Film / seriál

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Melodrama o boji s Alzheimerovou chorobou, která nemilosrdně změní život profesorce Alice a její rodině, nabízí strhující příběh a dokonalý herecký výkon Julianne Moore.

Alice Howland má tři děti, úspěšného manžela a je světově uznávanou odbornicí v oboru psycholingvistiky a vyučuje na Harvardu. Zničehonic se u ní začne projevovat nezvyklá zapomnětlivost a ztráta orientace, jimž nejprve nevěnuje tolik pozornosti. Stále častější nezvyklé stavy ji ale donutí vyhledat odborníka, který vysloví krutou diagnózu: raná forma Alzheimerovy choroby. Dříve ambiciózní a nezávislá Alice se najednou musí smířit nejen s faktem, že ji nemoc pomalu připraví o její osobnost, ale že se postupně stane pro svou rodinu přítěží a neobej-de se bez jejich pomoci. Nastupující demence tak nezasáhne pouze ji, ale stává se testem pro veškeré rodinné vazby.

Snímek Pořád jsem to já byl natočen na motivy stejnojmenné knihy neuroložky a spisovatelky Lisy Genovy a jejího zfilmování se ujal režisér Richard Glatzer se svým životním partnerem Washem Westmorelandem. Glatzer ve filmu uplatnil i svoje osobní zkušenosti, v době natáčení totiž trpěl laterální sklerózou, kvůli které nemohl mluvit a komunikoval jen pomocí aplikace na svém tabletu, která převádí text na řeč. Na následky své nemoci pak rok po natočení filmu bohužel zemřel.

Film stojí a padá s postavou Alice, na svých bedrech tak nese velkou zodpovědnost představitelka hlavní role, Julianne Moore. Herečka proměnu ze sebevědomé padesátileté odbornice v bezbrannou a zmatenou ženu, která si v případě potřeby není schopná najít ve vlastním domě ani záchod, zvládla na jedničku a byla po zásluze odměněna Oscarem, Zlatým Glóbem a cenou BAFTA. Dokonale se totiž vtělila do své postavy, je perfektní v každém gestu a situaci a „Alzheimera“ jí naprosto uvěříte. Na plátně není osamocena, po jejím boku stojí příjemně uměřený Alec Baldwin jako její manžel, kterého navrhla sama Moore v touze po spolupráci. Dvojici doplňují Kristen Stewart, Kate Bosworth a Hunter Parrish jako jejich děti.

Po příběhu o Stephenovi Hawkingovi se jedná o další film z prostředí nevyléčitelných nemocí, které člověka prakticky vyřadí z běžného života. Stejně jako u Teorie všeho i zde se boj se smrtelnou diagnózou a její vliv na hlavního hrdinu sleduje civilně, až dokumentárně, od začátku až do konce. Samozřejmě nechybí melodrama – slzy, rodinná videa, usmiřovaní, dojemný proslov, se srdceryvnými scénami se ovšem při takovém typu filmu počítá. Smutný příběh navíc nutí k zamyšlení, co bychom v takové situaci dělali my, a k obdivnému pokývání hlavou nad Alice, jejíž úsilí nevzdat se a zůstat stále sama sebou navzdory rychlému postupu nemoci, je děsivé, ale inspirující zároveň.

Verdikt

Film Pořád jsem to já nabízí civilní, melancholickou a realistickou podívanou se silným poselstvím, které člověka donutí zamyslet se nad svým žebříčkem životních hodnost, o tom, že spravedlnost ani přirozený řád neexistují.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Pořád jsem to já

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,8 %
Foto Profimedia.cz

Režie Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Scénář Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Obsazení Kristen Stewart, Julianne Moore, Kate Bosworth, Alec Baldwin, Victoria Cartagena, Hunter Parrish, Erin Darke

Délka 100 min.

HBO sobota 25. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC