Film / seriál

Silně afroamerická perspektiva

Mysteriózní seriál Lovecraftova země
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jordan Peele je známý svou tendencí propagovat afroamerickou kulturu. Je to bojovník za práva této sociální skupiny, svou činností se snaží vyrovnat příliš jednostranné váhy a usiluje o zastoupení Afroameričanů v amerických médiích. To je třeba vědět, než se pustíte do většiny jeho projektů. Vysvětluje to hodně.

Některé jeho snímky jsou totiž výborné, některé ne tak docela – tedy pokud se na ně člověk dívá perspektivou diváka a vnímá je jako filmy. Ve chvíli, kdy je začnete vnímat jako sociopolitický postoj, začnou dávat mnohem větší smysl. Něco jako Bible. Literárně vzato dosti mizerné, sebepopírající, cenzurované, plagiátorské dílo. Jako nedotknutelné ikoně tomu však leccos odpustíte. 

A to jsem se ještě nedostal k tomu opravdu divnému

Dává tedy smysl, že to byl právě Peele, kdo si vzal na paškál knihu Matta Ruffa Lovecraftova země, ve které dva Afroameričani putují přes Ameriku a hledají svého zmizelého otce. Jenže děj je situován do padesátých let, segregace je v plném proudu a naši dva hrdinové čelí rasismu. Ale nejen tomu. Musí se vyrovnat i s existencí mysteriózních monster, která jakoby vypadla ze stránek Lovecraftových knih. A Ruff mezi monstry a rasismem kreslí trefnou paralelu.

Kdo film dělal

Kromě Jordana Peela za projektem stojí Misha Green, producentka a scenáristka krvavého seriálu o Spartakovi. Mimoto tu máme i legendárního J. J. Abramse, šéfa více tvůrčích týmů různých Star Wars a Star Treků, než dokážeme spočítat. Herecky se těšte například na Jurnee Smollett-Bell, Aunjanue Ellis či Wunmi Mosaku. Že ani jedno z těchto jmen neznáte? Není divu. Peele se často snaží do svých projektů zapojovat relativně neznámé tváře, aby rozšířil řady afroamerických celebrit. Tím nechci říct, že by výše zmínění byli nezkušení. Jen prostě dosud stáli mimo mainstream.

Jako po drátkách

Lovecraftova země je veselý příklad projektu, který se vyvíjel bez větších porodních bolestí. V polovině roku 2017 bylo tvůrci oznámeno, že si seriál objednala HBO. Misha Green, která byla sice producentkou projektu, ale jak jsme zmínili, uměla i psát, se pustila rovnou i do scénáře první epizody. Ta se líbila a do týmu se tak přidalo dalších pár produkčních společností včetně Monkeypaw Productions, kteří stáli třeba za hororem Candyman, nebo Abramsova Bad Robot Productions, z jejichž tvorby zmiňme například poslední Mission: Impossible. O necelý rok později byl první epizodě přidělen režisér a mohlo se začít točit.

Pro vybrané

O seriálu se toho příliš neví. Oproti tomu, na co jsou diváci zvyklí u projektů podobného ražení, tady tvůrci nevypouští do světa příliš informací. Koneckonců, ono to není vyloženě třeba. Peeleho jméno už má dostatečnou váhu na to, aby zmínka o tom, že připravuje novou věc, stačila k jeho projektu přitáhnout zájem. A je pravda, že je něco přitažlivého na držení dramatu pod pokličkou do poslední chvíle, zvláště ve světě, kde je zvykem davy bombardovat důležitými i nedůležitými detaily, ve snaze zvýšit hype na maximum. O seriálu se tedy dozvíte pořádně jen pokud si naladíte HBO HD, jinde k disposici nebude. Je to exkluzivní vydání, dítě téhle televize, která jej z rukou nepustí. Pokud vás tohle Peeleovo dílo zajímá a HBO HD nemáte, je to dobrý důvod si tuto stanici pořídit.

Bude to dobré?

Otázka za všechny peníze. Bude to minimálně důležité. Zda to bude stejně nápadité, jako povedené Uteč, nebo slabší, jako My, snímek oslavovaný americkými kritiky, kteří si pro jeho náturu nemohli dovolit jej nechválit, ale rozcupovaný upřímnou neamerickou veřejností, těžko říct. Je ale pravda, že ukázky vypadají moc dobře. A že J. J. Abrams moc neumí dělat špatné projekty. 

Jordan Peele

Americký filmař se dostal do povědomí díky jeho internetovým skečům Key&Peele, kde také hrál. Později si začal brát větší projekty a dnes je z něj významný producent a režisér. Herectví se věnuje dále, byť převážně v komediích.

Zajímavosti

Jednu z hlavních rolí měla původně hrát Elizabeth Debicki, která ale dostala nabídku na film Tenet a dala přednost Jonathanu Nolanovi.

Scény ve škole se nestavěly v ateliéru, místo toho byla použita opravdová vzdělávací instituce Marietta High School v Georgii.

Koukněte i na

BlackKklansman

Film, který se také snaží napravovat nerovnováhu mezi bílými a černými v Americe. Režíroval jej Spike Lee, takže i kdyby vás téma rasových nepokojů nezajímalo, nevadí, je to skvělý film, který funguje i bez jakéhokoliv morálního podtextu.

Uteč

Peeleův film, který také funguje bez ohledu na jeho politickou misi. Je to prostě dobrý a zábavný příběh, jehož cílem je sice poučit americké diváctvo, ale díky své dobré dramaturgii bude klidně fungovat i v místních luzích a hájích, kde je černochů jako šafránu.

Lovecraftova země

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Misha Green, Jordan Peele

Scénář Daniel Sackheim, Yann Demange

Obsazení Abbey Lee, Aunjanue Ellis, Chase Brown, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B. Vance, Michael Kenneth Williams, Chris Brewster, Michael Banks Repeta, Livi Birch

Délka 8 × 60 min.

HBO neděle 30. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC