Film / seriál

Sirotčinec nemusí být zas tak smutné místo, že?

Sirotčinec nemusí být zas tak smutné místo, že?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Je sice fakt, že název filmu je Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, ale nemůže být pochyb o tom, že pro velkou část lidí, kteří film viděli, zní skutečné jméno „Tim Burtonův domov pro podivné děti“. Je fakt, že pouhé přidání Tima Burtona k filmu se dostalo až do bodu, kdy může ospravedlnit kdejakou pošetilost. Sirotčinec ovšem dokáže skvěle ukázat, proč se tak děje.

Filmoví diváci se již delší dobu setkávají s až děsivým množstvím filmů podle knih pro mladistvé, kde je ústředním motivem cesta z našeho světa do světa jiného, magického. Často tyto filmy právě neoplývají vysokou tvůrčí kvalitou, i když své fanoušky si dozajista najdou. V případě filmu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti se ale producenti filmu rozhodli již od začátku spolehnout na osvědčený tým, a tak svěřili režii Timu Burtonovi a scénář Jane Goldman.

Protože nezapadáme do světa tam venku, žijeme na místě, jako je tohle

Výchozí podoba filmu je něco jako dítě série X-Men a gotické novely spolu s filmem Na Hromnice o den více. Díky hravosti nepředvídatelných kouzelných schopností smíchaných s časovou smyčkou se celé toto spojení vyloženě podařilo. Přidejte Burtonovu autorskou vizuální značku, a vznikne pravděpodobně jeden z nejlepších nehudebních Burtonových filmů za dlouhou dobu, byť o úplné dokonalosti nelze hovořit. Zápletka je přece jen extrémně předvídatelná a akční scény třetího aktu se nesnesitelně táhnou.

Slečna Peregrinová v podání Evy Green, která neustále kouří a vypadá, jako by právě zaslechla vtip, který nesmí sdílet, provozuje domov na malém ostrově u pobřeží Walesu. Ten je bezpečným útočištěm pro děti s podivnými schopnostmi. Některé schopnosti jsou více superhrdinské, jiné méně – chtěli byste například umět být neviditelní, nebo mít včely žijící v ústech? Jake a jeho otec navštíví ostrov na návrh Jakeova terapeuta. Chlapec ale náhodou vstoupí do časové smyčky, a tím spustí celý děj filmu.

Asa Butterfield hraje Jakea, osamělého floridského teenagera, který má velmi blízko k excentrickému dědečkovi Abeovi (Terence Stamp) a stane se posedlý jeho dětstvím na zvláštní velšské škole. Tou je Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Cestuje do Walesu, aby zjistil, že tato viktoriánská gotická budova se svými nadanými dětmi existuje v časové smyčce roku 1943. Navíc je loví zloduši pod vedením Samuela L. Jacksona s očima Marilyna Mansona.

Jako celek každopádně film šlape dobře. A když zohledníte cílovou skupinu, dá se mluvit i o nadprůměru. Magie s veškerými podivnými schopnostmi fungují hezky dohromady a nedostatky, které film má, mu tak většina diváků ráda odpustí. Zde mluvíme třeba o faktu, že Tim Burton ztvárněním hlavních záporáků celkem okatě vykrádá svého vlastního Jacka Skellingtona. Přesto ale je Sirotčinec určitě něčím, co stojí za zhlédnutí. Jak vizuálně, tak dějově dopřává totiž divákům příjemnou zábavu a hezké oddechnutí.

Eva Green

Okouzlující žena s gotickým vzhledem, u které se zdá, že jí byla role slečny Peregrinové napsána na míru. Sedmatřicetiletá herečka s francouzskými kořeny poprvé výrazněji zaujala v seriálu Penny Dreadful, kde si zahrála epizodní roli, případně o něco později v úspěšném snímku Království nebeské. Eva je všestranně nadaná, což dokazuje i fakt, že k některým snímkům nepřispívá pouze po herecké stránce, ale i svými melodiemi, které skládá.

Zajímavosti

Režisér snímku Tim Burton do filmu zapracoval několik odkazů na svá předchozí díla, například perfektně sestříhanými keři v zahradě na Střihorukého Edwarda.

Před natáčením proběhly spekulace, že by slečnu Peregrinovou mohla hrát Burtonova manželka Helena Bonham Carter. Pár se ale těsně před začátkem natáčení rozvedl.

Koukněte i na

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

Rodinná černá komedie Řada nešťastných příhod byla natočena podle knih Zlý začátek, Temné terárium a Široké okno vypravěče Lemonyho Snicketa. Film plný originální směsi inteligence, ironie a humoru okouzlí nejen mladé diváky. Příběh pojednává o třech dětech a jejich více než pozoruhodné životní cestě. Přes ztrátu rodičů a sled tajemných okolností se sourozenci Baudelairovi navzájem naleznou na cestě plné nádherných překvapení a katastrofálních nezdarů při pátrání po domově.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO2, Profimedia.cz

Režie Tim Burton

Scénář Jane Goldman

Obsazení Eva Green, Samuel L. Jackson, Ella Purnell, Judi Dench, Allison Janney, Asa Butterfield, Kim Dickens

Délka 127 min.

Rok 2016

HBO2 pátek 20. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC