Film / seriál

Obrovské stavitelské chyby

Dokument Obrovské stavitelské chyby

Homo sapiens sice znamená člověk moudrý, ale po tisících letech vývoje bychom mohli směle přívlastek pozměnit na člověka stavícího.

Kromě vzpřímené postavy, inteligence a schopnosti mluvit tento druh totiž charakterizuje ještě neustálá potřeba něco stavět. Za více než deset tisíc let se lidé naučili vybudovat neuvěřitelné stavby. Jenže ne každému a vždy se všechno podaří. Jak se také občas říká, i mistr tesař se někdy utne, což v případě obrovských moderních staveb může být naprostá katastrofa. A právě stavitelské omyly z celého světa vám představí dokumentární seriál Obrovské stavitelské chyby. Občas půjde spíše o bizarnosti, kterým je nejlepší se zasmát, ale uvidíte také případy, které představují opravdu fatální omyly. 

Zjistíte například, proč došlo k tragické katastrofě, kdy se zhroutil zcela nový most. Nebo jak se podařilo při vrtání ropy vytvořit největší vodní vír, jaký kdy v USA viděli. Či která berlínská památka skrývala smrtící vadu designu. Dokonce uvidíte mrakodrap, z něhož padají kusy zdiva, nebo zavítáte do Španělska, kterým doslova otřásl plynovod. V seriálu každý „přešlap“ navíc komentují odborníci, dokonce i celé projektové týmy a očití svědkové zmiňovaných událostí. Budete tak moci přijít na kloub tomu, kde se stala chyba, co konkrétně se pokazilo a jak je možné, že si závad nikdo dřív nevšiml. Dozvíte se také, jak inženýři, architekti i projektanti pracují na tom, aby se takové fatální stavitelské chyby už neopakovaly. 

Obrovské stavitelské chyby

Film / seriál
Foto Viasat Explore
Viasat Explore pondělí 25. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC