Film / seriál

Marťané útočí

Marťané útočí

Románové klasiky jsou prostě románové klasiky a adaptovat je do filmové podoby je vždycky oříšek.

A ten se podařilo i nepodařilo rozlousknout v televizní minisérii Válka světů. Třídílný výpravný seriál se přitom drží Wellsovy knihy poměrně přesně, takže nebudu spoilovat, když prozradím děj. Do Anglie nedaleko Londýna dopadne záhadný předmět. Nejdřív jej vědci považují za meteorit, ale brzy zjistí, že je to podivná kapsle, kterou používají k přepravě mimozemšťané. Mladý vědec George (Rafe Spall) si okamžitě vše dá dohromady s podivnými erupcemi, které nedávno pozoroval na Marsu. Je to jasné, Marťané jsou v Anglii!

Minisérie Válka světů je ambiciózní televizní projekt, který adaptuje ikonický román

Začíná napínavý boj s civilizací, která je na takové technické úrovni, o níž si lidé mohou nechat zdát. Obrovské stroje ničí celé armádní pluky a vypadá to, že Anglie, ne-li rovnou celé lidstvo, jsou ztracené. A ještě nesmím zapomenout, že tohle sci-fi se neodehrává dnes ani v blízké budoucnosti, ale v minulosti, v Anglii Sherlocka Holmese, tedy bez moderních technických vymožeností. Bez možnosti sledovat pohyb Marťanů, bez možnosti okamžitě zavolat svým blízkým mobilním telefonem. Zachování tohoto již minulého času dělá příběh ještě napínavější. A samozřejmě v něm nesmí chybět láska. George totiž nechce zachránit jen sám sebe, ale také Amy (Eleanor Tomlinson), kterou miluje, i když jejich vztah není společensky úplně nejlépe přijímán. Je jasné, že točit něco, co skončí totální katastrofou, by diváci asi příliš neocenili, takže tušíte, jak asi vše dopadne…

Není adaptace jako adaptace

I když je Válka světů dělaná s ambicí natočit něco velkého, dobrého, co fanoušci románu ocení, bohužel, na sto procent se to tvůrcům nepodařilo. Například je zde až nezdravě akcentován vztah hlavních hrdinů, který je z blíže neurčených příčin „společensky nepřijatelný“. A pak je tu samotné technické zpracování. BBC dnes umí produkovat velmi kvalitní snímky, ale stále je to televize, takže finanční prostředky mohou být krapet limitující. A bohužel také jsou a je to vidět. Možná je ale problém jen v tom, že jsem už natolik rozmazlený divák, že chci stále víc a víc a rozladí mě každý nepatrný nedokonalý detail.

Co je však potřeba ocenit, jsou výprava a hudba. Stylizace je zde dokonalá, kostýmy počínaje a výběrem lokací konče. I když najít v Londýně malebné, nebo naopak děsivé uličky jak z viktoriánské doby, není až takový problém. A nakonec hudba, která všechno zachraňuje a vytváří skvělou atmosféru. Místy vám bude běhat mráz po zádech nikoli z toho, co vidíte, ale co slyšíte. Vždycky si televizní či filmoví tvůrci prostě něco přidají, něco uberou, něco úplně vynechají, aby příběh mohli převyprávět v rozumné stopáži. Za ocenění tak nakonec stojí ona odvaha, s níž chtěli věrně zachovat Wellsův románový svět.

Válka světů je ambiciózním televizním projektem adaptovat ikonický román, což nikdy nedopadne tak, že se tvůrci zavděčí všem. Mně, musím přiznat, se zavděčili a minisérii si coby fanoušek klasického sci-fi užívám.

Eleanor Tomlinson

Ve Válce světů dostala velkou příležitost mladá britská herečka Eleanor Tomlinson. Pochází z umělecké rodiny, ale k hraní se dostala až ve čtrnácti letech. Zřejmě to byla láska na první pohled, protože pak už jen cíleně pracovala na své kariéře. Nejvýraznějšími snímky, v nichž se zatím objevila, jsou Alenka v říši divů (2010) nebo S láskou Vincent (2017).

Zajímavost

Byť byl Wells anglický spisovatel, seriál je první britskou televizní adaptací jeho slavného románu.

Koukněte i na

Doctor Who

Legendární britský seriál o záhadném doktorovi, který se usadil v Londýně a jako svůj cestovní přístroj používá telefonní budku, doslova uchvátil diváky. Sci-fi s pověstným britským humorem, prostě geniální kombinace.

Futurama

Ironicko-satirické sci-fi na odlehčenou nikdy nemůže škodit. Animovaný seriál plný absurdních situací, setkání i postav zaručeně pobaví všechny milovníky humoru a jiných světů.

Válka světů

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Craig Viveiros

Scénář Peter Harness

Obsazení Rafe Spall, Eleanor Tomlinson, Jonathan Aris, Freya Allan, Robert Carlyle, Rupert Graves, Craig Thomas Lambert, Harry Melling, Juliet Roar, Reid Anderson, Woody Norman…

Délka 3 × 60 min.

Rok 2005

Epic Drama HD pátek 20. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC