Film / seriál

Pro děti cokoliv!

Klan matek – novozélandský sitcom

Školní rozhlas: „Prosím školníka, aby se dostavil na klučičí záchody vedle hudební učebny. Máme hnědý poplach.“   Školník: „Do teď jsem měl skvělý den.“

Situační komedie, nebo chcete-li sitcom, bývá definován jako zvláštní druh komediálního seriálu s malým počtem postav a prostředí, jehož děj se zpravidla odehrává v běžném prostředí, jako je domov, kancelář nebo škola. Na českých obrazovkách se tento specifický žánr zabydlel až v 90. letech, své kořeny zato zapustil hluboko a trvale. Diváci prostě sitcomy milují, někteří dokonce prožili se svými hrdiny nemalou část svých životů. Vzpomeňme jen na fenomenální Přátele, Kancl či Krok za krokem. Nyní přichází na obrazovky Skylinku 7 nový sitcom, tentokrát ze školního prostředí Klan matek. Ačkoliv doputoval až z Nového Zélandu, má všechny nezbytné ingredience k tomu, aby své diváky spolehlivě rozesmál.

Poslyš, ty nejsi zlá máma, jsi zkrátka jen jinak milá.
Jess

Seznamte se, prosím 

Jak už sám název napovídá, hlavními postavami seriálu jsou matky. Přesněji řečeno parta tří nesourodých, poněkud svérázných maminek, které se rozhodly trochu umést cestu svým dětem, jež právě nastoupily do první třídy základní školy. Aby obstály v těžké konkurenci ambiciózních rodičů a dětí, rozhodly se založit dobrovolnický výbor, s cílem sehnat škole 150 000 dolarů. A to prostřednictvím akcí jako například Klobásofest, Den šílených účesů, Sportovní den atd.

Hlavní postavou seriálu je svobodná matka Jess (skvělá Morgana O'Reilly), která se touží zapojit do místní komunity. Její partnerkou ve výboru je schopná, zároveň však upjatá Heather (Anna Jullienne), jejíž jízlivou povahu naštěstí vyvažuje pohodářská matka pěti dětí Hine (Aroha Lawson). Situaci nepomáhá ani nerudný školník, svérázný ředitel (Allan Henry, českým divákům je znám například z filmu Avatar) s ještě svéráznější sekretářkou. Je zřejmé, že podobná konstelace vede opakovaně ke groteskním, lehce absurdním situacím, které vás spolehlivě rozesmějí. Jako když v den šílených účesů zamoří školu vši, před Klobásofestem chybí použitelné klobásy a sportovní den se změní spíše v klání rodičů než dětí. Pokud mají naše mamky z podobných situací nějak vybruslit a nadto ještě sehnat potřebné peníze, nezbyde jim, než se naučit, přes rozdílnost povah a temperamentů, spolupracovat a stát se týmem. Jakkoliv nemožné se to zdá být. 

Morgana O'Reilly 

Je divadelní, filmovou a televizní herečkou. Pochází z Nového Zélandu. Herečkou chtěla být již od patnácti let. Po studiích hrála hlavně v divadle. Za zmínku stojí její one-woman show The Height of the Eiffel Tower, se kterou zabodovala na Edinburgh Festival Fringe v roce 2014. V tom samém roce získala roli v nekonečné australské telenovele Neighbours. Ve filmu Domácí vězení ztvárnila delikventku Kylie Bucknell.

Klan matek  

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Damon Fepulea'i

Scénář Amanda Alison

Obsazení Morgana O'Reilly, Anna Jullienne, Aroha Rawson, Allan Henry, Sonny Tupu, Goretti Chadwick…

Délka 8 × 23 min.

středa 1. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC