Film / seriál

Odpoj se!

Max Thieriot – Odpoj se!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co mají společného bývalý mariňák, puberťák ze střední školy a ctižádostivá reportérka? Moderní komunikační technologie, které jim změní život k nepoznání.

Manželé Derek a Cindy nedávno přišli o malého syna a oba se s tragédií vyrovnávají po svém – on hraje online poker, ona se svěřuje v podpůrné internetové skupině pro rodiče, kterým zemřely děti, chápavému členovi s podobným osudem. Zakřiknutý student Ben nemá ve škole moc kamarádů a většinu času tráví skládáním hudby. Když mu pak jednoho dne začne na Facebooku psát neznámá dívka Jessica, začne se jí i přes počáteční nedůvěru svěřovat se svými problémy a tajemstvími. 

Ambiciózní reportérka Nina se v rámci přípravy reportáže o mladých lidech, kteří se před kamerami uspokojují za peníze, seznámí na video chatu se striptérem Kylem a přemluví ho, aby s ní natočil rozhovor a informoval tak veřejnost o dětské prostituci. 

Snímek Disconnect s hlavním poselstvím o tom, že internet je sice dobrý sluha, ale špatný pán, má na svědomí americký režisér Henry Alex Rubin. Jedná se o jeho hranou prvotinu (jeho dokument Murderball byl nominován na Oscara), která si po svém uvedení na filmovém festivalu v Torontu v roce 2012 vysloužila nadšené kritiky. Herecké obsazení je velmi zajímavé, známé tváře jako jsou Jason Bateman, Hope Davis, Michael Nyqvist či Frank Grillo, doplňují ty neokoukané – Andrea Riseborough, Alexander Skarsgård nebo Jonah Bobo. Tři hlavní vypravěčské linie jsou doplněny o vedlejší. Z počátku se zdají oddělené, všechny se ale díky dalším postavám, které se objevují a nabývají na důležitosti, na konci vzájemně protnou. 

Film je proto často srovnáván s dramatem Crash či Amores perros – Láska je kurva, i zde se totiž využívá tzv. síťové vyprávění, kdy protagonisté mají vlastní osudy, jenž se z nejrůznějších příčin prolnou. Spojujícím prvkem všech zápletek jsou média, vzájemné odcizení a ztráta osobního kontaktu v dnešním digitálním světě.

Film zaujme pracně budovanou atmosférou nervozity i nejistoty a tématem, které je aktuální více než kdy jindy, digitální doba totiž jen tak nezmizí. Při sledování zamotaných příběhů, které směřují k menší či větší tragédii, budete mít nepříjemný pocit, kterého se nezbavíte ani po závěrečných titulcích. 

Disconnect vás totiž donutí přemýšlet a po jeho shlédnutí se budete na svůj notebook či mobil dívat s větší nedůvěrou. Uvědomíte si, že to, co se dělo hlavním postavám, by se klidně mohlo stát i vám. Možná si změníte heslo k internetovému bankovnictví nebo e-mailu a možná si položíte pár otázek jako režisér Rubin: „Kolik času byste měli strávit na počítači? Měli byste mít telefon na stole nebo v kapse, když večeříte? Kolik času je příliš mnoho? Kolik informací by o sobě měl člověk zveřejnit online?“

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Disconnect

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,2 %
Foto HBO

Režie Henry Alex Rubin

Scénář Andrew Stern

Obsazení Alexander Skarsgård, Max Thieriot, Jason Bateman, Paula Patton, Frank Grillo, Hope Davis, Colin Ford

Délka 115 min.

HBO sobota 6. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC