Film / seriál

Pixely: když se vrací osmdesátky

Pixely

Na planetu Zemi zaútočilo na stříbrném plátně už leccos. Ale ještě nikdy postavičky z třicet let starých arkádových her.

V roce 1982 bylo Samovi a Willovi třináct, když začali chodit do videoheren pařit z dnešního pohledu pravěké, ale o to klasičtější pecky jako Donkey Kong, Pac-Man nebo Space Invaders. Účastnili se i hráčského mistrovství, jehož záznam byl spolu s koncerty vážné hudby nebo velrybím zpěvem nahrán jako pozdrav z planety Země na desku, která byla vystřelena ve výzkumné sondě do vesmíru. Kdo mohl tušit, že ji zachytí mimozemšťané, kteří si střílení v arkádových hrách vyloží jako vyhlášení války…

O více než třicet let později sešle neznámá civilizace na Zemi invazní armádu v podobě postaviček ze starých počítačových her: představte si žlutou kouli Pac-Mana tak velkého, že spolkne celé město. Sam v podání Adama Sandlera se mezitím protlouká životem, jak se dá, zatímco z Willa (Kevin James) se stal prezident Spojených států. A to přesto, že je téměř negramotný – ještě nedávno originální myšlenka, vždyť film byl natočen loni před tím, než se Donald Trump přihlásil do závodu o nejvyšší úřad. Přátelé z dětství jsou každopádně poslední nadějí lidstva na záchranu, příšerám z osmdesátkových arkádovek se totiž mohou postavit jen ti nejlepší hráči.

Kluci si hrají

Komedie s neotřelým námětem je celovečerní adaptací nezávislého krátkého filmu z roku 2010. Jejím režisérem je Chris Columbus, jehož jméno vám toho nejspíš na první signální mnoho neřekne. Některý z jeho filmů ale viděl snad každý – patří mezi ně komedie Sám doma z roku 1990, kterou Američané považují tak trochu za vánoční klasiku podobně jako my třeba Tři oříšky pro Popelku. Také pokračování Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992), Mrs. Doubtfire – Táta v sukních (1993) nebo první dva filmy o Harrym Potterovi patří do Columbusovy filmografie.

Pixely mají zajímavé obsazení v čele s Adamem Sandlerem, známým v Americe prve z komediálních skečů pořadu Saturday Night Live a později po celém světě z komedií Rivalové (1996), Vodonoš (1998), Kurz sebeovládání (2003) či třeba z loňské westernové parodie The Ridiculous 6 od mediálního koncernu Netflix. Sandler je také úspěšným televizním a filmovým producentem, přičemž na Pixelech se podílí celá řada jeho hereckých přátel a spolupracovníků jako je představitel druhé hlavní role Kevin James.

Další zajímavou tváří ve filmu je Peter Dinklage, kterého zná celý svět jako Tyriona Lannistera ze seriálu HBO Hra o trůny. Málokdo ví, že nejen za tento projekt získal dvě ceny Emmy a jeden Zlatý Glóbus za nejlepší vedlejší roli stejně jako nespočet nominací na všemožná prestižní ocenění. Vedle hereckého obsazení je to ovšem právě neotřelý námět, který z Pixelů dělá skvělou podívanou zdaleka nejen pro fanoušky počítačových her.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Pixely

Film / seriál
Hodnocení FDB 73.1 %
Foto Cinemax

Režie Adam Sandler, Chris Columbus

Scénář Adam Sandler, Timothy Dowling, Tim Herlihy

Obsazení Michelle Monaghan, Adam Sandler, Peter Dinklage, Ashley Benson, Sean Bean, Josh Gad, Kevin James

Délka 106 min.

Cinemax neděle 24. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC