Film / seriál

Nevím kdo jsi, ale miluji tě – Spojenci

Nevím kdo jsi, ale miluji tě – Spojenci
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Těžkotonážní obsazení Brad Pitt a  Marion Cotillard ani virální marketing spočívající ve zvěstech, že spolu tihle dva na place prožili románek, by neměly zastínit fakt, že Spojenci jsou vynikající romantický thriller ze staré školy, stojící hlavně na skvělém scénáři.

Za nejlepší válečnou romanci všech dob je považována Casablanca. Když tedy dnes někdo natočí romantický film z druhé světové války a zasadí jeho první část právě do marocké metropole, je jasné, že se hlásí ke starosvětské hollywoodské filmařině, vypjatým emocím a nejednoznačným koncům.

V Casablance se v roce 1942 ocitne kanadský pilot a špion Max Vatan. Za úkol má zavraždit tamního německého velvyslance. K ruce má krásnou agentku francouzského odboje Marianne, která uprchla z Paříže poté, co byla její buňka odhalena a rozprášena. Max s Marianne mají navenek působit jako sezdaný pár. Padnou si do oka i doopravdy a v rámci „přípravy“ se ještě před akcí vášnivě pomilují. Shodnou se sice na tom, že ve válce by si lidé neměli být „zbytečně“ blízcí, ale na druhou stranu člověk v jejich profesi nikdy neví, jestli se dožije zítřka, tak proč si neužít.

Zítřka se dožijí, akce se podaří. O rok později už žijí Max s Marianne v Londýně jako skuteční manželé a mají rozkošnou dcerku Annu. Jenže válka pořád zuří a z minulosti se vynořují nebezpečná tajemství. Je Marianne skutečně tou, za kterou se vydává?

Je s podivem, že za filmem vyprávěným tak velkou měrou obrazem a atmosférou stojí tvůrci sice vynikající, ale podepsaní pod daleko umluvenějšími a veselejšími snímky. Scenárista Steven Knight napsal například kulinářské komedie Láska na kari a Dokonalý šéf, režisér Robert Zemeckis proslul Forrestem Gumpem či sérií Návrat do budoucnosti. Už od úvodní scény, v níž Max přijíždí do města, dávají jasně najevo, že tady půjde legrace stranou a napětí se bude dát ždímat. Milostná scéna v pouštní bouři sálá intenzitou, atentát na velvyslance napíná nervy jako špagáty a to všechno s minimálním počtem dialogů.

S přesunem do Londýna přibude romantiky, ale o to je napětí hmatatelnější. Chemie mezi Bradem Pittem a Marion Cotillard funguje, a ať už ti dva spolu ve skutečnosti něco měli, nebo ne, divák se o jejich rodinu prostě nemůže nebát. V komplikovaném systému dvojitých špionských léček je těžké se neztratit a ani scény, ve kterých není potřeba dávat pozor na každý detail, člověka nenechají vydechnout: takový je třeba noční nálet na Londýn nebo Maxovo „odskočení“ za partyzány do Francie.

Spojenci jsou snímkem o čistých lidech, kteří musejí dělat špinavou práci, a o hezkých věcech, které se snaží vydržet v ošklivé době. Ale to platí vlastně o všech velkých válečných romancích. Tenhle perfektní mix napětí, romantiky a osudovosti hrdě stojí po boku filmů, jaké se dnes už (téměř) netočí.

Láska a válka

Casablanca

Krásná emigrantka Ilsa (Ingrid Bergman) se v  Maroku za druhé světové války nemůže rozhodnout mezi dobrodruhem Rickem (Humphrey Bogart) a  odbojářem Victorem (Paul Henreid). Slavná válečná romance působí tak přesvědčivě i  proto, že chudák představitelka Ilsy do poslední chvíle nevěděla, jakou volbu jí scenáristé nakonec předepíšou.

Doktor Živago

Další milostný trojúhelník, tentokrát za ruské občanské války. Lékař, básník a  vlastenec Živago je v  těžké době rozervaný mezi svou manželkou a  vdanou ženou bolševického vůdce. Monumentální freska vznikla podle románu Borise Pasternaka, který za ni získal Nobelovu cenu, ale nesměl ji kvůli komunistům přijmout.

Anglický pacient

Devítioscarové romantické drama se točí kolem vyprávění popáleného pilota, který si nepamatuje své jméno, ale nemůže zapomenout na svou životní lásku. Coby kartograf mapující libyjskou poušť se na konci 30. let zamiloval do krásné Britky… V  hlavních rolích hrají Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas a  Juliette Binoche.

Tmavomodrý svět

V  roce 1950 vypráví pilot Sláma ve věznici na Mírově o  své lásce k  Angličance Susan o  niž se ucházel zároveň se svým nejlepším kamarádem Karlem. Film Jana Svěráka je poctou československým letcům, kteří sloužili v  britské RAF, ale po návratu domů skončili v  komunistických kriminálech.

Spojenci

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Robert Zemeckis

Scénář Steven Knight

Obsazení Brad Pitt, Marion Cotillard, Lizzy Caplan, Matthew Goode, Raffey Cassidy, Charlotte Hope, August Diehl

Délka 124 min.

Rok 2016

HBO neděle 17. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC