Film / seriál

Malostranský ďábel se neštítil ničeho

Arvéd – české psychologické drama

O reklamu se Arvédovi postaraly ceny Český lev. Získal třináct nominací, z nichž čtyři, včetně těch pro nejlepšího herce či scénář, proměnil.

S lepší vizitkou dlouho žádný film na televizní obrazovky nevstupoval. A je s podivem, že nakonec bral jen čtyři sošky, konkrétně za nejlepší hudbu, scénář, filmový plakát a nejlepšího herce (Michala Kerna) v hlavní roli, protože například i kameru a střih má na světové úrovni. Sošku za nejlepší film roku 2022 mu nakonec vyfoukla historická podívaná s Vojtěchem Dykem Il Boemo, i přesto jej Arvéd v mnoha ohledech zastiňuje.

S nacisty i komunisty

Novodobý pražský Faust, malostranský ďábel, ďábel s modrýma očima, ďáblův přítel, ďáblův syn, malostranský vrah. I tak Arvédovi říkali. Celým jménem byl Jiří Arvéd Smíchovský, a musel to podle všeho být hrozný člověk. Byl sice mimořádně vzdělaný, s geniální pamětí, ale také se stal vyznavačem černé magie, satanistou, homosexuálem i manželem, a hlavně mužem, který toužil po slávě a na své životní cestě neváhal zajít až k hranicím samotného pekla.

Prý jste se tu u vedení dobře zapsal. Slyšel jsem, že z vás je zase snaživej práskač.
jeden z hlavounů Státní bezpečnosti

Za války se stal nacistickým konfidentem, aktivně spolupracoval s německou bezpečnostní službou. Zachránil však před koncentračním táborem Štěpána Plačka (ve filmu Saša Rašilov). Po válce se jejich role otáčí, Plaček splácí dluh a zařídí, že soud za spolupráci s nacisty nepožaduje pro Arvéda smrt, ale odsuzuje jej pouze na doživotí. Tím však vzájemné služby nekončí. Plaček jako vyšetřovatel státní bezpečnosti využívá Arvéda ke svým cílům a k usvědčování nepohodlných osob. Za jeho služby mu oplácí výhodami prominentního vězně, a především Arvédovou největší drogou – vzácnými okultistickými knihami ze zkonfiskovaných knihoven…

Přivolával ďábla

Pídit se po Arvédově příběhu nebylo nijak jednoduché, jeho život i smrt jsou dodnes obestřeny záhadami a tajemstvím. „Arvéd byl poté, co spolupracoval s okupanty, i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami. Svědčil údajně u asi čtyř set poválečných soudů a na cele tvrdil, že zapříčinil smrt desítek lidí. Hrál hru, která se mu posléze vymkla z rukou, a tak se snažil za pomoci černé magie přivolat na pomoc i ďábla. Pro mě to znamenalo pokusit se Arvéda pochopit a za pomoci faktů, dobových reálií a fantazie vytvořit příběh,“ svěřuje se Jan Poláček, spoluscenárista filmu a autor knihy o nechvalně proslulém hrdinovi Malostranský ďábel.

Věřit lháři?

Michal Kern, který v roli Arvéda předvádí vrchol moderního herectví, za něž byl také náležitě odměněn, přiznává, že ho role naprosto pohltila. Zároveň poukazuje na to, že ani příběh takové skety, která pronesla větu „49 lidí jsem dostal na šibenici včetně svého přítele…“, není černobílý. „Otázkou je, zda se dá všemu, co Arvéd řekl, věřit. Nesmíme zapomínat, že to byl patologický lhář. Domnívám se, že v tomhle případě chtěl vzbudit obdiv spoluvězňů, že si chtěl přidat na děsivosti, nebezpečnosti. Právě pochybnosti o pravdivosti jeho výroků otevírají dostatečný prostor pro jeho obhajobu. Podobně jako dobré skutky, které vykonal, v době Protektorátu třeba zachránil několik židovských občanů. Jeho obhajoba je pro mě důležitá, abych mohl hrát lidskou bytost, a ne monstrum. Člověka, nikoli zrůdu. Hledal jsem v jeho životním příběhu světlé momenty, které by tu temnotu alespoň trochu vyvážily. Zakázal jsem si soudit ho,“ vysvětlil Michal Kern.

Michal Kern (* 25. července 1979)

Arvéd je pro rodáka z moravských Valtic zatím největší, a plně využitou, hereckou příležitostí. Znají ho ale jak divadelní, tak televizní diváci. Dětství prožil v Podivíně, později vystudoval pražskou DAMU. Působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, ale zahrál si i na řadě scén v Praze, včetně Zlaté kapličky. Televizní diváci ho znají z vedlejších rolí v seriálech Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě nebo Ulice. Mihnul se i v americkém filmu Aféra s náhrdelníkem s Hilary Swank.

Arvéd

Film / seriál
Hodnocení FDB 64,2 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Vojtěch Mašek

Obsazení Michal Kern, Saša Rašilov, Vojtěch Vodochodský, Martin Pechlát, Marián Labuda, Václav Rašilov, Ivana Uhlířová

Délka 120 min.

Rok 2022

Cinemax čtvrtek 18. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC