Film / seriál

Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho

Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

Filmoví fanoušci sci-fi ság pozor! Světelné meče zase rozsekají pěkných pár vojáků Impéria.

Hvězdných válek jednoduše není nikdy dost, o čemž svědčí i stále nové díly, které legendární ságu doplňují. Skalní fanoušky nejstarší Lucasovy trilogie však nechávají chladnými, protože ti nedají dopustit na osvědčenou klasiku. Závěrečný díl této úvodní série, v němž se Luke Skywalker vrací na rodnou planetu, není třeba představovat. Jednoduše jde o vyvrcholení galaktického boje dobra se zlem, v němž se míhají světelné meče, laserové zbraně, legrační roboti a taky maximálně charismatický Harrison Ford. Ať vás provází Síla!

Když byla v roce 1983 uzavřena první trojice Star Wars tímto dílem, spousta fanoušků ho označovala za zatím nejslabší. Na začátku nového milénia však přišly další tři části – prequely, které odhalily minulost Dartha Vadera, najednou do sebe všechno zapadlo a Lucasův „rodinný epos“ z vesmíru dostal zcela nové kontury. I přesto byly novější díly přijaty lehce vlažně, především kvůli až příliš okázalé fascinaci počítačovými triky a některým slabším postavám. Naopak původní trojici můžeme v pohodě označit za kult s dějovými prvky, ke kterým se vrací v nejnovějších dílech i studio Disney (původní dějovou linku i herecké obsazení znovu oživil díl Síla se probouzí).

Nejde proto nepřipomenout scény v doupěti Jabby Hutta, které je plné roztodivných ras a bizarních tvorů („obludárium“ se znovu zopakovalo v jedničce a sedmičce), a hlavně Jabbovu v mnoha ohledech odpudivou, přesto vtipnou smrt. Určitě si také vybavíte legendární kostým, v němž princezna Leia okouzlovala mezigalaktickou mafiánskou galerku. Nebo vás jako mnohé baví akční scény ze zalesněné planety, kde se na létajících skútrech honí hlavní hrdinové a vojáci Impéria v hustém porostu – je skvělé sledovat, jak se „záporáci“ odpraví většinou sami tím, že jednoduše naletí přímo do stromu. K vrcholům pak samozřejmě patří chvíle, v níž Darth Vader odhalí svou skutečnou tvář, mimochodem, jde o postavu, kterou hrají tři herci (tělo David Prowse, hlas mu propůjčil James Earl Jones a nakonec tvář Sebastian Shaw), a ukáže se, že síla má opravdu dvě polohy – temnou i světlou.  

Lucasova sága je prostě sci-fi klasikou, kterou překoná asi jen máloco. Vesmírný epos stojí na poměrně banální dějové zápletce, ale boj dobra se zlem, okořeněný rodinnými vztahy, láskou a velkými hrdiny, na diváky jednoduše funguje. Lví podíl na tom mají zvláště postavy Darth Vader, Yoda a Obi-Wan Kenobi. Asi je to tím, že jejich životy a myšlenky jsou zcela podmíněny Síle, a to do té míry, že postavy, jež se Sílou nejsou tak propojeny, rezonují v příběhu méně. I když Han Solo není Jedi, ale u něj spíš zafungovalo charisma samotného Harrisona Forda, než charakter postavy jako takové.

Ať už si o tomto dílu myslíte cokoli, je to prostě součást neuvěřitelné ságy, kterou by aspoň jednou v životě měl vidět každý filmový fanda.

Zajímavost

Harrison Ford si přál, aby na konci filmu obětovala jeho postava život pro ostatní. „Myslel jsem, že by smrt Hana Sola dodala celé sáze více vážnosti a hloubky, ale Lucas mě nechtěl nechat těmi milými medvídky zabít.“

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho

Film / seriál
Hodnocení FDB 85,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO3

Režie Richard Marquand

Scénář Lawrence Kasdan, George Lucas

Obsazení Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Peter Mayhew, Sebastian Shaw, Ian McDiarmid

Délka 134 min.

Rok 1983

HBO3 neděle 13. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC