Film / seriál

Nic nezůstane ukryto navždy

Nic nezůstane ukryto navždy

Osmidílný televizní seriál Ponorka – dva paralelně probíhající děje na moři a na souši – příběh posádky německé ponorky U-612 plnící svou hrůznou válečnou misi prolínající se s děsivou realitou odboje proti německým okupačním silám ve francouzském přístavu La Rochelle.

Nějak mám v sobě zakořeněno, že ve filmech ze druhé světové války musí být záporný hrdina vždy příslušníkem německé armády. O to víc jsem byl překvapen, že po shlédnutí prvních dvou dílů tohoto osmidílného seriálu, ve kterém je hlavním hrdinou mladý kapitán německé ponorky, na mě hrůzy a nesmyslnost války zapůsobily ještě více než kdy jindy.

Během podzimu roku 1942 přijíždí Simone Strasser (Vicky Krieps) do přístavu La Rochelle v okupované Francii, aby s hrdostí za své poslání nastoupila do služeb německého námořnictva jako překladatelka. Seznamuje se zde se svou novou rolí v prostředí německého námořnictva na okupovaném území pod velením gen. Glucka (Rainer Bock). Nečekaně se také setkává se svým bratrem Frankem (Leonard Scheicher). Její nadšení se ale začne pomalu rozplývat, když se postupně dostává do styku s válečnou realitou. Nejen že pociťuje tichý, ale jasně patrný odpor místních obyvatel proti německé okupaci, ale hned musí také řešit problémy svého bratra, který je členem posádky nové ponorky připravující se na svou první nebezpečnou bojovou misi v nepřátelských vodách. Zároveň tedy probíhají poslední přípravy ponorky U-612 na svou první plavbu. Mladá posádka s novým kapitánem Klausem Hoffmannem (Rick Okon) se má brzy zapojit do čím dál brutálnější války. Čtyřicet mladých mužů vyráží na svou první misi. Snaží se vypořádat se stísněnými a klaustrofobickými podmínkami života pod vodou. Jejich síly jsou napínány do krajnosti. Napětí se stupňuje a v oddanosti se začínají objevovat trhliny. Kapitán Klaus Hoffmann, jako syn legendárního velitele U-Boat, musí přesvědčit svou posádku, že je to muž, který je může vést v boji. Mezitím se Simone Strasser vymkne život z rukou, neboť podlehne nebezpečnému vztahu a nedovolené lásce. Její rozpolcenost mezi svou loajalitou k Německu na straně jedné a sympatiemi k hnutí odporu proti německé okupaci na straně druhé stále narůstá. Začíná pochybovat o svém přesvědčení a nedokáže pochopit, jak je možné, že vše, co považovala za pravdu, může být ve skutečnosti lež.

Příběh je sugestivní výpovědí o volbách a přežití, zkoumá psychickou trýzeň za 2. světové války a krutou realitu života v nesmyslném válečném konfliktu. Natáčení seriálu probíhalo v Mnichově, na Maltě, ale také v Praze. To, že půjde o úžasnou podívanou dokresluje i hvězdné herecké obsazení Rick Okon (Tatort), Lizzy Caplan (Mystérium sexu) a další.

Zajímavost

Miniseriál je pokračováním příběhu, který nám už v roce 1981 nabídl úspěšný film se stejným názvem a jehož děj skončil v prosinci roku 1941. Miniseriál začíná v roce 1942. Oběma byl předlohou stejnojmenný román Lothara-Günthera Buchheima z roku 1973. Miniseriál však rovněž čerpá z Buchheimova pokračování z roku 1995 s názvem Pevnost.

Ponorka

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Andreas Prochaska

Scénář Johannes W. Betz, Tony Saint

Obsazení Philip Birnstiel, Lizzy Caplan, Pit Bukowski, Vincent Kartheiser…

Délka 8 × 60 min.

Epic Drama HD pondělí 3. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC