Film / seriál

Mladí a neklidní

Nat Wolff a Cara Delevingne
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Po snímku o zamilované dvojici teenagerů bojujících s rakovinou přichází filmové zpracování dalšího bestselleru Johna Greena, středoškolská romance Papírová města.

N a začátku se ve flashbacku do dětských let seznamujeme s hlavními hrdiny Quentinem a Margo. Jak už to tak v romantických komediích i dramatech bývá, oba představují archetypy těchto žánrovek – on je nesmělý hodný chlapec, ona nezodpovědná a tak trochu rebelka. Jako děti spolu jezdili na kole po sousedství, nyní vídá Quentin svou sousedku pouze na chodbách střední školy a tajně sní o častějším kontaktu. Roky přehlížení ukončí sama Margo, když se jednou v noci objeví u něj v okně a vezme ho na výpravu, na které chce potrestat svého nevěrného přítele, samozřejmě toho největšího hezouna.

Na zábavně záškodnickou část filmu navazuje část detektivní – Margo totiž po nočním dobrodružství mizí a nechává za sebou pouze zdánlivě nesouvisející zakódované vzkazy v básních Walta Whitmana či na obalech desky Billyho Bragga. Quentinova touha po nalezení Margo zavání obsesí a začíná lézt jeho dvěma nejlepším kamarádům (a občas i divákovi) na nervy. Poctivá snaha o vyluštění stop přináší zanedlouho ovoce a detektivka se tak v poslední třetině mění na road movie – Quentin se vydává společně s přáteli na cestu přes USA za svou osudovou láskou, jak si alespoň myslí.

Režie se ujal nováček Jake Schreier, který na sebe zatím upozornil jen snímkem Robot a Frank a seriálem Alpha House. Adaptace knihy na filmové plátno prý nebyla lehká, na rozdíl od známějšího kusu Hvězdy nám nepřály se v ní neřeší smrt a jedna pohřešovaná osoba ještě drama nedělá. Spíše než zmizení Margo je totiž v Papírových městech největší záhadou dospívání. „V našem filmu nikdo neumírá, je to trochu nešťastné, že se nikdo nepromění v upíra,“ glosuje film režisér Schreier.

I sám autor knižní předlohy John Green přiznal, že zfilmování představovalo velkou výzvu, i z toho důvodu, že v knize jsou tři tématicky odlišné příběhy. Nakonec byl ale s konečným výsledkem spokojen a tvůrce pochválil za to, jak dobře vše zvládli.

Do role Margo byla zvažována Shailene Woodley, představitelka Hazel z již zmiňovaného dramatu Hvězdy nám nepřály. Nakonec se jí zhostila „modelka s tím velkým obočím“ Cara Delevingne, která má za sebou role ve snímcích Anna Karenina a S tváří Anděla a letos se objeví v očekávaném akčňáku Suicide Squad. Možná trochu překvapivá volba, ale rozhodně ne špatná, ztvárnit drzou rebelku se jí povedlo velmi slušně. Nat Wolff (Stážista) jí v roli sympatického ňoumy hezky doplňuje, chemie funguje také mezi ním a Austinem Abramsem a Justicem Smithem, kteří si zahráli Quentinovy parťáky.

Verdikt

Snímek Papírová města nijak nevybočuje z dlouhé řady filmů o úskalích dospívání a prvních láskách, na druhou stranu si milý příběh o překročení vlastního prahu a poznání sebe sama získá i dospělé diváky, a to i díky relativně netradičnímu konci, který se liší od klasických teenagerských romancí. Pohodovou atmosféru doplňuje soundtrack, na kterém zazní Vance Joy či Twin Shadow.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Papírová města

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,5 %
Foto HBO

Režie Jake Schreier

Scénář John Greene (předloha)

Obsazení Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair, Cara Buono

Délka 109 min.

HBO středa 22. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC