Film / seriál

Špína Berlína

Špína Berlína
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Drogy, pompézní večírky, sex, politické intriky, organizovaný zločin a špionáž. HBO přichází s novým seriálem z vlastní produkce Babylon Berlin, který byl natočen na motivy bestsellerů německého spisovatele Volkera Kutschera.

Ten v roce 2008 vydal první knihu o mladém policejním inspektorovi Gereonu Rathovi s názvem Mokrá ryba. Následovaly další a vznikla celá série, která je zasazena do Berlína a odehrává se ve dvacátých a třicátých letech minulého století. A právě na základě těchto knih napsali Tom Tykwer, Hendrik Handloegten a Achim Von Borries scénář a následně všichni tři spolupracovali i na režii seriálu. Babylon Berlin je velmi očekávaným projektem, a to nejen kvůli tomu, že se jedná o nejdražší neanglicky mluvený dramatický seriál, jehož rozpočet se údajně vyšplhal na 40 milionů eur.

Gereon Rath (Volker Bruch) je na jaře roku 1929 převelen z Kolína nad Rýnem do německé metropole, aby se zúčastnil tajné mise – má za úkol rozbít gang mafie, která šíří pornografii. Berlín je ovšem ve dvacátých letech bouřlivým místem plným kontrastů. Mísí se v něm ctižádostiví lidé s těmi chudými, kteří se chtějí dostat na vrchol, a chudoba je tu ve značném kontrastu s výstřelky zbohatlíků, užívajících si noční život velkoměsta. Vše se mění, ekonomika, kultura, politika i podsvětí, a boom zažívá nejen organizovaný zločin, ale i politický extremismus a mladá Výmarská republika se kvůli inflaci a spekulacím otřásá v základech.

V tomto prostředí se pak ze zdánlivě snadného případu vydírání stává skandál, který navždy změní život nejen Gereonovi, ale i jeho kolegům, mladý inspektor se totiž stal novou posilou jednotky sídlící v Red Fortu, obrovském sídle berlínské policie. Vedoucím týmu je Bruno Wolter (Peter Kurth), loajální a přátelský šéf, který ovšem něco skrývá. Mezi těmito dvěma muži se pak ocitá mladá stenotypistka Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), jež vede dvojí život a zároveň se snaží zabezpečit svou rodinu, která je na mizině.

Velká část rozpočtu padla kromě herců a komparzistů i na kulisy. V ateliéru Babelsberg v Postupimi vyrostl secesní Berlín (ve městě samotném toho z onoho období moc nezbylo) a filmový výtvarník Uli Hanisch si opravdu vyhrál. Záběry na obrovské taneční sály, hostící opulentní večírky, kde nebyla nouze o kokain ani další drogy, či kavárnu Moka Efti, zařízenou v orientálním stylu, dokážou divákům přiblížit atmosféru tehdejší nádherné, ale zároveň složité doby. Doby, ve které spousta lidí včetně Gereona Ratha zažívá existenciální konflikt. Traumatizovaný veterán z první světové války trpící nekontrolovatelnými tiky pramenícími z posttraumatické stresové poruchy se ocitá v pavučině drog, sexu, vražd i politických pletich a musí si zodpovědět důležitou otázku: zda je pro něj důležitější loajalita, nebo odhalení pravdy.

Seriál si oblíbí nejen fanoušci kriminálních románů, jako jsou například ty od Jamese Ellroye, ale také nadšenci do historie. Knihy, ze kterých Babylon Berlin vychází, si totiž zakládají na historické přesnosti, a diváci tak mohou prostřednictvím jednotlivých epizod nakouknout do zákulisí bouřlivých dvacátých let, které přinesly období velké hospodářské krize, a zároveň sledovat příběh politického vývoje od Výmarské republiky až k rozmachu národního socialismu a následně nacismu.

Zajímavosti o seriálu

Jednu z rolí ztvárnil i Karl Markovics, českým divákům známý jako detektiv Stockinger z detektivního Komisaře Rexe či jako Goebbels z Lídy Baarové od Filipa Renče.

V seriálu se objeví 250 herců a více než 5000 komparzistů.

Babylon Berlín

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Tom Tykwer, Hendrik Handloegten, Achim von Borries…

Scénář Tom Tykwer, Hendrik Handloegten, Achim von Borries…

Obsazení

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Denis Burgazliev, Peter Schneider…

 

Délka 8× 45 min. min.

HBO pondělí 6. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC