Film / seriál

Ne/přítel

Kriminální thriller Talentovaný pan Ripley
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co kdyby se vám naskytla příležitost stát se někým jiným? Co kdyby se z chudáka mohl stát boháč?

A právě něco takového se přihodí Tomovi Ripleyovi (Matt Damon) ve filmu Talentovaný pan Ripley. Z chudého a bezvýznamného newyorského klavíristy se stane vážený mladý muž s dobrým finančním zázemím i pověstí, ale jen naoko. Toma si totiž splete se spolužákem svého syna bohatý průmyslník, který jej požádá, aby zajel pro syna Dickieho (Jude Law) a jeho snoubenku Marge (Gwyneth Paltrow) do Itálie. Budou to prázdniny snů, nebo Tomovu vypůjčenou identitu někdo odhalí? 

Zločin a vítězství

Někteří muži závidí jiným mužům jejich auta, manželky nebo společenské postavení. Ripley by tohle všechno měl také rád, ale mnohem raději by měl jinou identitu. Nechce být známý, chce být zkrátka pan Někdo. A tak se rozhodne, že se stane Greenleafem. Jde na to velmi jednoduše a chytře. Když si půjčíte sako jedné z  nejuznávanějších univerzit v  USA, nikdo nepochybuje, že jste tam opravdu studovali. Kdo jiný než absolvent, by takové sako měl? Chyba lávky, klidně ho může nosit podvodník. 

Na co mám talent? Na falšování podpisů, vyprávění lží a vydávání se téměř za kohokoli

Dickie zrovna cestuje po Evropě a zpět domů se mu nechce. Proč také, když si může užívat veškerých požitků a krás se svou snoubenkou. Rodiče jsou daleko za oceánem a on se cítí naprosto svobodný. Otec mu však jeho pohodu naruší, když Ripleyho vyšle za ním. Jakmile se pánové setkají, dojde k  neuvěřitelné proměně. Z  Ripleyho, který jinak působí nanicovatě a nevýrazně, se stává bonviván, okouzlující muž sršící nápady i vtipem. Přesto na něm zůstává něco podivného, až děsivého. Toho si však Dickie vůbec nevšímá, na rozdíl od jeho snoubenky, kterou Ripley trochu děsí.

A jaký je Ripleyho fígl na oblafnutí kohokoli? Nejdříve lžete, kdo jste, a pak začnete říkat pravdu s  nenucenou ledabylostí. Jakmile přesvědčíte lidi, že vás znají a mohou vám věřit, už nemusíte nic předstírat a nemusíte se zamotávat do svých lží. Pravda buď bude znít jako pravda, nebo jako dobrý vtip, takže ze všeho nakonec vyjdete navíc jako zábavný společník. Geniální. Ale jen do té chvíle, než se vytratí veškeré zábrany a touha stát se někým jiným přeroste v  posedlost. 

Nejvíc zarážející na Talentovaném panu Ripleym je ale to, že i když je Ripley záporák a měli byste ho spíše odsuzovat, celou dobu mu fandíte a přejete si, ať mu vše vyjde a ujde trestu. Mnohem víc vás bude iritovat Dickie se svou bezstarostností a arogancí. Ripley sice umí být děsivý, ale stejně jako si dokázal omotat kolem prstu Dickieho, omotá si i vás. Tento chlapík má opravdu talent ‒ být kýmkoli si zamane.

Talentovaný pan Ripley

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Anthony Minghella

Scénář Anthony Minghella

Obsazení Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Rebhorn

Délka 139 min.

Rok 1999

HBO pondělí 9. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC