Film / seriál

Na bodu mrazu

Finský seriál Ve stínu tajných služeb 

Druhá polovina 20. století měla začít jako doba vzpamatovávání se z války, a hlavně jako období prosperity a míru. Ne všude tomu tak ale bylo.

Když se svět rozdělil na západní a východní blok, rozhořela se takzvaná studená válka. Spojené státy a Sovětský svaz se předháněly, kdo bude mít v moci nad světem navrch. Kromě zemí, které byly jasně přiřazeny na konkrétní strany (Československo k Sovětům, Západní Německo k Američanům) existovaly i země, jež byly neutrální, alespoň zdánlivě. Jak to ve skutečnosti s onou neutralitou bylo se snaží ukázat také finská seriálová novinka Ve stínu tajných služeb. 

Všudypřítomní agenti

Děj seriálu se tak vrací do 50. let minulého století, kdy se ve Finsku o moc doslova přetahovali Američané se Sověty. Finsko díky své poloze, kdy sousedilo přímo se Sovětským svazem, představovalo zásadní strategický bod. V Helsinkách se to proto tajnými agenty jen hemžilo a ohledy na obyčejné Finy nikdo příliš nebral. Finové se však nehodlali smířit s tím, že by se z nich měli stát jen mocenské loutky, a tak se pustili do boje o svou zemi. Desetidílný seriál sleduje osudy nejen tajných agentů, ale také Finů, kteří se postavili „na zadní“. 

Finsko je brána mezi Východem a Západem

Ve stínu tajných služeb vzešlo čistě z finské produkce a na seriálu je tato severská kinematografická linka také velmi znát. Obecně finské filmy sledují spíš nadšenci, než že by byly známy široké veřejnosti, ovšem tento seriál možná mnohé změní. Seriál posbíral řadu cen již na domácí půdě. V letošním roce byl nominován na tamní televizní cenu Golden Venla, a to jak za režisérský výkon dvojice Antti-Jussi Annila a Alli Haapasalo, tak za hlavní ženskou roli excelentní herečky Emmi Parviainen.

Seriál není žádný hraný dokument, je to plnohodnotný špionážní thriller, který zachycuje jak drsnou poválečnou realitu, tak život tehdejší smetánky a politických špiček, které se snažily dostat k moci. Jednu z dějových linek proto tvoří prezidentské volby, jež se staly v 50. letech ve Finsku určující záležitostí. Vítězný kandidát totiž mohl výrazně přiklonit zemi buď na Západ, nebo na Východ, nebo také udržet finskou neutralitu…

I když vám jména herců nebudou nic říkat, věřte, že Ve stínu tajných služeb představuje vynikající seriál nejen co do obsazení, atmosféry, dobové výpravy, ale také scénáře, kamery a hlavně režie. Není podstatné, jestli vše do puntíku odpovídá tehdejším událostem, ale jestli všemu, co uvidíte, uvěříte. Pokud ano, bude vás mrazit, co vše bylo za studené války ve Finsku v sázce. 

Ve stínu tajných služeb představuje typicky seversky temný seriál, který poodhaluje dění během studené války ve Finsku. Víc než o historickou sondu jde o vynikající thriller.

Emmi Parviainen 

Finská herečka Emmi Parviainen patří k domácím hereckým hvězdám. Studovala v Helsinkách, odkud také pochází. Kromě toho, že natáčí seriály i celovečerní filmy, patří ve Finsku k oceňovaným činoherním herečkám. Poprvé se na plátnech kin objevila v roce 1994 ve snímku Esa ja Vesa. K jejím neznámějším filmům patří Egyptská princezna (2013), ale objevila se i v historickém dramatu Nekonečná cesta (2017).

Zajímavost

V seriálu je zmiňován Urho Kaleva a, nejdéle sloužící prezident ve Finsku. Dodnes patří k významným osobnostem finské historie.

Koukněte i na

Kauza CIA 

Jak vypadala kariéra u CIA na přelomu minulého století? Životopisný snímek o Edwardu Wilsonovi (Matt Damon), zakladateli jedné z nejznámějších zpravodajských agentur, sleduje jeho kariérní růst, ale také problémy v osobním životě. Být dobrým agentem totiž neznamená být i dobrým manželem.

Tři dny kondora 

Joe Turner (Robert Redford) se v CIA živí čtením knih, v nichž hledá úniky informací či nové nápady. Není to žádný akční hrdina, jenže když jednoho dne po příchodu do práce najde všechny mrtvé, obrátí se mu život vzhůru nohama. Robert Redford si tak zahrál předchůdce agenta Jasona Bournea.

Ve stínu tajných služeb 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Antti-Jussi Annila, Alli Haapasalo

Scénář Katri Manninen, Kirsti Manninen

Obsazení Emmi Parviainen, Hannu-Pekka Björkman, Olavi Uusivirta, Katja Küttner…

Délka 10 × 43–45 min.

Epic Drama HD čtvrtek 27. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC