Film / seriál

Bylo jednou jedno městečko...

Městečko na dlani – československá komedie

Jeden z nejpůvabnějších českých filmů na motivy knižní předlohy Jana Drdy je kronikou úsměvných i tragických osudů obyvatel městečka Rukapáně.

K tomuto filmu se nejlépe hodí přídomek slavný ‒ slavný film, podle ještě slavnější knižní předlohy obsazený slavnými herci. Městečko na dlani zkrátka patří do zlatého fondu československé kinematografie, byť se snímek natáčel v nelehkých dobách za protektorátu. 

Svět, který Drda vytvořil na papíře, se podařilo filmařům výborně uvést v život. Rukapáně je kouzelné městečko, v němž žijí roztodivné osobnosti i tak trochu figurky a které se stává takovou malou laboratoří lidských povah a nátur. Drda trochu Nerudovsky poskládal dohromady různé lidské typy a někdy vtipně, někdy trochu ironicky skrze ně popisuje život na maloměstě v 19. století. Jakmile všechny tyto figurky dostaly konkrétní tváře díky vynikajícím prvorepublikovým hercům, staly se z nich prvotřídní figury a z některých nezapomenutelné postavy.

Děj jako takový nemá smysl popisovat. Jednoduše je zde zachycen život na maloměstě, milostná vzplanutí, trocha intrik, nějaké sousedské rozepře a hádky, ale hlavně tu dominuje Rukapáně jako taková. Městečko s nezaměnitelnou poetickou atmosférou, které už jen díky svému názvu naznačuje, že ať se stane, co se stane, jeho obyvatelé budou vždy pod ochranou spravedlivé vyšší moci. Ti dobří budou žít v míru, ti zlí budou potrestáni nebo alespoň napomenuti. 

Dalo by se vyjmenovávat, která postava, který herec nebo herečka a proč jsou vynikající, ale to by vydalo na další samostatný román. Zmíníme proto ty nejikoničtější postavy, a to rukapáňského blázna Janka, jehož si zahrál Jindřich Plachta. Rozčepýřený, zarostlý místní pobuda neřekne jediné slovo, přesto ho všichni znají, všichni mu rozumí a bez něho by Rukapáně nebylo takové. Tato v podstatě jen mimická role představuje jeden z Plachtových hereckých vrcholů. A pak je tu roztomilý opilec v podání Františka Smolíka. Legendární je scéna, kdy se mu zjeví anděl a vyčiní mu, že moc pije. Jenže on chudák musí, když vyrábí sudy, musí kontrolovat, jestli v nich všechno zraje, jak má.

I když se Městečko natáčelo za války a ne všechny osudy jeho obyvatel jsou veselé, přesto jde o film, který jakoby pohladí po duši, navzdory všemu negativnímu co se dělo či děje kolem nás. 

Zajímavost

Na filmu se podílel také Karel Hašler, ovšem během natáčení si pro něho přišlo gestapo. Dodnes se ohledně jeho zatčení vedou diskuze, kdo ho tehdy udal a proč. Hašlerův rukopis coby uměleckého poradce je ovšem na filmu dodnes stále znát.

Městečko na dlani

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,8 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Václav Binovec

Scénář Karel Steklý, Josef Mach

Obsazení František Smolík, Gustav Hilmar, Ladislav Boháč, Marie Glázrová, Jaroslav Marvan, Jaroslav Průcha, Blanka Waleská

Délka 91 min.

Rok 1942

Film Europe+ HD sobota 16. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC