Film / seriál

Sólo pro muže, který chtěl spravit právo

Sólo pro muže, který chtěl spravit právo
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jeden z nejoceňovanějších hollywoodských herců současnosti Denzel Washington téměř nepustí nikoho jiného ke slovu v soudním dramatu o idealistickém právníkovi, který se zpronevěří vlastním zásadám.

Cesta Denzela Washingtona k roli Romana J. Israele byla dlouhá a klikatá. V roce 2006 odmítl postavu právního experta Michaela Claytona ve stejnojmenném filmu Tonyho Gilroye; tu později s úspěchem ztvárnil George Clooney a Washington svého rozhodnutí prý hořce litoval. O deset let později přijal roli jiného právníka – v dramatu, které rovněž nese jméno své hlavní postavy. Snímek Roman J. Israel, Esq. napsal a režíroval Gilroyův bratr Dan.

Esq. neboli Esquire je poněkud obstarožní titul, jenž si za jméno dávají právníci. A obstarožní je jeho nositel Roman J. Israel tak nějak celý. V éře smartphonů se stále spoléhá na otřískané tlačítkové „véčko“, k počítači má připojený ještě klasický starý katodový monitor a poznámky k případům si píše na papírové kartičky. Nemluvě o tom, že v Los Angeles dokáže přežívat bez automobilu a dlouhé pěší přesuny si zpříjemňuje poslechem jazzu ve sluchátkách, které snad pamatují ještě walkmany. Roman nikam nepospíchá a s dobou nemusí držet krok; pracuje jako rešeršér a analytik pro výřečnějšího kolegu a právnického partnera, který zase obstarává práci v „první linii“ u soudních slyšení.

Těžko si ho zamilovat, těžko ho ale také pustit z hlavy

Když ale respektovaný kolega Jackson utrpí infarkt, musí se Roman J. Israel z existenčních důvodů poohlédnout po práci jinde. Což není nijak jednoduché, neboť právník hází sám sobě pod nohy klacky v podobě vlastního idealismu: stárnoucí muž tmavé pleti má minulost bojovníka za rovnoprávnost a v současnosti připravuje rozsáhlý návrh na změnu právního systému ve státě Kalifornie. Práci mu sice sežene někdejší Jacksonův student, pragmatický šéf advokátní společnosti George Pierce, ale nic nedokáže Israele připravit na střet s vlastními chybami.

Film Roman J. Israel, Esq. je pro Denzela Washingtona jedním velkým sólem. Herec tu opouští svou běžnější polohu charismatického suveréna, známou z filmů jako Equalizer, Let nebo Americký gangster, a přiklání se k tlumenějšímu způsobu hraní, jaké ukazuje například ve svém zatím posledním režijním počinu Ploty. Jeho Israel vlastně příliš sympatický (záměrně) není: má rád pečlivý pořádek, umanutě trvá na svém a s gustem lidem omlacuje o hlavu jejich prohřešky. S mírnou nadváhou, v plandajícím oblečení a s mžikajícíma očkama za nemoderními brýlemi rozhodně nepůsobí jako někdo, s kým by jeden chtěl zajít po práci na pivo. Israel je stejně tak idealistický jako neidealizovaný – a právě díky hercovu soustředěnému výkonu působí jeho konflikt svědomí tak věrohodně.

Washingtonovi skvěle sekundují hvězdný Colin Farrell v roli cynického, prací obroušeného Pierce a pohříchu nepříliš známá Angličanka Carmen Ejogo coby aktivistka Maya; obě postavy díky Israelovi dojdou jistého prozření. Pozadím pro příběh je věrohodně zachycená rutinní každodennost soudního prostředí v Los Angeles, plná drobných kriminálníků, otrávených úředníků a unavených soudců. Drama o muži, který chce napravit právní systém, ale nejprve musí odstranit chybu sám v sobě, není ve Washingtonově filmografii nejznámějším titulem, ale hercův výkon v něm patří k jeho nejpozoruhodnějším.

Dan Gilroy

Syn držitele Pulitzerovy ceny Franka D. Gilroye debutoval thrillerem Slídil s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli. S ním nyní pracuje na hororu Velvet Buzzsaw. Jeho bratr Tony je mimo jiné scenáristou trilogie o agentu Bourneovi či zatím předposledního dílu ságy Star Wars.

Zajímavosti

Denzel Washington nosí už od mládí zubní protézu na zakrytí mezery mezi předními řezáky. Pro roli Romana Israele se ji rozhodl odložit, aby podtrhl jistou ošuntělost postavy.

Zatím poslední z Washingtonových osmi nominací na hereckého Oscara. Proměnil dosud dvě – za role ve filmech Glory a Training Day.

Koukněte i na

Obhájce

Mick Haller (Matthew McConaughey) je idealistický advokát z Los Angeles, který se často z dobročinnosti ujímá kauz drobných kriminálníků. Teď stojí před velkým případem bohatého playboye obviněného z pokusu o vraždu.

Soudce

Úspěšný advokát Hank (Robert Downey Jr.) se vrací z Chicaga domů na maloměsto za rodinou, které se odcizil. Pokouší se navázat pouto se svým otcem (Robert Duvall) – soudcem, který je podezřelý ze spáchání vraždy.

Roman J. Israel, Esq.

Film / seriál
Hodnocení FDB 58,2 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Dan Gilroy

Scénář Dan Gilroy

Obsazení Denzel Washington, Colin Farrell, Carmen Ejogo, Shelley Hennig, Nazneen Contractor, Pej Vahdat, Tony Plana

Délka 129 min.

Rok 2017

HBO pondělí 23. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC