Film / seriál

Muži v černém počtvrté – Óda na světové průměrno

Akční komedie Muži v černém: Globální hrozba
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ale vždyť už to slyšíme. Říkáte, že vtípky jsou povrchní. Že to oproti předchozím dílům už není ono. Že je tam moc nucené ženské emancipace. Že to nesedí z hlediska technologie. A že je to béčko s velkým rozpočtem. To je všechno fér, ale na druhou stranu...

Nakonec tomu dáte 52 procent na ČSFD. A já se vás ptám: Kdy jste naposledy uvařili perfektní večeři o třech chodech, hodnou restaurace Four Seasons? Nejspíše to už bude hodně dlouho, že ano. A přitom jíte každý den. Některá jídla jsou rychlé sousto na zaplácnutí, některá se ukuchtí s průměrnou péčí, protože prostě máte hlad a některým se věnují hodiny vaření, protože se to hodí k té které příležitosti. Každé takové jídlo má své místo a roli.

Pokud hledáte super film na odpoledne, právě jste ho našli. je pastvou pro oko a provede vás za pomoci solidně zahraných charakterů po celém světě
Když půjdete do Potrefené husy a budete očekávat špičkovou gastronomii a kulinářský „suprzážitek“, budete zklamaní. Tam se totiž lidé chodí (obstojně) najíst. Za odměnu, že se nebudete vztekat, že se s tím kuchař moc nemazal, vám to prodá relativně levně. Je to taková vzájemná dohoda. U filmů ale, zdá se, to takhle nefunguje.


Nejsem Bond. James Bond

Když se člověk podívá na hodnocení těchto Mužů v černém, má pocit, že se tvůrci asi sekli. Taková legendární trilogie a tak zpackané pokračování? Kde se stala chyba? Dovoluji si tvrdit, že u diváků. Už podle traileru bylo zřejmé, o jaký film půjde. Chcete něco hypnotického? Pusťte si Sorrentina. Chcete precizní akci? Agent 007 k vaším službám. Chcete prvotřídní komedii? Odpovědí bude cokoliv od Judda Apatowa. Chcete milý film, který neurazí a nenadchne, takový ten večerní, nenáročný, poklidný snímek, u kterého si můžete zavolat s kamarády, aniž byste zmáčknuli pauzu, masáž za dvě stovky, která vám život nezmění, ale je prostě příjemná? Muži v černém: Globální hrozba jsou přesně takovým filmem.

Tvůrci vědí

Filmaři na té úrovni, na které musíte být, abyste točili Muže v černém, dobře vědí, jak udělat skvělý snímek. Nechybí jim zručnost ani sebereflexe. Taky dobře vědí, že u posledních Mužů v černém se už nedělá umění, ale solidní film, který vydělá peníze, vykouzlí spoustě lidí úsměvy na tvářích, udělá se z něj pár internetových memů a bude to. Dovoluji si tvrdit, že tohoto cíle Muži v černém dosahují naprosto excelentně. Recenze vztekající se, že se film nepovedl, je recenze vztekající se, že Škoda Octavia není luxusní auto. No není. Ale o to tady přece nejde.

Je to dobré, vážně

Režisér Gary Gray nám v minulosti přinesl precizního Ctihodného občana či parádní Loupež po italsku. U Mužů v černém si krásně oddechl a díky němu je film příjemný, celistvý zážitek. Scenárista Matt Holloway napsal například geniální scénář Iron Mana, jehož hlášky dostaly Roberta Downeyho juniora zpět na výsluní. U Mužů v černém na papír dostal velmi slušnou přehlídku dialogů, které z vás dostanou uchechtnutí, úsměv a snad i nějakou tu slzu. 

Chrisovi Hemsworthovi, který exceloval v Rivalech nebo v Srdci Moře, to v Mužích v černém sluší, je vtipný, uvěřitelný a díky jeho nepřehlédnutelnému charismatu se na něj i dobře kouká. Kameraman Stuart Dryburgh… no, tam asi nemají co vytknout ani ti nejzarytější hateři – po technické stránce je film precizní, od hudby přes kameru až po vizuální efekty.

Zajímavost

Agent H hraný Chrisem Hemsworthem, ve filmu bojuje s kladivem – jasný odkaz na jeho roli Thora v MCU.

Koukněte i na

Muži v černém

Předchozí díly – ač se jedná o podstatně rozdílněji pojaté filmy, vyprávějí o stejném světě a jak už tomu tak bývá, poslední díl si užijete nejlépe, když znáte ty předchozí.

Rychle a zběsile

Prakticky kterýkoliv díl. Tyto filmy jsou na podobné úrovni – skvěle pobaví, jsou precizně řemeslně odvedené, nijak vaše mozky nezahltí důležitými tématy, prostě oddechovka na světové úrovni.

Muži v černém: Globální hrozba

Film / seriál
Hodnocení FDB 60,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie F. Gary Gray

Scénář Matt Holloway, Art Marcum

Obsazení Rebecca Ferguson, Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson, Rafe Spall, Andy Beckwith

Délka 107 min.

Rok 2019

HBO neděle 15. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC