Film / seriál

Milla Jovovich pošesté masakruje zombíky

Milla Jovovich pošesté masakruje zombíky
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Sexy Milla Jovovich se vrací na plátno, aby tříhlavňovou brokovnicí rozstřílela na kaši další stovky nemrtvých.

Když dnes řeknete Resident Evil, filmoví fanoušci se okamžitě rozdělí do dvou skupin. Jedna z nich šestidílnou (zatím) zombie ságu odmítá a považuje ji za totálně béčkovou podívanou, ta druhá na ni nedá dopustit. A to s vědomím všech chyb, jimiž „residentské“ filmy oplývají. V tomto článku chceme hovořit k té druhé skupině, do které patří i autor textu.

Když jsem se totiž před dvaceti lety vydal navštívit přítele v německém Kolíně nad Rýnem, došlo k osudovému setkání s věcí jménem PlayStation. Kamarád musel narychlo odjet a nechal mě v bytě na pár dní samotného. Jeho poslední slova zněla: „Na PlayStation radši nesahej.“ Pozdě. Sotva zaklaply dveře, můj zrak spočinul na zakázané krabičce. Zapnul jsem ji a na obrazovce naběhl titulek „Resident Evil“… Dalších šest hodin uběhlo jako voda a já, totálně fascinován, pořád zabíjel zombíky v Raccoon City.

Předpokládám, že se podobných příběhů odehrálo více. Jak jinak si vysvětlit, že filmové zpracování kultovní videohry má za sebou už šest pokračování a i přes sliby režiséra a scenáristy Paula W. S. Andersona se zřejmě dočkáme i sedmičky? Zajímavé je, že na rozdíl od takové Lary Croft se hlavní postava Alice v původní hře vůbec nevyskytuje. Na druhou stranu lze pochopit, že když jste režisér akčních krváků (jako Paul W. S. Anderson) a vezmete si za ženu jednu z nejatraktivnějších filmových hereček (Milla Jovovich), musíte ji obsadit do role ultramegasexy neohrožené hrdinky. Udělal bych totéž.

Poslední kapitola

V posledním díle se Alice vrací na prapůvodní místo činu, do Raccoon City, centra zlé Umbrella Corporation. Co ji k tomu vede? Paul W. S. Anderson samozřejmě. Autor a režisér se rozhodl, že udělá za svým veledílem epickou tečku. A ta přece musí obsahovat kromě velkolepých scén i velkolepé rozuzlení. Zásadním obratem je proto podivný fakt, že umělá inteligence jménem Červená královna prozře a po pěti dílech, kdy se snaží Alici zabít, jí zničehonic začne pomáhat. Vysvětlí totiž Alici, že do 48 hodin veškeré lidstvo zahyne, jelikož bude do vzduchu vypuštěn smrticí virus. Naštěstí existuje protilátka, která se ale bohužel nachází v podzemním komplexu zlotřilé Umbrelly. Ano, mluvíme o takzvaném Úlu. Alice chvíli váhá, ale pak se rozhodne, že Červené královně věří, a vydá se zachránit lidstvo.

Akce, zvuky, střih

Kdo by se bál, že se v šestce zpomalí tempo či ubyde nemrtvých a brutálních akčních scén, může zůstat klidný. Anderson tentokrát naopak přidal plyn i hlasitost. Film je dokonce tak hlasitý, že místy až fyzicky rve uši. Bojové scény se kupí jedna za druhou, přesto si jich moc neužijete. Režisér se ve střižně nejspíš předávkoval kofeinem a bojovky rozkouskoval po desetinách sekundy. Divák se tak ani nestačí orientovat, kdo komu vlastně kope do obličeje. Zběsilý střih navíc provázejí již zmiňované ohlušující ruchy. To je pro fanoušky ságy špatná zpráva, vypadá to, jako by si Anderson nebyl jistý kvalitou akčních scén, a proto je rozcupoval na vteřiny. V posledním díle taky vstávají z mrtvých postavy, u nichž jsme si byli jisti, že už v předchozích dílech zahynuly, a naopak oblíbenci mizí… Tvůrce posledního dílu se zkrátka vůbec nemaže s nějakou kontinuitou dějové linky. Pokud se mu hodí do krámu nějaký bývalý padouch, klidně si ho nechá naklonovat. Fanoušci tak musejí vypnout mozek, zaskřípat zuby a oddat se akční podívané. A ta opravdu nechybí. V postapokalyptickém světě se šéfové Umbrelly prohánějí v jakýchsi obřích transportérech, za nimiž pochodují statisíce nemrtvých jako krvežíznivá armáda.

Asi nepůjde o spoiler, když prozradím, že Alice si nakonec se všemi zombíky a zlotřilci z Umbrelly poradí.

Milla Jovovich

Jedenačtyřicetiletá herečka ukrajinského původu se nejdříve věnovala modelingu, její hereckou kariéru nastartoval sci-fi snímek Pátý element od Luca Bessona, za nějž byla i několik let provdána.

Zajímavosti

Během natáčení došlo ke dvěma smutným událostem. Kaskadérka Olivie Jackson se vážně zranila a musela nakonec podstoupit amputaci levé ruky, další člen štábu pak bohužel nepřežil střet s armádním vozidlem.

Mladší verzi Alice ztvárnila ve filmu skutečná dcera Milly Jovovich.


Koukněte i na

REC

Španělský thriller vypráví o mladé reportérce, která se se svým kameramanem vydává točit reportáž do místní požární stanice. Když se ozve tísňové volání staré ženy, vydávají se i s hasiči do jejího domu, kde je uvězněná.

Země mrtvých

Na noční obloze se objevují tajemná světla, po celé zemi mizí elektřina, uprostřed pouště se objeví ztracená letadla a chlápek jménem Roy se nemůže zbavit vizí o podivné hoře…

Resident Evil: Poslední kapitola

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Paul W. S. Anderson

Scénář Paul W. S. Anderson

Obsazení Milla Jovovich, Ali Larter, Iain Glen, Shawn Roberts, William Levy, Eoin Macken, Rola

Délka 107 min.

Rok 2016

HBO neděle 29. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC