Film / seriál

Skvrna, co nejde smýt

Skvrna, co nejde smýt
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Slovensko-české drama o znásilnění Špína režisérky Terezy Nvotové bere útokem tuzemské výroční filmové ceny, jako jsou Čeští lvi, a suverénně se staví po bok tomu nejlepšímu z evropské nezávislé produkce.

Leně je sedmnáct a řeší stejné věci jako jiné dospívající holky. Se svou nejlepší kamarádkou Rózou se courá kolem Dunaje a chodí do bratislavských klubů, sní o svobodě, dobrodružství a budoucnosti a právě se poprvé zamilovala. Život se jí obrátí vzhůru nohama v jediné chvíli, kdy ji znásilní člověk, kterému důvěřovala a k němuž do té doby vzhlížela. A jako by to samo o sobě nebylo dost strašné, musí navíc čelit nedůvěře okolí, dotěrným otázkám i obviněním, že si za zneužití může sama.

Film Špína byl inspirován skutečnými událostmi, které jsou si ze statistického hlediska šokujícím způsobem podobné. „U nás i v rámci Evropské unie se většina znásilnění děje v ‚bezpečném‘ prostředí a je pácháno blízkým nebo známým oběti,“ říká režisérka Nvotová. Útok na Lenu proběhne u ní doma a spáchá ho její učitel matematiky, který má sympatie dívčina okolí i její rodiny. „Myslím, že je načase zničit mýtus o tmavých uličkách a krátkých sukních,“ naráží režisérka na představu, že znásilnění se děje dívkám, které si o ně „koledují“ příliš vyzývavým oblečením, někde tam venku a ze strany podezřelých individuí. „Je třeba prolomit mlčení, které znásilnění obklopuje. Dovolme jeho obětem přestat být obětmi i v našich očích a stát se silnými, kteří znásilnění přežili,“ dodává Nvotová.

Syrové drama vychází ze statistik a díky autentickému prostředí může sloužit i jako prevence či výukový materiál

Špína je vyprávěna očima hlavní hrdinky, kterou strhujícím způsobem ztvárnila Dominika Morávková-Zeleníková. Její výkon je o to působivější, že jí bylo v době natáčení téměř o deset let více než její postavě. Leninu matku hraje režisérčina matka Anna Šišková, pozoruhodnou kreaci dívčina postiženého bratra předvádí Patrik Holubář. K tíživé atmosféře filmu velkou měrou přispívají zejména neherci – děti z psychiatrické léčebny, kde se podstatná část Špíny odehrává.

Nvotová, která si udělala jméno několika dokumenty pro kabelovku HBO, jde cestou maximálního realismu a natáčí na autentických lokacích. Prostředí skutečné léčebny drtí podobně jako reakce Lenina okolí, jež by celou věc nejradši zametlo pod koberec. Nelehký divácký zážitek podtrhuje těkavá kamera, bezkrevně bledé barevné ladění či nervní střih.

Špína vznikala několik let během režisérčina studia na pražské FAMU (Nvotová absolvovala bakalářský stupeň na Katedře dokumentu a poté přešla na hranou režii). Film získal pozornost nejprestižnějšího amerického filmového týdeníku Variety a pozitivní ohlasy sklidil i na předním festivalu v Rotterdamu, kde měl světovou premiéru. U nás byl úspěšně promítán v rámci Febiofestu i v běžné distribuci a letos sklízí záplavu uznání na výročních filmových cenách. Ta by byla úctyhodná pro jakýkoliv snímek, natož pro prvotinu: Špína má šest nominací na Ceny české filmové kritiky a osm nominací na Českého lva, v obou případech včetně těch za nejlepší hraný počin, režii, ženský herecký výkon a scénář (rovněž debutující Barbora Námerová).

Tvůrci filmu věří, že Špína může pomoci mladým obětem sexuálního násilí a může fungovat i jako prevence znásilnění. Proto byl nepříjemně autentický snímek promítán na středních školách, kde projekce doprovázely debaty.

Zajímavosti

Představitelka hlavní role Dominika Morávková-Zeleníková během natáčení nečekaně otěhotněla, což práci na filmu výrazně protáhlo.

Režisérka filmu Tereza Nvotová se Špínou absolvovala Katedru režie na pražské FAMU. Své pedagogy pozvala na pražskou premiéru, ale obhajoby a státnice skládala až půl roku po ní.

Koukněte i na

Mluv

Se čtrnáctiletou Melindou se ve škole nikdo nebaví: mají jí za zlé, že nechala rozpustit večírek policií. Nikdo ale neví, co se té noci stalo... V hlavní roli Kristen Stewart, pozdější hvězda série Twilight.

Květ pouště

Skutečná topmodelka somálského původu Waris Dirie se na vrcholu kariéry rozhodla promluvit o své neuvěřitelné cestě od kočovnictví na přehlídková mola – a o problému ženské obřízky.

Špína

Film / seriál
Hodnocení FDB 57,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Tereza Nvotová

Scénář Barbora Námerová

Obsazení Dominika Morávková, Anna Rakovská, Anna Šišková, Luboš Veselý, Róbert Jakab, Patrik Holubář, Juliana Oľhová

Délka 87 min.

Rok 2017

HBO pátek 16. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC