Film / seriál

Romantika na jatkách

O těle a duši – romantické drama

V obskurní love story hrají prim totální outsideři, kteří by podle všeho nikdy neměli najít toho pravého. Navíc oba pracují na jatkách. To je romantika!

Dvě osamělé duše – Endre je tělesně handicapovaný, což mu brání ve fyzickém kontaktu, ze kterého má Mária zase totální fóbii – se setkávají ve světě snů ve vtipné a citlivé romanci režisérky Ildikó Enyedi O těle a duši. 

Celý film je v podstatě založen na kontrastech, někdy až absurdních. Vše začíná v zasněženém lese, kde se společně prochází a občas i mazlí jelen s laní. A pak šup do krvavého brutálního a podivně sterilního prostředí jatek, kde pracuje Endre i Mária. Jak později zjistíte, stejně jako hlavní hrdinové, „zamilovaný“ jelen s laní jsou vlastně Endre s Márií (mají své lesní avatary). Prostě se jim zdají stejné sny a v nich spolu už nějakou dobu randí, aniž by ve skutečném životě jeden druhého znali blíže. A tak se začnou snažit poznat se a dostat se co nejblíž jeden k druhému, což je při jejich fóbiích možné tak asi na metr od sebe. Mária je v podstatě autistka a Endre je chorobně nesmělý postarší samotář. 

Mám pocit, že umřu. Strašně tě miluju!

Překvapivě křehké

I když se může zdát, že film je dost obskurní, už jen to, že v prostředí jatek pracují tak jemné duše jako naši hrdinové, je v podstatě něco nemožného, opak je však pravdou. Fabrika na smrt a posmutnělé byty hlavních hrdinů se ukazují jako perfektní prostředí pro romantickou komedii. Jejich postupné sbližování je velmi neohrabané, ale v něčem nesmírně čisté a zároveň i vtipné. Navíc veškeré dění komentují přátelé a kolegové Endreho a Márie, kteří dokáží jednotlivé situace skvěle vypointovat. 

O těle a duši představuje naprosto jedinečnou a netypickou romantiku. Nečekejte žádná ohromující romantická gesta, pompézní hudbu a líbačky na letišti s potleskem. Připravte se na osamělé večeře, nácvik rozhovorů s legopanáčky, studování pornofilmů a fůru nesmělých pohledů. A také na vás čekají výborné herecké výkony Gézy Morcsányiho jako Endreho a především Alexandry Borbély coby Márie. Tak má vypadat romantika z filmového klubu.

O těle a duši

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,3 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe+

Režie Ildikó Enyedi

Scénář ldikó Enyedi

Obsazení Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Réka Tenki, Éva Bata, Tamás Jordán

Délka 116 min.

Rok 2017

Film Europe+ HD čtvrtek 4. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC