas má někdo vážnější problémy v rodině nebo nevychází finančně, ale většinou nejde o žádná velká dramata.

Nesmírně zábavná je postava veterináře Siegfrieda (Samuel West), někdy je až s podivem, že v Dales vůbec žijí zvířata. Přes všechnu svou nemotornost je to však nakonec dobrý lékař, především je to ale úžasný člověk. Také postava paní Hallové (Anna Madeley) si vás brzy získá. Z počátku nepříjemná generálka se postupně začne vybarvovat v mnohem lepších odstínech. Ostatně jako téměř všichni, ze začátku působí až hrůzostrašně a neotesaně, brzy však nejen Jamesovi dokážou, že v Dales mají všichni srdce na pravém místě. 

A v neposlední řadě patří k „lákadlům“ seriálů samozřejmě krásné lokace britského venkova, které zasazené do dobové výpravy působí snad ještě malebněji. 

Všechny velké a malé bytosti jsou spíše odpočinkovým seriálem s jemným anglickým humorem, i když o kopance do různých částí těla tu taky není nouze.

Rachel Shenton

Ke známějším tvářím seriálu patří herečka Rachel Shenton, která je mimo jiné také úspěšnou spisovatelkou. Do povědomí širší veřejnosti se dostala díky krátkometrážnímu filmu Tiché dítě (2017), který napsala, produkovala a také si v něm zahrála. Film získal Oscara za nejlepší krátkometrážní snímek. Britským divákům je Rachel známá také z dalších televizních seriálů, např. Záměna.

Zajímavost

V roce 1975, ještě před původním britským seriálem, byl podle knižní předlohy natočen stejnojmenný film, v němž si zahrál také Anthony Hopkins.

Koukněte i na

O zvířatech a lidech

O úskalích práce veterinářů i jejich životních peripetiích vznikl také český seriál (v německé koprodukci), v němž si zahrály naše herecké hvězdy. Dramatický seriál pomohl v návratu na obrazovky i Janu Potměšilovi.

Veterinář z Yorkshiru

Spíše dokumentární seriál ukazuje, jak probíhá práce na veterinární klinice. Máte tak možnost sledovat každodenní rutinu i řešení závažných případů. Uvidíte, co vše práce veterináře opravdu obnáší.

Všechny velké a malé bytosti

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Andy Hay, Metin Hüseyin, Brian Percival

Scénář Ben Vanstone

Obsazení Anna Madeley, Samuel West, Rachel Shenton, Callum Woodhouse, Nigel Betts, Matthew Lewis, Melanie Kilburn, Diana Rigg, Nigel Havers, Maimie McCoy, Tony Pitts…

Délka 7 × 45 min.

Epic Drama HD neděle 1. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC