Film / seriál

Pravda děsivější než nejčernější představy

Rozhovor – mysteriózní thriller

Brilantní thriller Francise Forda Coppoly s Genem Hackmanem v roli experta na odposlechy Harryho Caula, který zafungoval jako sebenaplňující se proroctví.

Pro režiséra Coppolu představovala 70. léta snad nejúspěšnější období v kariéře. Mafiánské drama Kmotr mu získalo nejen mimořádnou popularitu, ale také řadu filmových ocenění, včetně Oscara. Konec dekády zakončil jedním z nejlepších válečných dramat všech dob Apokalypsa, které posbíralo další záplavu cen. Mezitím natočil pokračování Kmotra II a ikonický thriller Rozhovor, svého druhu parafrázi na slavnou Zvětšeninu Michelangela Antonioniho.

Na první pohled se může příběh Harryho Caula, který při jednom z odposlechů přijde na stopu zločinu, jevit jako dobová reakce na aféru Watergate. Není tomu tak, film byl dotočen ještě před vypuknutím skandálu. Přesto mezi snímkem a skutečnou aférou vedoucí k pádu prezidenta Nixona existuje řada paralel – například metoda a špionážní technika použitá ve filmu se takřka shodují s tou, která byla nasazena k odposlechu sídla Demokratické strany. Buď jak buď, Coppolova intuice předběhla realitu minimálně o pár měsíců, než Američané s překvapením zjistili, že je moderní technika připravila o soukromí a právo na vlastní tajemství. 

A přesně toho si je vědom i Harry Caul. Důsledky jeho práce již jednou vedly k smrti několika lidí. Stižený obsedantní úzkostí a paranoiou se snaží skrýt před světem. Každý člověk představuje potenciální nebezpečí, každá slabost může vést k nabourání jeho důkladně vybudované kruhové obrany. Dokonce i před vlastní milenkou tají svou profesi, adresu a telefonní číslo. Jeho život je vyplněn pracovní rutinou a snahou udržet si odstup od lidí, s nimiž se potkává. Jeho zoufalá snaha přesvědčit sebe sama, že jeho odpovědnost končí v okamžiku předání odposlechu klientovi, bere za své v okamžiku, kdy z odposlechu rozhovoru mileneckého páru vydedukuje chystanou vraždu. Zmítaný pochybnostmi, zda je jeho podezření pravdivé, překračuje všechna pravidla profese. Brzy se přesvědčí, že síly, které ho obklopují, jsou daleko mocnější, než si kdy dokázal představit. 

Rozhovor

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Francis Ford Coppola

Scénář Francis Ford Coppola

Obsazení Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Frederic Forrest, Cindy Williams, Michael Higgins, Elizabeth MacRae

Délka 113 min.

Rok 1973

Cinemax2 čtvrtek 9. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC