Film / seriál

Nekompromisní vizionář

Gauguin – Voyage de Tahiti  –  životopisné drama

Životopisný snímek v hlavní roli s uhrančivým Vincentem Casselem je exotický i provokativní jako sám malíř Paul Gauguin.

Život Paula Gauguina by dokázal uživit tři bulvární deníky včetně speciálních barevných příloh. I nejprovařenější skandalisté současnosti působí vedle tohoto geniálního malíře a nespoutaného individualisty jako vymydlení návštěvníci nedělní školy. Naštěstí dávno vyhaslé aféry upadají postupně v zapomnění, co zůstává, je Gauguinovo mistrovské dílo. Okolnosti, které provázely jeho vrcholné tvůrčí období, se pokusil zachytit režisér Edouard Deluc. Výchozím zdrojem mu byla malířova vlastní autobiografie a vzpomínky na 90. léta předminulého století.

Hledání ráje

S Gauguinem se setkáváme v Paříži roku 1891. Existenční nouze, rodinné poměry i nezájem o jeho obrazy ho dohnaly k rozhodnutí opustit Evropu. Znechucen moderní společností doufá najít v Polynésii poslední, civilizací nezkažený ráj na Zemi. Nedlouho po svém příjezdu na Tahiti potkává mladičkou domorodou dívku Tehuru, která se stane jeho milenkou, modelkou, inspirací i prokletím. S podlomeným zdravím, zmítán vnitřními démony, alkoholismem a chudobou nepřestává, přesvědčen o své výjimečnosti, ani na okamžik tvořit. Až k úplnému sebezničení. Navzdory okolnostem vzniku nás dodnes fascinují díla z „tahitského“ období nejen exotičností námětů a bohatostí forem, tvarů a barev, ale především vnitřní čistotou a zřetelnou přítomností něčeho, co lze nazvat prvotní nevinností. Zdá se, že Gauguin nakonec našel ráj uvnitř osobního pekla.

Jste divoch jako my ostatní. Ale VY jste se rozhodl na to nezapomenout

Mistrovská forma

Film nepoučuje, nevysvětluje, nezkoumá psychologii hlavních postav. Dokonce se zdá, že si vypravěč udržuje od hlavního hrdiny zřetelný odstup, čímž ještě více vynikne Gauguinova výjimečnost i tragická osamělost. Režisér Deluc vypráví výhradně prostřednictvím drobných impresí, obrazů podmanivě krásné tahitské přírody, tváře Vincenta Cassela, a v neposlední řadě prostřednictvím kongeniální hudby Warrena Ellise. Intenzitu jednotlivých obrazů a emocí lze vnímat takřka fyzicky. Slibuji, že na tento film jen tak nezapomenete. 

Autentičnost především

Při natáčení na Tahiti byli do rolí domorodců obsazeni jen místní obyvatelé, žádní profesionální herci.

Vincent Cassel

Francouzský herec Vincent Cassel sice jako kluk slíbil své matce, že se filmovému průmyslu bude vyhýbat, nicméně v 15 letech se rozhodl věnovat herectví. Na filmovém plátně se objevuje od začátku 90. let, a to často v rolích záporáků a drsných chlápků. Zahrál si ve filmech Královna Alžběta (1998), Purpurové řeky (2000), Hra s nevěrou (2005), Dannyho parťáci 2, 3 (2004, 2007) a dalších. Při dabování do francouzštiny propůjčuje svůj hlas Hughovi Grantovi. Jeho ženou byla v letech 1999–2013 Monica Bellucci, od roku 2018 je jeho vyvolenou francouzská modelka Tina Kunakey.

Gauguin – Voyage de Tahiti

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,5 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe, Profimedia.cz

Režie Edouard Deluc

Scénář Gillian Flynn, Steve McQueen

Obsazení Vincent Cassel, Tuheï Adams, Malik Zidi, Pua-Taï Hikutini, Pernille Bergendorff, Marc Barbé, Samuel Jouy

Délka 101 min.

Rok 2017

Film Europe+ HD středa 21. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC