Film / seriál

Není animák jako animák

Animovaná komedie Frčíme
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Poznáte rozdíl mezi pixarovkou a disneyovkou? Všichni asi rozpoznáme pixarovky a jejich hyperrealistické textury. Také jejich příběhy, které sice na první pohled působí pohádkově, protože animáky jsou většinou pohádky, ale pak vás překvapí realističností i v oblasti charakterů a dějového vývoje. A naproti tomu známe klasické „černobílé“ disneyovky.

Černobílé ne však barevně, ale strukturálně. Dobro je dobro, zlo je zlo, zazvonil zvonec a je to. Pixar (a Dreamworks) si na některé projekty bere jako konzultanty kameramany z čistě hraných filmů, aby jim pomohli z vizuální stránky ukrojit co nejvíce animovanosti a dodat věci na realističnosti, ať už se jedná o specifické nasvícení scény, či rozklepání kamery. 

Frčíme

Když se tedy zadíváte pozorněji na Frčíme, je jasné, že se o pixarovku rozhodně nejedná. Postavy jsou jasně karikaturní, animace podstatně jednodušší, než na co jsme od nich zvyklí. Až na to, že to pixarovka je. Aha. A co teď? Fanoušci po celém světě byli podobně zmatení. Proto film sklízí recenze plné rozčarování z toho, že film „voní“ spíše jako disneyovka. Postavy jsou tak nějak černobílejší než obvykle, hodní jsou hodní, najednou necítíme tu ambivalenci, jako u Bleska McQueena v Autech, který byl sice náš oblíbenec, ale taky tak trochu egoista. Najednou necítíme realističnost prostředí jako ve VALL-I, kde se rezem a prachem nešetřilo, ale vše je tak hezky barevné… A není to poprvé. Rebelka nebo Hodný dinosaurus trpěly stejným neduhem, byly cítit po disneyovsku.

Animák Frčíme představuje originální svět a v něm emocionální doják

Co se stalo?

Jak už možná tušíte, je to o lidech. Mark Andrews a Brenda Chapman, jedni z hlavních lidí stojících za Rebelkou, pracovali pro Disney. Naproti tomu ti klasičtí pixaráci, jako Brad Bird, John Lasseter, Andrew Stanton a Pete Docter, se na Frčíme nepodíleli. Pixar se vůbec docela podstatně mění a když k tomu přidáte to, že svět animace není úplně veliký a že Pixar a Disney Animation vlastní stejná firma, je jasné, že filmů, které jsou super, ale nepixarovské, i když od Pixaru, bude čím dál tím víc.

Má na to cenu teda koukat?

No to rozhodně ano. Když se oprostíte od toho, že chcete vidět klasickou pixarovku a začnete na film koukat nezaujatou optikou, užijete si ho. Už jen pro jeho originální děj. Ve světě, kde dříve existovala kouzla a princezny, jednorožci, čarodějníci a podobná havěť byli všude okolo, najednou jezdí auta a lidi používají toustovače. Vývoj nezastavíš: komu by se chtělo učit kouzla na zapálení louče, když stačí rozsvítit žárovku, a kdo by se chtěl trápit na koštěti, když to je letadlem pohodlnější. Takže magie postupně ustupuje do pozadí, lidé ji přestávají studovat, z elegantních jednorožců se stávají pochybná stvoření statusu potulných psů a kentauři místo majestátného, tryskového klusu v poledním slunci jezdí pohodlnými auty s klimatizací. No a v tomhle světě potkáváme dva bratry, pátrající po dlouho zapomenutém kouzlu, které by přivedlo jejich mrtvého otce na jeden den zpět, aby se s ním mohli rozloučit. Originální svět a v něm emocionální doják. A ano, film tenhle kreativní svět skutečně vyčerpá tak hluboko, jak doufáte.

Dan Scanlon

Americký animátor, který pracoval na veleoblíbených Příšerkách s.r.o. či na zmíněných Autech. Je to jeden ze skalních členů Pixaru, muž animací kovaný, v průmyslu je už od roku 1998, kdy svou animační kariéru začal filmem Pocahontas II.

Zajímavosti

Příšera v Dračím doupěti, která se ve filmu vyskytuje, je kostka Jell-O, kterou vymyslel samotný tvůrce téhle hry Gary Gygax. Tvůrci tak vzdali hold jedné z ikon fantasy světa.

Fast foodový Burger Shire má slogan „Now serving second breakfast“, což je, společně s jménem řetězce, odkaz na Pána prstenů. Další z narážek na fantasy svět.

Koukněte i na

Rebelka

Film, který je sám o sobě super, nicméně celá řada fanoušků si stěžovala, že z něj nemají ten správný pixarovský pocit. Jak bylo zmíněno, podíleli se na něm jiní tvůrci. Tak na něj koukněte a porovnejte.

VALL-I

Klasická pixarovka, jak ji čekáte. Pokud budete po Frčíme trochu rozmrzelí, protože teď víte, že je od Pixaru a čekali jste tedy něco trochu jiného, spravte si chuť jedním z ikonických filmů tohoto slavného studia.

Frčíme

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Dan Scanlon

Scénář Jeff Danna, Mychael Danna

Délka 103 min.

Rok 2020

HBO neděle 13. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC