Film / seriál

Most špiónů

Tom Hanks
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Most špiónů je téměř neuvěřitelný příběh o odvaze jednoho amerického právníka, který během nejvyhrocenější fáze studené války dokázal zachránit dva občany USA ze spárů sovětů. Zápletka sice působí až pohádkově, ale celý film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se v roce 1957 opravdu staly.

Druhá světová válka sice skončila před více než deseti lety, mezi USA a SSSR se však odehrává mnohem zhoubnější spor, kvůli kterému svět na obou stranách železné opony upadá do obrovské paranoi. Studená válka znamenala hlavně neustálé pátrání po špiónech, hysterický boj proti komunismu a hrozící jadernou katastrofu. V takové atmosféře v roce 1957 FBI v New Yorku zatýká ruského agenta Rudolfa Abela, který řídí celou síť špiónů po Americe a odesílá do Moskvy důmyslně kódované zprávy. Protože však Američané ctí svůj demokratický systém, chtějí Abelovi dopřát spravedlivý soud.
K jeho obhajobě proto povolají renomovaného právníka z Brooklynu Jamese Donovana (Tom Hanks) a očekává se, že celý soud proběhne spíše „aby se neřeklo“. Jenže Donovan se svým klientem naváže zvláštní vztah a začne se zajímat o jeho soukromý život. V Americe je za zrádce, protože Abela odmítá poslat na smrt.

Celá situace se zkomplikuje ve chvíli, kdy je nad Ruskem sestřelen tajný americký špionážní letoun a jeho pilot Francis Gary Powels je v SSSR odsouzen k deseti letům vězení. Američané se bojí, že jejich voják psychicky neunese teror a mučení ruských agentů, a rozhodnou se proto uzavřít s Rusy „obchod“. Vymění Abela za Powelse a celou výměnu bude na místě řešit právě James Donovan. Situace se ale samozřejmě ještě zkomplikuje…

Most špiónů je zatím posledním hraným filmem z dílny režiséra Stevena Spielberga. Do hlavní role obsadil osvědčeného Toma Hankse, se kterým už spolupracoval třeba na filmu Terminál. Hanks je ve své roli tradičně velmi civilní a uvěřitelný, ale celý film si pro sebe tak trochu krade Mark Rylance v roli ruského špióna Abela. Ten je v jeho podání naprosto dokonalou kombinací odtažitosti a skrytých emocí, až se divák přistihne u toho, že je mu agenta vlastně líto.

Spielbergovi se tak ve filmu podařila zásadní věc – neukazuje jasně, co je dobro a co je zlo, podává spíš výpověď o tom, že studená válka výrazně ovlivňovala životy všech lidí na obou stranách železné opony. Tomu Hanksovi se opět už poněkolikáté podařilo ztvárnit obyčejného „hrdinu z lidu“, který divákovi není lhostejný. Most špiónů je tak opravdu plastické svědectví o době před 50 lety, ve které se všichni báli vlastního stínu.

„Podívej Steve, vím, že Rusové nejsou blázni, ani my nejsme blázni. A nikdy to tak nebude.“ To byla věta, kterou řekl režisérovi jeho otec, když se ho v dětství na průběh studené války vyptával. Tato věta zazní i ve filmu. „Je to velice věrný obraz mého dětství. O válce se mluvilo všude, v rádiu, v televizi, pořád,“ dodává k tomu Spielberg s tím, že scény malého syna právníka Donovana, jak si s otcem povídá o válce, se v jeho dětství skutečně odehrávaly. Spojil své vlastní zážitky s opravdovým příběhem ruského špióna, a vzniklo tak pozoruhodné špionážní drama.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Most špionů

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,2 %
Foto HBO

Režie Steven Spielberg

Scénář Ethan Coen, Joel Coen, Matt Charman

Obsazení Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Austin Stowell, Domenick Lombardozzi, Sebastian Koch

Délka 135 min.

HBO pondělí 7. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC