Film / seriál

Riskantní podnik

Riskantní podni
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Na vrchol je žene kombinace sexu, chlastu, drog a peněz. Jenže co když ve čtvrté sérii prvotřídně pitomí obchodní konzultanti zahučí dolů?

Po událostech z předchozích tří sérií a času stráveném za mřížemi se nechce věřit, že je něco takového ještě možné, ale život obchodního konzultanta Martyho Kaana se znovu obrátil vzhůru nohama. A nebude v tom sám. Jeho (nejen) obchodní partnerka Jeannie van der Hooven, jíž neúspěšně v alkoholovém opojení vyznal lásku, tak dlouho usilovala o státní zakázku a kula pikle, až ho dostala za mříže. Teď je těhotná. Marty si odseděl trest za spiknutí, jenže Jeannie z jeho života nezmizela. Ani z jeho zneuctěné firmy Kaan & Associates. Start čtvrté řady Profesionálních lhářů vypadá, že by mohl být začátkem pěkného nepřátelství. 

Cynická hra 

Představitelé hlavních rolí Don Cheadle a Kristen Bell jsou v soukromí poměrně blízkými přáteli. O to víc prý mají raději, když se před kamerou můžou pořádně pohádat. Cheadle patří k charakterním hercům s povědomou tváří, ale méně známým jménem. Často bývá nominovaný na prestižní filmové ceny (za roli v dramatu Hotel Rwanda byl v roce 2005 nominovaný na Oscara) a díky čtyřem rokům na televizní obrazovce v Profesionálních lhářích je z něho televizní hvězda. Kristen Bell naopak působí dojmem, že se jako televizní hvězda narodila. To proto, že prorazila jako titulní hrdinka oblíbeného seriálu Veronica Mars, pak následovali Hrdinové, Super drbna a kupa romantických komedií – hlavně Kopačky. Jenže až Profesionální lháři nabídli oběma role (anti)hrdinů, ve kterých se můžou pořádně vyřádit. „Tihle lidé nejsou citově založení. Vědí, jak se udržet v cynické hře, která je ve světě byznysu může dostat na vrchol, ale když dojde na záležitosti srdce, jsou jako teenageři,“ vysvětluje Don Cheadle.

Kaan & Associates v konkurzu?

„Jeannie se ze všech sil snaží udržet na sedadle spolujezdce a z toho vznikají nové problémy. Ještě důležitější je, že se musí vyrovnat s následky toho, že nechtěně zničila to nejlepší, co se jí v životě přihodilo – vztah s Martym. Ukazuje se, že je zranitelná,“ popisuje Kristen Bell situaci po Martyho návratu. Kaan & Associates navíc čelí vlastním velkým trablům. Po Martyho zatčení totiž firma přišla o všechny důležité klienty a teď se musí dělit o kanceláře s mladou platformou party vývojářů zaměřených na mobilní aplikace. „Dřou se a ohýbají záda kvůli problémovým, otravným klientům, kteří za to vlastně ani moc nestojí. Z toho vychází hodně komických momentů.“ 
A to je právě ono. Profesionální lháři drama umí, ale právě komedie jejich styl vybrousila. Společně s Martyho cynickými komentáři, kterými pravidelně překračuje hranice televizní obrazovky a promlouvá přímo k divákům. Ani čtvrtá série nebude na podobné situace skoupá. Hrdinové z Kaan & Associates se v ní potýkají s problémovým vizionářem trochu podle vzoru mladého Steva Jobse, co v záchvatu vzteku neváhá nefunkční model rádoby přelomového auta poničit požární sekerou i vlastní močí. 

Prvotřídní pitomci

Profesionální lháři se snaží dokázat, že ambiciózní a úspěšní (nebo někdy i neúspěšní) se automaticky rovná blázniví. Na takové pány jsme si už dávno zvykli. S dámami je to možná jinak, ale tvůrcům seriálu se nedá upřít, že se jim podařilo vytvořit rovnoprávnou partu blbečků. Tihle konzultanti v managementu hnaní na vrchol sexem, chlastem, drogami a samozřejmě hromadou prachů bez skrupulí a zaváhání využívají vlastní kamarády, rodinu i sebe navzájem. Jejich osobní životy jsou úplně šílené. Je vůbec možné, aby se v takovém světě dali Marty a Jeannie vážně dohromady? Možná! Protože i když jsou Profesionální lháři prvotřídní pitomci, člověk si je musí zamilovat.

Profesionální lháři

Film / seriál
Hodnocení FDB 74 %
Foto HBO

Režie Stephen Hopkins, Matthew Carnahan, Seith Mann, Adam Bernsteii…

Scénář Matthew Carnahan, Karin Gist

Obsazení Don Cheadle, Kristen Bell, Ben Schwartz, Josh Lawson, Dawn Olivieri, Glynn Turman, Nia Long, Bess Armstrong, Griffin Dunne, Greg Germann, Megalyn Echikunwoke, Larenz Tate…

Délka 27 min.

HBO úterý 18. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC