Film / seriál

Ponzi Bernie s tváří Roberta De  Nira

Ponzi Bernie s tváří Roberta De  Nira
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Příběh vypráví o jednom z největších finančních podvodů na Wall Street. Režisér filmů Vrtěti psem nebo Rain Man Barry Levinson se opět hlásí ke slovu, a to ve velkém stylu. Film z produkce HBO Čaroděj ze země lží, který vznikl podle stejnojmenné knihy novinářky a spisovatelky Diany B. Henriques, je natočen podle skutečného příběhu podnikatele Bernieho Madoffa, který zpronevěřil přes 50 miliard dolarů.

Bernie Madoff, ve filmu skvěle ztvárněný Robertem De Nirem, založil roku 1960 společnost Bernard L. Madoff Investment Securities, ve které byl až do roku 2008 předsedou.

Skrze tuto společnost lákal nepřeberné množství firem k investicím, které se jim měly vysoce úročit. Samotné úroky však nepocházely z reálných výnosů, ale z investic, které do společnosti vložili nově příchozí investoři. Bernie tak neuvěřitelně dlouhou dobu vedl svou společnost podle Ponziho schématu, kdy se investice reálně vyplatí pouze prvním příchozím. V prosinci 2008 však působení jeho společnosti ukončila FBI, která podnikatele zatkla za zpronevěru. Madoff se ke všemu přiznal a první velké interview z věznice poskytl právě Dianě B. Henriques pro deník The Times.

Film si neklade za cíl najít smysl a odůvodnění toho, proč Bernie Madoff celých pět dekád zpronevěřoval peníze od obrovského množství lidí i organizací. Tvůrci se ani nesnaží o to, aby v divácích budili sympatie k tomuto muži, který byl po dlouhá léta považován za přední osobnost židovské filantropie. Film je spíše intimním a znepokojujícím portrétem osobnosti člověka, jenž se v soukromí projevuje například tak, že během rodinné večeře zvládne rozplakat svou osmiletou vnučku. A to jen proto, že se ho zeptala, jak se mu daří na Wall Street.

Čaroděj ze země lží je odvážná studie charakteru Bernieho Madoffa. Momenty, ve kterých ponižuje své syny nebo jim vyhrožuje, jsou prokládány scénami, v nichž z Bernieho vyzařuje láska k jeho ženě Ruth, která je ztvárněna okouzlující Michelle Pfeiffer. Robert De Niro skvěle vystihl způsob Madoffova chování zejména ve scéně, kdy bez mrknutí oka a bez projevení jakýchkoli emocí dostane během chvilky z potencionálního investora místo nabízených 100 milionů dolarů celých 400 milionů dolarů.

Film má v divákovi vyvolat úvahy nad tím, jak je možné, že se celá věc Madoffovi podařila utajit před jeho vlastní rodinou, dokonce i před milovanou manželkou. Určitě nejde o extrém, když příběh poukazuje také na to, že těmi skutečnými oběťmi byli členové jeho rodiny, kteří žili po celý život v přepychu a kvůli hlavě rodiny se ze dne na den stali společenskými vyvrheli.

„Dovolte mi se vás na něco zeptat. Myslíte si, že jsem sociopat?“ ptá se Madoff Diany B. Henriques, která ho zavaluje otázkami během interview ve vězení. Divák neslyší její odpověď, a musí se tak rozhodnout sám.

Čaroděj ze země lží

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Barry Levinson

Scénář Diana B. Henriques, Sam Levinson

Obsazení Robert De Niro, Hank Azaria, Michelle Pfeiffer, Kristen Connolly, Lily Rabe, Alessandro Nivola, Kathrine Narducci

Délka 133 min.

Rok 2017

HBO čtvrtek 15. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC