Film / seriál

Naskladnili jsme love story

Láska mezi regály – německý dramatický film

Něžná romance z velkoskladu vypráví o Christianovi a Marion. On je bývalý rváč stojící na společenském dně, co dostal šanci alespoň jako skladník. Ona je křehká a tajemná víla z oddělení sladkostí.

Intimní německý film byl natočen podle povídky známého spisovatele Clemense Meyera. Ten vytvořil svérázný mikrosvět v rozlehlém a neosobním prostředí velkoskladu potravin. A režisér Thomas Stuber dal nejen postavám, ale celému příběhu paradoxně k prostředí až nečekaně poetickou vizuální podobu. 

Pravda může ležet uprostřed.

Láska mezi regály není klasickou romantickou podívanou, která spěje k velkolepému happy endu (i když konec filmu je relativně předvídatelný). Celý příběh se odehrává jaksi po svém, ve velmi pomalém rytmu (ale není to žádná ukolébavka!) a kromě dvou hlavních protagonistů můžete sledovat životy ostatních zaměstnanců skladu. Všichni zde mají svá pevně daná místa a funkce, podobně asi jako zboží v regálech. Jakmile však dojde k nějaké změně, dotkne se to rázem všech – lidí i zboží.

Jen kousek štěstí

Thomas Stuber má cit pro maličkosti, a tak se mu podařilo jemně zachytit kontrast mezi rodícím se vztahem a neosobním bludištěm obrovských regálů. Aniž byste si toho všimli, rychle nabudete dojmu, že všechny postavy důvěrně znáte, že s nimi dokonce pracujete. Christian (Franz Rogowski) vám bude imponovat svým neustálým klidem. Absolutně byste do něho neřekli, že to byl rváč. Hned na první směně se seznámí s dobráckým Brunem (Peter Kurth), který ho učí ovládat vysokozdvižný vozík. Stuber rád pracuje s metaforami a to, jak se Christian postupně učí pracovat se stroji a vyznat se v bludišti regálů je vlastně paralela k jeho současnému životu. V něm se také teprve snaží vše naučit a zorientovat se. A do toho jako blesk z čistého nebe přichází Marion (Sandra Hüller). Jejich vzájemné oťukávání je opravdu kouzelné. Jenže tak jako Christian se nechlubí svou kriminální minulostí, ani Marion se nezmiňuje o tom, že je vdaná. 

A tak budete se zatajeným dechem sledovat jejich nesmělé tanečky. Ale stejně tak vás strhnou příběhy ostatních. Jelikož všichni doufají, že jednou se z uliček regálů vymotají a najdou své vysněné štěstí. Nemusí to být nic velkého, stačí jim maličkosti, obyčejné věci – najít někoho blízkého, nemuset se bát o práci, mít dost peněz pro rodinu. Všichni jsou na jedné lodi, v jednom skladu a tvoří úplně obyčejnou rodinu. 

Láska mezi regály

Film / seriál
Hodnocení FDB 56,4 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Thomas Stuber

Scénář Clemens Meyer, Thomas Stuber

Obsazení Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth, Andreas Leupold, Michael Specht, Ramona Kunze-Libnow, Henning Peker

Délka 125 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD čtvrtek 20. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC