Film / seriál

Takové to domácí rodinné setkání

Svátky klidu a míru – dánská komedie

Vánoční svátky v kruhu rodinném představují každoroční výzvu. Díky dánské komedii s hvězdnou Paprikou Steen v hlavní roli pochopíte, proč je velká rodina požehnáním a zároveň prokletím.

Herečka a režisérka Paprika Steen je v Dánsku opravdový pojem. Filmy, na kterých se podílí, jsou téměř sázkou na jistotu, že půjde o kvalitu. A jak je vidno, tak i poměrně provařený žánr vánočních rodinných komedií dokáže i po letech zaujmout. 

Jak to vidíš o Vánocích? Počítám s tím, že budeme u vás...

Svátky klidu a míru se odehrávají během čtyřiadvaceti hodin a sledují vystresovanou čtyřicátnici Katrine (Paprika Steen) a jejího manžela Madse (Jacob Lohmann) v průběhu každoroční vánoční sešlosti s rodinou. Od samého začátku je jasné, že u stolu bude opravdu veselo. Dorazí totiž Katrinini rozvedení rodiče, její sestra nedávno vysvěcená na farářku s manželem a další sestra, kterou rodina dlouho neviděla a letos se vytasí s překvapením, že je na odvykačce. A chybět nemůže kopa rozjívených dětiček. Už cítíte tu vánoční pohodu?

Kdo nezcvokne, přežije

Hořkosladká, vtipná, ale také velmi sarkastická komedie vás možná dokonce potěší, pokud se vám tedy při představě podobné sešlosti už preventivně zvedá tlak. Zkrátka nejste v tom sami. Každá rodina i přes slušivé slavnostní oblečení, úsměvy a dárečky umí sehrát děsivé představení plné hádek a výčitek. Když se však na všechno dokážete podívat s nadhledem jako Steen, nakonec z toho může být velmi vtipná komedie. Zásluhu na tom všem má samozřejmě také scénář Jakoba Weise, který je plný svižných dialogů, dobře vystavěných charakterů a s přiměřenou mírou mísí hořkou komedii s něžnou sentimentalitou. Je tu trochu méně pompézní vánoční výzdoby ve stylu amerických bijáků, také herci nepůsobí tak, že si odskočili z přehlídkového mola. Ovšem o to více opravdovosti na vás dýchne. 

Svátky klidu a míru fungují jako skvělá předvánoční terapie. Sledovat rodinné katastrofy někoho jiného a bavit se na jeho účet, je někdy tááák sladké.

Svátky klidu a míru

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Paprika Steen

Scénář Jakob Weis

Obsazení Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Patricia Schumann, Lars Knutzon, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster, Jacob Hauberg Lohmann, Fanny Bornedal

Film Europe+ HD sobota 4. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC